2024. május 02. Csütörtök
Napnyugta: 19:58
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow „És az egész nép elfogadta ezt a szövetséget”
„És az egész nép elfogadta ezt a szövetséget” PDF Nyomtatás E-mail

_dsc0127 Immár hagyománnyá vált a Dunamelléki Egyházterületen, hogy az őszi imahét befejező vagy kezdő szombatján egyházterületi hitéleti konferenciát tartunk. Ebben az évben október 30-án, az imahét kezdetén került megrendezésre programunk, és a reformációra - melynek mi is örökösei vagyunk - emlékeztünk. A reformáció alapgondolatai közül három került a megemlékezés középpontjába: egyedül a Biblia, egyedül a hit, egyedül a kegyelem.

Mintegy 1400 személy volt jelen a megemlékezésen, és több mint 100 személy, csaknem 12 országból - köztük tengerentúli országok lakói (Egyesült Államok, Kanada) is - online követte az eseményeket, mely egy, a lutheri reformáció mai aktualitását kiemelő rövid „előadással" kezdődött, majd három igehirdetést hallgattunk meg, melyek az előbb említett három, a reformáció számára fontos bibliai igazságot villantottak fel.

_dsc0129 Az első igehirdetés, amit dr. Ősz-Farkas Ernő, a Dunamelléki Egyházterület elnöke tartott, a Szentírás fontosságát emelte ki, Isten Szavára irányította a figyelmünket. Itt szeretnénk megemlíteni, hogy a délutáni alkalom keretében megrendezett Bibliaíró-programnak a középpontjában is a Biblia volt, de erről egy másik beszámoló ad információkat. Az alapigék, 2Kir 22:8 és 23:1-3, Júda egyik reformtörekvéséről adnak híradást, és a jósiási reform idejéből származnak. Akkor is és ma is csakis Isten Szava képes mélyreható változást elérni életünkben. Jósiás idejében a nép elfogadta a szövetséget, mely az Igére fektetett alapokon állt. Az egyházterület elnöke az Ige melletti újbóli elkötelezettségre hívta fel a jelenlevőket. Bibliák és kezek százai emelkedtek a magasba jelezve azt a szándékot, hogy továbbra is ez a Könyv lesz életük alapja.

Említésre méltó, hogy mindez a 66 nyelvű utazó Biblia pontos másolatának „jelenlétében" történt, majdnem tizennégy hónappal azután, hogy egyházunk világszéles „Kövesd a Bibliát!" programjának keretében közösségünk egyszer már fogadalmat tett arra, hogy mindenben Isten Szavát követi, amikor is a többnyelvű Biblia eredeti példánya hazánkban járt (2009. szeptember 5.), és a helyszín akkor is a Golgota utcai közösségi ház díszterme volt.

_dsc0157A második igehirdetés alkalmával, Ócsai Tamás, a Magyar Unió elnöke nyitotta meg a „Könyvet". Egy jól ismert újszövetségi történeten keresztül bemutatta a hit fontosságát és a hit lépéseit, melyen mindenki végigmegy, aki kapcsolatba kerül Isten Igéjével, hiszen „...a hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által" (Róm 1:17) - írta Pál majdnem kétezer évvel ezelőtt. A történet a Mt 20:29-34-ig terjedő versekben található, és Jézus egyik gyógyítását örökíti meg, amikor két vakot meggyógyít. Azok a lépések, melyeken ezek az emberek végigmentek, pontosan azok a lépések, amiken Jézus ma is végig akarja vezetni azokat, akik találkoztak és találkoznak vele.

_dsc0229A harmadik bibliai igazság, melyre a reformátorokhoz hasonlóan hangsúlyt kell helyeznie közösségünknek, a kegyelem, hiszen kegyelem nélkül nincs hiteles keresztény élet, nincs jelen, de a jövő, az örök élet is elképzelhetetlen Isten kegyelme nélkül. Erről a kegyelemről beszélt Kovács Bíró János, a Transzeurópai Divízió képviseletében. Az igei gondolatok alapját 2Pt 3:17-18 versei képezték, és többek között arra kaptunk tanácsot, hogy merjünk olyan közösség lenni, amelynek tagjai igénylik a kegyelmet, Isten kegyelméből élnek, és hirdetik a kegyelmet másoknak is, de nemcsak szavakban, hanem azáltal, hogy Isten kegyelme rajtunk keresztül eljut másokhoz, mégpedig először is a tettek útján!

A programot hét jól felkészült, lelkes kórus és a rézfúvósok szolgálata, egy gyermektörténet, egy énekszolgálat és egy költemény - Török Vera illetve Nyári István előadásában - tette változatosabbá. A szolgálatok egymás mellett jól megférő, eltérő stílusa bebizonyította, hogy a „többszólamúság" nem akadálya Isten dicsőítésének, hanem az Isten által teremtet sokszínű világ „visszatükröződése".

_dsc0267A konferencián gyűjtött adományokat az egyházterület a 2011-es évre meghirdetett egységes missziós program - melynek munkaneve „Jézus Expo", és Jézus személyének felemelése a célja - költségeire fordítja, azon belül is a programunk óriásplakátok útján történő népszerűsítésére. Örömünkre szolgál, hogy Isten Lelke arra indította a jelenlevőket, hogy 438 900 Ft-ot adományozzanak erre a célra.

Hálásak vagyunk Istenek az adományokért, a szolgálatokért és meggyőződésünk, hogy ez az alkalom is hozzájárult ahhoz, hogy mint közösség, új lendületet kapjunk, hogy az Isten számunkra, mint közösség és egyének számára elkészített tervébe belesimuljunk ez év hátralévő idejére és a 2011-es évre is. „Egyedül a Biblia, a hit, a kegyelem!" - hirdették a reformátorok. Ez legyen a mi üzenetünknek is az alapja!

 

B. Cs.
 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista