2024. május 01. Szerda
Napnyugta: 19:56
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Család, kapcsolatok, környezet arrow Az egyház és az állam kapcsolatáról
Az egyház és az állam kapcsolatáról PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal

VISZONYUNK MÁS EGYHÁZAKHOZ ÉS VALLÁSI SZERVEZETEKHEZ

Annak érdekében, hogy elkerüljük a súrlódásokat és a félreértéseket más missziós társaságokkal, a következő alapelveket állapítjuk meg a misszióterületeken dolgozó alkalmazottaink számára:

1.     Elismerünk minden társaságot, amely magasra emeli Krisztust az emberek előtt, mint Isten világraszóló evangelizációs tervének részét, és nagyra értékelünk mindenkit, aki - más egyházakban - azon fáradozik, hogy lelkeket mentsen Krisztus számára.

2.     Ha az evangelizálás munkája más társaságokkal hoz össze bennünket, mindenkor és mindenütt a keresztény udvariasság, becsületesség és méltányosság jellemezze a missziós problémák kezelését.

3.     Elismerjük, hogy az igazi vallásosság lényegéhez tartozik annak tudomásul vétele, hogy a vallás a személyes lelkiismereten és meggyőződésen alapszik. Ezért szem előtt kell tartani, hogy soha senkit ne vonzzanak önző érdekek vagy pillanatnyi előnyök sorainkba, és ne is tartson közöttünk senkit más kötelék, mint az a meggyőződés, hogy csak ebben a formában talál tökéletes közösséget Krisztussal. Ha gyülekezeti tagjaink bármelyikének megváltozik a meggyőződése, és többé nem kíván egységben maradni velünk a hitben és az életmód kérdéseiben, akkor nemcsak jogának, hanem kötelességének is tartjuk, hogy felfogásának megfelelően csatlakozzon ahhoz a közösséghez, melynek tanításaival egyetért.

4.     Mielőtt átvennénk valakit más felekezetektől, gondosan vizsgáljuk meg ügyét, és győződjünk meg róla, hogy vajon az illető csupán Istennel való személyes kapcsolat céljából, vallásos meggyőződéstől indíttatva változtatja-e meg hovatartozását. Ahol csak lehetőség van rá, tanácskoznunk kell annak a felekezetnek a lelkészével, ahonnan az illető át akar jönni.

5.     Olyan személyeknek, akik egyházukban világosan kimutatott bűnök miatt gyülekezeti fenyíték alatt állnak, a felvételét fel kell függeszteni mindaddig, amíg a megtérés jelei nem láthatók életükben.

6.     Más egyházak alkalmazottait csak akkor vehetjük át, ha előbb tanácskoztunk az illető egyház vezetőivel.

7.     A területek revíziós bizottságainak javasoljuk, hogy a munkások fizetésének megállapításánál vegyék figyelembe az azonos területen dolgozó többi misszió által fizetett juttatásokat.

8.     Ami a munkaterületek felekezetek közötti felosztását illeti, arról a következő az álláspontunk:

(a) Hisszük, hogy a múlt nemzedékekben Isten gondviselése és emberekért végzett munkája keretében új vallásfelekezetek születtek azért, hogy az evangéliumi igazság egyes elhanyagolt részeit erőteljesebben hangsúlyozzák. Így Isten hívta létre a hetednapi adventista mozgalmat is azzal a megbízatással, hogy hangsúlyozza Krisztus közeli második eljövetelét.

(b) A Biblia - különösen Jel 14, 6-12 - megparancsolja, hogy az Üdvözítő visszajövetele előtti időben hirdetni kell az örökkévaló evangéliumot minden ágazatnak, nyelvnek és népnek. E megbízatásunk nem teszi lehetővé számunkra, hogy korlátozzuk az evangélium e részének hirdetését. Ellenkezőleg, inkább késztetést érzünk arra, hogy elvigyük az evangéliumot mindenkinek, akinek - az említett bibliai szakasz szerint - Isten el akarja küldeni azt. 



 
< Előző

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista