2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Egészségügyi hírek
Egészségügyi hírek
A fekete csoki csökkenti a vérnyomást PDF Nyomtatás E-mail

Igazi jó hír a csokoládé szerelmeseinek, hogy naponta egy kevés fekete (ét) csokoládé kifejezette jótékony hatással bír a magas vérnyomásra. Azonban ez maximum egy-két kockát jelent csak, hiszen a szakemberek szerint a csokoládéból bevitt napi kalóriamennyiség nem haladhatja meg a 30 kalóriát. A csokievés elsősorban azoknak, jó, akiknek kezdődő (I. fokozatú) hipertóniájuk van, vagy a vérnyomásuk még belül van a normál értéken, de annak felső határához közelít. Hatására a szisztolés vérnyomás mintegy 3, míg a diasztolés mintegy 2 Hgmm-rel csökken, a fehér csokinak pedig semmilyen hatása nincs e tekintetben. Feltételezik, hogy az étcsokiban nagy mennyiségben található növényi flavonoidok lehetnek felelősek a vérnyomáscsökkenésért. (HealthDay News 2007. július 3.)

 
A túl sok kóla vesebetegséget okoz PDF Nyomtatás E-mail

A kólaféleségek soha nem tartoztak az egészséges italok közé, most újabb ártalmas hatásukról számoltak be. Kimutatták, hogy ha valaki naponta több mint 1 liter kólát iszik, annak kétszeres esélye van a krónikus vesebetegségek kialakulására. A kutatók szerint valószínűleg nem a koffein és a cukortartalom a felelős, sőt a szénsav sem, mivel más szénsavas vagy koffeintartalmú üdítők, valamint cukormentes italok esetén ilyen összefüggés nem mutatható ki. A gyanúsított a kólában egyedülállóan jelenlevő foszforsav, ami a savanykás-csípős ízét adja (más üdítőkben erre a célra citromsavat használnak). A magas foszforbevitel a veseműködés romlásán kívül a vesekövek képződését is elősegíti. (Reuters Health 2007. július 4.)

 
Menstruációs zavarok és a táplálkozás PDF Nyomtatás E-mail

Az idáig is ismert volt, hogy olyan táplálkozási rendellenességek, mint az anorexia rendszertelenné teheti, vagy akár meg is szüntetheti a menstruációt. Ugyanakkor az nem volt egyértelmű, hogy más típusú táplálkozási zavarok befolyásolják-e a női nemi működést. Minél soványabb valaki, és minél kevesebb kalóriát vesz magához, annál nagyobb a valószínűsége a menstruációs zavaroknak. Mindez azt mutatja, hogy bár az elhízás nagy egészségügyi problémát jelent, bármilyen típusú, akár a divatot követő, alultápláltság is hozzájárulhat a szervezet normális működésének felborulásához (Reuters Health 2007. július 4.)

 
A házikoszt egészségesebb PDF Nyomtatás E-mail

Egy amerikai felmérés szerint azok az egyetemisták, akik rendszeresen otthon készítik el ennivalójukat és főznek, ahelyett, hogy gyorséttermekben vagy más étkező helyeken ennének, sokkal egészségesebben táplálkoznak. Sokkal gyakrabban esznek kalciumban, magnéziumban gazdag ételeket, előnyben részesítik a teljes kiőrlésű gabonából, zöldségekből és gyümölcsökből készült fogásokat. Ugyanakkor a többségüknél még mindig kevés a rostbevitel és túl sok a fehérje és zsírfogyasztás, de mindenképpen javulást mutatnak étkezési szokásaik. A szakértők úgy gondolják, hogy több főzőtanfolyammal, étkezési tanácsadással erősíteni lehetne ezt az irányvonalat. (Reuters Health 2006. december 14.)

 
Olívaolaj és a rák PDF Nyomtatás E-mail

Az olívaolaj képes megakadályozni a rákos folyamatok kialakulását egy most megjelent tanulmány szerint. Kimutatták, hogy az olívaolaj meggátolja olyan oxidációs termékek keletkezését, melyek végül a rákos elváltozások beindulásához vezetnek. A szakemberek arra biztatnak, hogy telítet állati zsírokat, valamint a vajat cseréljük le, vagy legalábbis nagyrészt pótoljuk olívaolajjal. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az étkezés nem egyenlő az olívaolaj fogyasztásával, szükség van a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék bőséges bevitelére, illetve a rendszeres testmozgásra is annak érdekében, hogy valóban sikeresen vegyük fel a küzdelmet a rák kialakulásával szemben. (Reuters Health 2006. december 19.)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

Eredmények 31 - 35 / 41

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista