2024. május 03. Péntek
Napnyugta: 19:59
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Elkezdődött az Evangelizáció Éve
Elkezdődött az Evangelizáció Éve PDF Nyomtatás E-mail
Mark Finley testvér 1989. évi sorozata a Budapesti Kertészeti Egyetemen új korszakot nyitott a Magyar Unió történetében. Hazai és külföldi evangelizátorok indultak el, többnyire Finley testvér „iskoláját” követve. A nyilvános előadásoknak ez a formája már évtizedek óta ismeretlen volt Magyarországon, így mind a tagjaink, mind a lakosság számára újként hatott. Sokak számára vonzó volt, hogy az érzékelt szükségletekből indultunk ki, ami legtöbbször azt jelentette, hogy egészségnevelési előadások előzték meg a bibliait. A szórólapok postaládázása elég hatékonynak bizonyult ahhoz, hogy nagy számú hallgatóság előtt beszélhessünk.

Az eredményt az egyház akkori helyzetének fényében kell értékelnünk. A közösség taglétszáma 1989 végére 3500-ra csökkent, sok névleges és elöregedett taggal, így mára már 2000 körüli taglétszámon lennénk. Természetesen a növekedéshez egy másik tényező is hozzájárult, nevezetesen a határon túli magyar testvérek bevándorlása, de a jelenlegi 4650-es taglétszám jelentősebb részben az evangelizációnak köszönhető. 

1998-ra a közösség összetétele olyan mértékben átalakult, hogy a hagyományos befolyási viszonyok jelentősen átrendeződtek. A Finley utáni generáció, a határon túlról betelepült magyar testvéreinkkel együtt, részt vállalt a vezetésben gyülekezeti és országos szinten egyaránt. Következményeként három eltérő gondolkodású csoport erősödött meg, és egy kultúrharc kezdődött el, ami mélyen megosztotta a közösséget. Bár a Finley iskola arató evangelizációja a személyes kapcsolatokra épít, nem sokat törődtünk ezzel, hiszen jöttek elegen a meghívókra is. Ennek következtében az új tagok integrációja is problémákat vetett fel. Sokan kiestek a gyülekezetekből, mint ahogy a 1940-es évek végén lezajlott nagy növekedési hullám tagjai közül is annak idején. Ezek a tényezők együttesen járultak hozzá az evangelizálás iránti lelkesedés csökkenéséhez és vele együtt a taglétszám-növekedés lelassulásához. Jól jött a lehetőség, hogy a műholdas közvetítések által olyanok végezhetik az evangelizálást, akik még hisznek benne, de a személytelenség még nagyobb visszahatást váltott ki, és a csalódottság még nagyobb lett. Majd évek teltek el jelentősebb evangelizáló sorozatok nélkül.

Finley testvér újabb sorozata ismét egy új korszakot nyithat a Magyar Unió életében. 2007-ben az Evangelizáció Éve jegyében legalább 15 külföldi evangelizátor által tartott hosszabb-rövidebb sorozat lesz Magyarországon, és visszatért a hazai lelkipásztoraink és gyülekezeteink evangelizálási kedve is. Az elmúlt héten kapott tűzzel évekre lendületet kaphat a misszió, így 2007 februárja egy újabb korszak határát jelentheti a közösségünk életében.

Ha azonban kaptunk egy újabb esélyt, akkor vonjuk le az első Finley-s korszak tanulságait, mielőtt megismételnénk saját hibáinkat. Remélhetőleg ma már egy oldalon állunk: a régi tagok, a Finley-s generáció tagjai és az egykori határon túliak.

Az evangelizálás egy folyamat, amely főként személyes kapcsolatokon és a kis közösségek baráti kapcsolatain alapul. Krisztus parancsa szerint kell történnie: (1) tanítvánnyá tenni; (2) megkeresztelni; (3) tanítani. Ez a modell két dolgot is magában hordoz: (a) Bár az aratás, a keresztség egy fontos mérföldkő a lelkekért végzett munkában, de ugyanolyan fontos a további növekedés biztosítása, a folyamatos tanítás, a lelkigondozás által. (b) Új tagjaink nem a mennybe lépnek be a keresztség által, csupán közénk a gyülekezetbe. Különösen, ha nem az adventista kultúrában nőttek fel, különbözni fognak tőlünk. Nem gondolkodhatunk úgy, hogy a mi tökéletlenségünket tűrnie kell az Úrnak, miközben mi nem tűrhetjük az övékét. Hiteles, befogadó közösségre van szükség, amely ad teret a növekedésre a keresztség után is.

A Finley sorozat utómunkája - szorosan értelmezve - annak a mintegy hetven léleknek, akik ezen a héten döntöttek, az elvezetése a keresztségig. De ennél sokkal többre van szükség. Az előadásokon részt vevő mintegy 300 vendég nagy többsége személyes kapcsolatok által jött el. Mivel a Budapest Evangelizáció folytatódik 2008 márciusában egy, az ideinél is nagyobb sorozattal, Shawn Boonstra testvérrel, van egy évünk a kapcsolatok építésére. Olyan alkalmakra van szükségünk, amelyeken keresztül megsokszorozzuk barátaink, érdeklődőink számát, hogy minél többen készen lehessenek az aratásra. Ez minden budapesti és környéki gyülekezetnek nagy kihívást jelent, de jó reménységet is ad. Jövőre jobban sikerülhet!

 

Dr. Szilvási András


 
< Előző   Következő >

 
 
 
Hírek
Galéria
Joomla Toplista