2024. május 02. Csütörtök
Napnyugta: 19:58
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Gyermektanítók országos értekezlete
Gyermektanítók országos értekezlete PDF Nyomtatás E-mail
Ebben az esztendőben két alkalommal találkoznak gyermektanítóink. Március 4-én a Budapest-Józsefvárosi Gyülekezetben történt meg az első találkozás és képzés. A következőre augusztus 14-19. között kerül sor a Gödöllői Misszió- és Bibliakonferencián, amikor Anne-May Wollan, a Transzeurópai Divízió Gyermekszolgálatok osztályának titkára fog 3 napon át képzést tartani a gyermektanítóknak, az érdeklődő szülőknek és pedagógusoknak. A képzés témája: Hogyan érhetjük el, hogy gyermekeink tartósan kötődjenek a gyülekezethez?

A március 4-i képzés Fekete István testvérnek, az ATF titkárának áhítatával kezdődött, amelyet Lk 2:40 alapján tartott. Az áhítatot közös ima követte.

Ezután Fekete testvér tartott előadást Gyermekeink zenéje címmel. Előadásának lényege, hogy a gyermekeknek koruknak és felkészültségüknek megfelelő énekeket válasszunk, valamint tanítsuk őket arra, hogy képesek legyenek megkülönböztetni a valóban felemelő, a lelket áhítatra késztető muzsikát a közönséges, lélekre - de sokszor a testi egészségre is - káros zenétől.

Második előadó Papp Edit óvodapedagógus volt. Beszélt az adventista óvodaprogramról. Ezután felvázolta az óvodás korú gyermekek számára készülő Hitoktatói tankönyv előnyeit, főbb jellemzőit.

A harmadik előadó dr. Szigeti Jenő, a gyülekezet és a gyermektanítók döntő szerepéről beszélt. Elsősorban nem annyira maga a tananyag az, amely sorsfordító - bár minden gyülekezetnek kötelessége a legjobbra, legtökéletesebbre törekedni -, hanem az, hogyan fogadja a gyülekezet a gyerekeket, és mennyi szeretet van a gyermekhez forduló tanítóban.

Az ebédszünetet követően került sor a negyedik előadásra, amely az alsó tagozatos kisgyermekek Hitoktatói tankönyvének tematikájáról és a tanítás módszertanáról szólt. Az előadó, Bodnár Jánosné, bemutatta a készülő tankönyv részleteit is.

Már az elmúlt 2006. évben hallhattunk kiváló ötleteket, amelyek között nagyon újszerű volt a Debreceni Gyülekezet, Szöllősyné Nagy Annamária, - aki TET részéről a GYMCS tagja, - és a debreceni gyermektanítók egészségügyi gyermekmissziója. A testvérek ezt most kivitték a gyülekezet falain kívül, óvodákat és iskolákat keresnek fel, és jó visszhangra találnak. Köszönet dr. Nagy Vilmos orvos testvérünknek, aki örömmel segíti ezt a munkát.

Hasonlóképpen a Salgótarjáni Gyülekezet gyermekszolgálata a Gyermekvédő Intézetben és a kórházi ápolásra szoruló gyermekek között végzett munkája aratott nagy tetszést.

Beszámolókat hallhattunk a tavaly nyári SZBT-ről, SZNT-kről, valamint a Keresztény Játszóház programról, és a nagyobb gyülekezetek gyermekszolgálati munkájáról. Felmérést készítettünk a jelenleg használatos tananyagok tarka-barkaságáról. Nehéz még feldolgozni is, de 11-féle tananyagot (!) számoltunk össze a nap végén, beleértve azokat is, amelyeket - jobb híján - a gyülekezetek maguk állítottak össze. Várjuk az egységes gyermektanítás tankönyveinek lehető leggyorsabb megjelenését.

Örömmel nyugtáztuk, hogy március 4-én jó érdeklődés mellett hallgathattuk az előadásokat. Minden jelentős, nagyobb gyermeklétszámot számláló gyülekezetből voltak jelen képviselők.

Legközelebbi témánk a jövő évben a Gyermektanító személye lesz, amelyre már most szeretnénk kérni a gyermektanítókat, jöjjenek minél többen.

A nyári, gödöllői képzésre is nagy szeretettel várjuk az összes gyermektanítót, szülőt, adventista pedagógust, és minden kedves, gyermekeket szerető testvérünket.

                                                          

Egerváriné Kökényes Zsuzsa
GYMCS

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Hírek
Galéria
Joomla Toplista