|
|
|
Egészségügyi hírek
A fekete csoki csökkenti a vérnyomást |
|
|
|
Igazi jó hír a csokoládé
szerelmeseinek, hogy naponta egy kevés fekete (ét) csokoládé kifejezette
jótékony hatással bír a magas vérnyomásra. Azonban ez maximum egy-két kockát
jelent csak, hiszen a szakemberek szerint a csokoládéból bevitt napi
kalóriamennyiség nem haladhatja meg a 30 kalóriát. A csokievés elsősorban
azoknak, jó, akiknek kezdődő (I. fokozatú) hipertóniájuk van, vagy a vérnyomásuk
még belül van a normál értéken, de annak felső határához közelít. Hatására a
szisztolés vérnyomás mintegy 3, míg a diasztolés mintegy 2 Hgmm-rel csökken, a
fehér csokinak pedig semmilyen hatása nincs e tekintetben. Feltételezik, hogy az
étcsokiban nagy mennyiségben található növényi flavonoidok lehetnek felelősek a
vérnyomáscsökkenésért. (HealthDay News 2007. július 3.)
|
|
A túl sok kóla vesebetegséget okoz |
|
|
|
A kólaféleségek soha nem tartoztak az egészséges italok
közé, most újabb ártalmas hatásukról számoltak be. Kimutatták, hogy ha valaki
naponta több mint 1 liter kólát iszik, annak kétszeres esélye van a krónikus
vesebetegségek kialakulására. A kutatók szerint valószínűleg nem a koffein és a
cukortartalom a felelős, sőt a szénsav sem, mivel más szénsavas vagy
koffeintartalmú üdítők, valamint cukormentes italok esetén ilyen összefüggés
nem mutatható ki. A gyanúsított a kólában egyedülállóan jelenlevő foszforsav,
ami a savanykás-csípős ízét adja (más üdítőkben erre a célra citromsavat
használnak). A magas foszforbevitel a veseműködés romlásán kívül a vesekövek
képződését is elősegíti. (Reuters Health 2007. július 4.)
|
|
Menstruációs zavarok és a táplálkozás |
|
|
|
Az idáig is ismert volt, hogy olyan táplálkozási
rendellenességek, mint az anorexia rendszertelenné teheti, vagy akár meg is
szüntetheti a menstruációt. Ugyanakkor az nem volt egyértelmű, hogy más típusú
táplálkozási zavarok befolyásolják-e a női nemi működést. Minél soványabb
valaki, és minél kevesebb kalóriát vesz magához, annál nagyobb a valószínűsége
a menstruációs zavaroknak. Mindez azt mutatja, hogy bár az elhízás nagy
egészségügyi problémát jelent, bármilyen típusú, akár a divatot követő,
alultápláltság is hozzájárulhat a szervezet normális működésének felborulásához
(Reuters Health 2007. július 4.)
|
|
A házikoszt egészségesebb |
|
|
|
Egy amerikai felmérés szerint azok az egyetemisták, akik rendszeresen otthon készítik el ennivalójukat és főznek, ahelyett, hogy gyorséttermekben vagy más étkező helyeken ennének, sokkal egészségesebben táplálkoznak. Sokkal gyakrabban esznek kalciumban, magnéziumban gazdag ételeket, előnyben részesítik a teljes kiőrlésű gabonából, zöldségekből és gyümölcsökből készült fogásokat. Ugyanakkor a többségüknél még mindig kevés a rostbevitel és túl sok a fehérje és zsírfogyasztás, de mindenképpen javulást mutatnak étkezési szokásaik. A szakértők úgy gondolják, hogy több főzőtanfolyammal, étkezési tanácsadással erősíteni lehetne ezt az irányvonalat. (Reuters Health 2006. december 14.)
|
|
Az olívaolaj képes megakadályozni
a rákos folyamatok kialakulását egy most megjelent tanulmány szerint.
Kimutatták, hogy az olívaolaj meggátolja olyan oxidációs termékek keletkezését,
melyek végül a rákos elváltozások beindulásához vezetnek. A szakemberek arra
biztatnak, hogy telítet állati zsírokat, valamint a vajat cseréljük le, vagy
legalábbis nagyrészt pótoljuk olívaolajjal. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az
étkezés nem egyenlő az olívaolaj fogyasztásával, szükség van a gyümölcsök,
zöldségek, gabonafélék bőséges bevitelére, illetve a rendszeres testmozgásra is
annak érdekében, hogy valóban sikeresen vegyük fel a küzdelmet a rák
kialakulásával szemben. (Reuters Health 2006. december 19.)
|
|
| << Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>
| Eredmények 31 - 35 / 41 |
|
|
|
|
|