2024. május 04. Szombat
Napnyugta: 20:01
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Szolgálat és küldetés arrow Egészségügyi szolgálat arrow Életmód cikkek arrow A szívelégtelenség gyógyszerei
A szívelégtelenség gyógyszerei PDF Nyomtatás E-mail

Magyarországon a szívbetegségek a vezető halálokok között szerepelnek. A szívproblémák miatt fellépő szívelégtelenség sok embernek teszi nehézzé az életét. Annak ellenére, hogy a baj kezelésére vannak hatékony gyógyszerek, sokan mégsem veszik komolyan szedésüket. Pedig ha van gyógyszercsoport, amelynek alkalmazásánál a pontosság fontos, akkor az a szívelégtelenségre ható szerek csoportja.

A szívelégtelenség legismertebb tünete a lábon vagy a tüdőben keletkező vizenyő. A betegség már három évszázaddal korábban is jelentős terápiás problémát okozott.

 

Igen régi gyógyszer

Talán meglepő, de a XVIII. században erre használt orvosságot még ma is használjuk, sőt, nem is nagyon találtunk azóta sem jobbat. Már akkor is tudták, hogy a piros és a gyapjas gyűszűvirágból készült kivonat segít enyhíteni a lábdagadásos és fulladásos panaszokat. Ugyanakkor azt is korán felismerték, hogy e növények anyagai rendkívül veszélyesek, a hatásos és a mérgező adag között szinte minimális a különbség. Nem véletlen, hogy ezeket a gyógynövényeket nem lehet manapság tea formájában megvásárolni, hiszen néhány csipetnyi eltérés a főzet készítésekor akár halálos kimenetelű is lehetne. Később felfedezték, hogy a hatásért az ún. digitálisz glikozidok a felelősek, amelyeknek legismertebb képviselői a ma már tabletta formájában használt digoxin és digitoxin. Ezek a természetes vegyületek oly módon változtatják meg a szívizom működését, amelynek következtében a szív nagyobb mértékű összehúzódásokra képes, ezáltal javul a keringés és csökkennek az ödémás tünetek.

 

Nem szabad önkényeskedni!

Ha valakinek ilyen szerek adása szükséges, akkor az nagy valószínűséggel hosszú ideig, akár élete végéig is megmaradhat. Nagyon fontos, hogy mindennap bevegyük a gyógyszert, és ne hagyjuk abba önkényesen. Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy amikor a digitálisz kezelés hatására javul, vagy akár teljesen normalizálódik az állapotuk, akkor úgy gondolják, hogy most már ideje megszakítani a gyógyszerszedést. Ilyenkor szokott súlyos szívelégtelenség fellépni néhány napon belül. Bármilyen változtatást szeretnénk eszközölni a szívelégtelenségre kapott gyógyszereinken, azt csak a szakemberrel (orvos, gyógyszerész) való megbeszélés után tegyük. Az önkényeskedés az életünkbe kerülhet!

Ha recept nélkül kapható gyógyszereket vásárolunk, feltétlenül mondjuk meg a gyógyszerésznek, hogy szívelégtelenség elleni gyógyszert is szedünk, ugyanis más, egyébként ártalmatlannak tartott készítmények könnyen fokozhatják, vagy ronthatják a digitáliszok hatásait. Mivel a mérgezéshez szükséges gyógyszerkoncentráció a vérben nem sokban tér el a gyógyító koncentrációhoz képest, így a minimális változások is veszélyesek lehetnek.

 

Digitaliszmérgezés esetén

Fontos, hogy felismerjük a kezdődő vagy kialakult digitáliszmérgezés jeleit. Az egyik jellemző tünet, hogy zöldessárga csillagokat látunk, étvágytalannak érezzük magunkat, esetleg hányingerre vagy hasmenésre panaszkodunk. Ha megvizsgáljuk a pulzusunkat, akkor azt tapasztaljuk, hogy a szívünk lassabban vagy akár nagyon lassan (percenként 40-50 dobbanás) ver. Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz, illetve ha ez nem lehetséges, akkor vegyünk be egy-két kálium tablettát (mivel a szívelégtelenségben szenvedőknek általában vizelethajtást is előírnak, az így elvesztett kálium pótlására általában kálium tablettát is felírnak) és amint lehet, lépjünk kapcsolatba a kezelőorvossal!

A digitáliszok a Teremtő csodálatos ajándékai a beteg ember számára, de ugyanakkor veszélyesek is lehetnek, ha gondatlanul, hanyagul, vagy önfejűen bánunk velük. Ezek a szerek közel 300 éve nyújtanak segítséget a szívbetegeknek, ezért is becsüljük meg és használjuk szabályszerűen e páratlan gyógyszereket.

 

Dr. Gáspár Róbert
gyógyszerész, adjunktus

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Egészségügyi szolgálat
Egészségügyi Szolgálatok Osztálya
Életmód cikkek
Túratábor
Letölthető anyagok
Joomla Toplista