2024.  március  19.  Kedd
Napnyugta: 17:56
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Egészségügyi hírek
Egészségügyi hírek
Ünnepeljünk! PDF Nyomtatás E-mail

eszo_reklam_-_unnepeljunk_-_boritoAz egészséges életmód nem teher, nem fogcsikorgatva gyakorolt aszketikus teljesítmény, hanem ünnep. Olyan életforma, amellyel valaki megjutalmazhatja önmagát, és boldogabb lehet.

Tovább...
 
Az anyaság véd a táplálkozási zavarok ellen PDF Nyomtatás E-mail

A táplálkozási zavarok igen gyakoriak a nők körében. Az enyhébb zavarok inkább a rendszertelen táplálkozást foglalják magukba, míg a súlyosabbak közé tartozik az anorexia  és a bulimia. Az anorexia esetében a beteg nincs megelégedve a testsúlyával annak ellenére, hogy lényegében már kórosan sovány és tovább folytatja a rendkívül alacsony kalóriájú étkezést (egyes országokban már törvénytervezet van a soványságot reklámozók megbüntetésére. A bulimia esetén pedig nagy mennyiségű étel elfogyasztását követően meghányatja magát a beteg. Mindkét rendellenesség pszichés eredetűnek tartott. Egy norvég felmérés szerint azonban ezek a problémák elsősorban a gyermektelen nőknél fordulnak elő, míg az anyává válással a táplálkozási problémák is lényegében minimálisra korlátozódnak. A feltételezés szerint az anyai feladatkörben megváltozik a nők viselkedése, nem vagy csak kevesebb alkoholt isznak, és kevésbé van idejük szórakozni, illetve nem a bulikban találják meg a sikereket és a megelégedést, hanem gyermekeik gondozásában. Így az anyaság mindenképpen segít a táplálkozási zavarok visszaszorításában. (Reuters Health 2008. április 15.)

 
A hosszú böjt veszélyes lehet PDF Nyomtatás E-mail

Újra és újra „divatba" jön a böjtölés, mint az egészségmegőrzés egyik eszköze, sokan bibliai alapokra is hivatkoznak, bár a Szentírásban egészségügyi böjtről sohasem olvasunk. Az iszlám vallásban pedig a Ramadan idején 40 napos böjtöt tartanak a nappali időszakban. Ugyanakkor éppen a Ramadan ideje alatt megnő egy ritka típusú agyi érkatasztrófának a gyakorisága, amely az agyi vénák trombotikus elzáródása miatt jön létre. A vizsgálati adatok szerint ennek a típusú stroke-nak a gyakorisága majdnem háromszorosára nő a böjti időszakban. Valószínű, hogy az egészséges böjtölőknél nem nagy mértékű a kockázat, ugyanakkor a fogamzásgátlót szedők, véralvadási betegségben szenvedők körében a  hiányos vízbevitel és az éhezés együttes hatására komoly egészségkárosodás jöhet létre. Ezért a hosszú böjtök semmiképpen nem javasoltak. (HealthDay News 2008. április 15.)

 
Az alkohol mellrákot okoz PDF Nyomtatás E-mail

A legújabb eredmények szerint még a kis mennyiségben rendszeresen fogyasztott alkohol is fokozza a hormonfüggő (ösztrogén és progeszteron) emlőrákok valószínűségét. A több mint 184 000 nő bevonásával készült vizsgálat szerint azoknál aki napi egy-két italt fogyasztottak mintegy 30%-kal, míg a napi kettő italnál többet ivóknál 50%-kal nőtt az emlőrák előfordulása. Az is érdekes, hogy nem napi rendszerességgel ivók esetében is 7%-os kockázatnövekedés volt mérhető. Ráadásul a kialakult daganatok 70 %-a hormonfüggő volt, ami alapján azt feltételezik, hogy az alkohol valószínűleg az ösztrogénen keresztül fejti ki valamilyen módon a tumorképző hatását. A szakértők azt mondják, hogy ezek az eredmények még nem tekinthetőek teljesen megbízhatóaknak, további vizsgálatokra is szükség van, de addig is nem ért vigyázni és tartózkodni a szeszes italoktól. (HealthDay News 2008. április 14.)

 
Egészséges étrenddel a jobb jegyekért PDF Nyomtatás E-mail

A jó iskolai osztályzatok megszerzése nyilván elsősorban a tanuláson múlik, azonban úgy tűnik, hogy a felkészülésre kihatással van az életmódunk. Az idáig is ismert volt, hogy a reggeliző diákok jobb teljesítményt nyújtanak az iskolában, de egy újabb kutatás szerint nemcsak a reggeli fontos, hanem az összes többi étkezés is. Ötödik osztályosoknál mutatták ki, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt esznek, valamint minél kisebb a zsírokból bevitt kalória mennyiség, annál kisebb valószínűséggel buknak meg a dolgozatokon. Így a helyes étrend az iskolai siker egyik kulcsa is lehet. (Reuters Health 2008. április 14.)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 5 / 41

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista