2024. május 18. Szombat
Napnyugta: 20:19
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Doktori védés az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetemen
Doktori védés az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetemen PDF Nyomtatás E-mail

doktori_vedes_az_orszagos_rabbikepzon_-_doktorra_avatasÚjabb doktori címet szerzett dr. Tokics Imre, az Adventista Teológiai Főiskola Ószövetségi Tudományok Tanszékének vezetője és a Budapest-Terézvárosi Gyülekezet lelkésze.

2011. december 5-én, hétfőn Tokics Imre, „A ius talionis és az asylum városok jogi, vallási és kultúratörténeti jelentősége a Tanakban" című doktori értekezésének védésére és vitájára gyülekeztek az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem oktogonális termébe az egyetemen professzorai és a meghívott vendégek, amely zsúfolásig megtelt.

Az értekezés opponensei voltak dr. Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára és dr. Szigeti Jenő, az Adventista Teológiai Főiskola emeritus professzora.

doktori_vedes_az_orszagos_rabbikepzon_-_a_doktori_tanacsMiután a tisztségviselők elfoglalták helyüket dr. Staller Tamás, a Doktori Tanács elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és tájékoztatást adott az értekezéssel kapcsolatos eseményre vonatkozó tudnivalókról. Először dr. Uhrman Iván egyetemi docens, a Doktori Tanács mb. titkára ismertette dr. Tokics Imre tudományos pályaképét. Utána a jelölt szólt értekezéséről, elmondta téziseit, majd részletesen beszélt dolgozatának célkitűzéseiről, nagy vonalakban ismertette azt.

Ezután következett dr. Szigeti Jenő és dr. Karasszon István véleménye a disszertáció kapcsán, amelyeket a nevezett professzorok személyesen adtak elő. Majd dr. Staller Tamás átadta a szót a jelöltnek, hogy válaszoljon az opponenseknek véleményükre és a feltett kérdésekre.

doktori_vedes_az_orszagos_rabbikepzon_-_doktori_vedes_-_dr_tokics_imreA jelölt udvariasan, de határozott formában válaszolt az opponenseknek, megvédve disszertációja téziseit. Dr. Schőner Alfréd méltatta Tokics Imre adventista tudós tudományos tevékenységét, és mint a disszertáció témavezetője, kifejtette a jelölt dolgozatával kapcsolatos kiemelkedő eredményeit.

Ezután a Doktori Tanács tagjai visszavonultak döntéshozatalra.

Majd a Doktori Tanács visszatért az oktogonális terembe, ahol a bizottság elnöke kihirdette a védés eredményét, és Tokics Imre főiskolai tanárt doktorrá avatta (cum laude) minősítéssel, és feljogosította a PhD rövidítés, illetőleg a „doktor" cím használatára. Először a Doktori Bizottság tagjai, majd az összes jelenlévő gratulált az új doktornak, aki köszönetet mondott családjának és professzorainak, akik segítették őt e tudományos fokozat megszerzésében. A jelölt elmondta, hogy megszerzett tudását Isten dicsőségére, továbbra is egyházában kívánja kamatoztatni.

doktori_vedes_az_orszagos_rabbikepzon_-_a_doktori_vedo_hallgatosagaDr. Tokics Imre három doktori fokozattal rendelkezik: a Hit- és Filozófiatudományok Doktora, az Állam- és Jogtudományok Doktora, és az újólag megszerzett Zsidó Vallástudományok Doktora címet viseli.

A jeles alkalmon részt vett Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke és felesége, több adventista lelkész, valamint Niculescu Emilian, a Román Unió volt titkára.

Különleges jelentősége volt ennek a doktori védésnek, mivel Európában és Magyarországon első alkalommal került sor arra, hogy adventista jelölt nyerte el a doktori fokozatot Zsidó Egyetemen.

 

(KP)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista