Testápoló szerek, kozmetikumok sokasága ígér nekünk
egészséges, fiatalos bőrt. Vajon csak ilyen „külső", meglehetősen borsos árú
eszközökkel lehetünk „jó bőrben", vagy létezik ennek más módja is?
Szervezetünk fokozatosan megújul. Táplálkozásunk is
nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy bőrünk és hajunk egészséges legyen.
Edd magad széppé!
Egyrészt a fehérjéknek, valamint a vitaminoknak és ásványi
anyagoknak van ebben fontos szerepe. A növényi fehérjék, gabonák, száraz
hüvelyesek magas fehérjetartalommal rendelkeznek, tejjel, tejtermékkel,
tojással kiegészítve megfelelő fehérjeforrást biztosítanak. Ahhoz, hogy minden
létfontosságú aminosavat megkapjon szervezetünk, növényi fehérjék megfelelő
párosításával is elérhetjük. Ilyenek
például:
- cereáliák + száraz hüvelyesek
- száraz hüvelyesek + olajos magvak
- cereáliák + tej + olajos magvak
- zöldségfélék + cereáliák + tej
- zöldségfélék + olajos magvak + tojás
Teljes értékű fehérjéket adnak még:
- teljes kiőrlésű búza, száraz hüvelyes, mogyoró
- barna rizs, száraz hüvelyes, szezámmag
- kukorica, száraz hüvelyes
- szója, búza, barna rizs
- szezámmag, tarkabab, mogyoró, szója
Vitaminban gazdag étrend
Az elfogyasztott fehérjékből
származó aminosavakból a máj segítségével újabb fehérjéket készít a szervezet.
Ilyen például a keratin is, amely az új bőr és az új haj létrehozásához
szükséges. A bőr és a haj egészséges állapotának megőrzésében vitaminok és
ásványi anyagok is részt vesznek.
A-vitamin: hiányában száraz lesz a bőr, és a kórokozok is könnyebben
behatolnak rajta keresztül. A-vitamint pótolhatjuk karotinban gazdag
élelmiszerekkel, mint például a sötétzöld és sárga színű zöldségekkel és
gyümölcsökkel (spenót, sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye).
B3-vitamin (niacin): hiányában bőrgyulladás is
kialakulhat, hámlás, elszíneződés, valamint B2-vitaminnal együtt a
száj és a nyelv nyálkahártyájának berepedezését okozhatja. Megfelelő
fehérjebevitellel biztosítható a pótlás. Elsősorban a tejtermékek és a száraz
hüvelyesek fogyasztása által.
B5-vitamin (pantoténsav): a haj őszülésének
megakadályozása szempontjából fontos. Gabonák és olajos magvak kielégítő
mennyiségben tartalmazzák.
B7-vitamin (biotin): hiányában hajhullás, bőrgyulladás
jelentkezhet. Zöldségfélék, száraz hüvelyesek, tojás és élesztő segít pótolni a
hiányt.
Kén: A szépség ásványi anyagának is nevezik, mert szerepe van a haj
fényének és a fiatalos bőrnek a kialakításában. A kén raktározódik a szervezet
minden egyes sejtjében, magasabb koncentrációban fordul elő a hajban, a bőrben
és a körömben. A kén alkotórésze a keratinnak is. Legfőképpen a fehérjék
aminosavaiban található meg. Forrásai: magvak, száraz hüvelyesek, tojás.
Cink:
nélkülözhetetlen a normál bőr és haj kialakulásához és fenntartásához.
Legnagyobb koncentrációban a bőrben, a hajban a körömben és a szemben
található. Hiánytünete a durva és száraz bőr. Legnagyobbrészt búzakorpában,
teljes kiőrlésű gabonákban, száraz hüvelyesekben, tojásban található meg.
Réz: a haj
normál pigmentációjához és szerkezetének kialakításához szükséges. Gazdag
források a szójaliszt, olajos magvak, búzakorpa.
Bőrünk egészségéhez táplálkozásunk is hozzájárul. A
változatos vegetáriánus táplálkozás biztosítja mindazokat a tápanyagokat,
vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek segítik szervezetünket a helyes
működésben.
Egyed Gabriella
dietetikus
|