Adalékanyagok és a cigaretta |
|
|
|
Az adalékanyagok kapcsán
elsősorban mindenki az élelmiszerekre gondol, de ilyen (a guargumi dioxin
szennyeződése borzolta a kedélyeket legutóbb), ugyanakkor ismert tény, hogy a
cigarettákban is vannak ilyen jellegű származékok. Sajnos, ezekről viszonylag
keveset lehet tudni, mivel a kereskedelmi titkosságra hivatkozva ezeket nem
tünetik fel a dobozokon. Körülbelül 600 ilyen anyag lehet a dohánytermékekben,
melyek közül a feltételezések szerint közel 100 ártalmas az egészségre. A
szakértők arra gyanakodnak, hogy az adalékanyagok közt vannak olyanok, melyek
megnehezítik a dohányzásról való leszokást. Tehát nemcsak nikotin és
szokásfüggőség alakul ki, hanem ezeket speciális anyagokkal valószínűleg tovább
fokozhatják. Más adalékanyagok elősegíthetik a nikotin felszívódását a tüdőből,
valamint csökkenthetik a füst okozta köhögési ingereket. Emellett pedig egyre
inkább arra törekednek, hogy a dohányzás ártalmairól eltereljék az emberek
figyelmét. Néhány gyártó egyetért azzal, hogy szélesebb körben kellene
ismertetni ezeket az adalékokat, de szerintük ezt nem kell tiltani, mert jobbá
teszi a cigaretta ízét. (HealthDay News 2007. augusztus 3.)
|
|
A közmondás szerint a harag rossz
tanácsadó, a Biblia szerint pedig a bolondok keblében nyugszik (Prédikátor
könyve 7:9). A legújabb kutatásokban azt találták, hogy az erős harag és
gyűlölet különféle gyulladások melegágya lehet. Elsősorban olyan faktorok
termelődnek, melyek az érfalban indítanak el kóros folyamatokat (komplement
aktiválódó rendszer C3 proteinjének fokozott termelődése) és elősegítik az
érrendszeri betegségek és a szívinfarktus kialakulását. Fontos hangsúlyozni,
hogy a gyűlölet és harag ezen hatása csak az évekig fennálló negatív érzések
kapcsán jelentkezik, a rövid távú hangulati és érzelmi problémák ilyen irányú
káros következményeit nem lehet kimutatni. (Reuters Health 2007.
augusztus 2.)
|
|
Finomított szénhidrátok és a látás |
|
|
|
A látásromlás egyik leggyakoribb
oka az ún. időskori sárgafolt elfajulás. Kimutatták, hogy betegség nagyobb
valószínűséggel fordul elő azoknál, akik magas glikémiás indexű ételeket
fogyasztanak. A glikémiás index azt mutatja meg, hogy egy adott étel milyen
mértékben emeli vércukorszintet ahhoz képest, mintha tiszta szőlőcukrot
fogyasztottunk volna. Minél kevesebb rostot és minél több finomított
szénhidrátot tartalmaz egy étel, annál nagyobb a glikémiás indexe. Ebből adódik,
hogy az alacsony rosttartalmú étrend felgyorsítja a szem romlását. Ezért a
szakemberek azt ajánlják, hogy minél több gyümölcsöt, zöldséget és gabonafélét
fogyasszunk a szemünk egészségének megvédése érdekében. (Reuters Health
2007. július 30.)
|
|
A fiatal korosztály egyre
súlyosbodó alkoholfogyasztása világszerte nagy problémát jelent. Egy amerikai
felmérés szerint a fiatalokra korábban jellemző sörivás helyett egyre inkább a
tömény italok fogyasztása vált divattá. Elsősorban a vodka, rum, konyak és a
whiskey népszerű a tengerentúlon. A váltás oka valószínűleg az, hogy egyrészt a
kiskorúak számára könnyebb az alkoholt „elrejteni" valamilyen üdítőitalban, mely
abban is segít, hogy egiható legyen a kezdő italozóknak. Másrészt sokkal
gyorsabban el lehet érni így a részegséget. A jelenség aggasztó és nagyobb
erőfeszítéseket kell tenni a fiatalkorúak szeszesital fogyasztásának
visszaszorítására, hiszen a korai években elkezdett égetett szesz ivászat sokkal
hamarabb okozhat végzetes máj- és egyéb szervi elváltozásokat.A legnagyobb
felelősség a szülőkön van e tekintetben. (HealthDay News 2007. július
30.)
|
|
Egy nemrég megjelent beszámoló
szerint a diesel üzemanyagból keletkező égéstermékek, azaz a kipufogógáz
elősegíti az érelmeszesedés folyamatát. A diesel elégetésével olyan finom
részecskék kerülnek a levegőbe és onnan a tüdőbe, melyek a szervezetben lévő
rossz koleszterinnel (LDL) összekacsolódnak és olyan géneket aktiválhatnak,
melyek felgyorsítják az érfal gyulladásos folyamatit és elindítják az
arterioszklerózis folyamatát. Feltehetően ennek hátterében a felszabaduló szabad
gyökök állnak. A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy egyrészt mindenki
tartsa alacsony szinten az LDL szintjét, másrészt nagyobb erőfeszítéseket kell
tenni olyan technológiák kifejlesztésére, melyek elősegítik a diesel
égéstermékek alaposabb szűrést a gépjárművekben. (HealthDay News 2007.
július 26.)
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>
|
Eredmények 21 - 25 / 41 |