2024. május 18. Szombat
Napnyugta: 20:19
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Húsvéti egyházzenei hangverseny – JÉZUS MEGVÁLTÁSÁNAK ÜNNEPE
Húsvéti egyházzenei hangverseny – JÉZUS MEGVÁLTÁSÁNAK ÜNNEPE PDF Nyomtatás E-mail

„Művészet az emberi kapcsolatokért" - Keresztény Művészeti Est

bp-a_-_husveti_egyhazzenei_hangverseny_-_janos_passio_-_a_kozonseg_is_enekel„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (Jn 3:16). Johann Sebastian Bach: János Passió műve 1724 nagypéntekére készült. Először a lipcsei Szent Mihály templomban mutatták be. A teljes mű előadása a Terézvárosi Gyülekezetben első alkalommal 2013. március 16-án este került bemutatásra a Baptista Központi Kórus és zenekar előadásában.

A különleges zenei mű János evangéliuma alapján mutatja be Jézus szenvedéstörténetét és halálát. A szereplők a bibliai szöveget recitativók formájában beszélik el. Az Evangélista, s egyben a narrátor szerepét Szerekován János (tenor), Jézus alakját Sárosi Károly (basszus) mutatta be, Pilátus személyét Oláh Zsolt (basszus), az áriákat Kiss Rózsa (szoprán), Huszár Anita (alt) énekelte, Oláh Miklós gordonkán, Tóth Sámuel csembalón, orgonán Alföldy-Boruss Csilla játszott. Vezényelt Oláh Gábor karnagy.

A Terézvárosi Gyülekezet kórusa és a közönség (ún. turba kórusok, melyek a népet szimbolizálják) a mű koráljait együtt énekelte a Baptista Kórussal.

E csodálatos zenei alkotás több száz évvel ezelőtt is mély hatást gyakorolt a hallgatókra. „Úgy éreztem, ott vagyok Jézus keresztre feszítésénél, és én is a tömeggel kiabálom a »Feszítsd meg!«-et. Majd együtt mondtam a századossal: »Bizony, ez az ember az Isten Fia vala«, azután láttam az üres sírt, és találkoztam vele, amikor feltámadt, és együtt sétáltam vele az emmausi úton. Jézus áldozata felbecsülhetetlen az emberiség számára" - jegyezte Craciunas Mária vendég, a közönség közül.

„Megtanultuk, hogyan kell megváltoznunk ahhoz, hogy méltó módon reagáljunk Krisztus áldozatára mind szavakban - kiállva az igazság és az evangélium mellett -, mind pedig cselekedeteinkben; elhagyva bűneinket, amelyek miatt Krisztusnak fel kellett áldoznia magát. Ez a történet a mi történetünk" - hangsúlyozta dr. Erdélyi László, a program főszervezője.

Igét hirdettek: dr. Szigeti Jenő lelkész, egyetemi tanár és dr. Tokics Imre, a Terézvárosi Gyülekezet lelkésze.

A több mint háromórás monumentális művet (az előadó apparátus kb. 200 főből állt) a közönség áhítatos figyelemmel kísérte végig. A terem befogadóképessége több mint ötszáz fő, mely zsúfolásig megtelt.

A televíziós társaságok érdeklődését mutatja, hogy a PAX televízió húsvét hétfőjén már műsorára is tűzte a Terézvárosi Gyülekezetben rögzített János Passió előadását.

„Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz" (Zsid 13:8).

 

(TINÉ)

 

Johann Sebastian Bach: János Passió videofelvétele megvásárolható DVD lemezen a Terézvárosi Gyülekezet könyvesboltjában (1062 Budapest VI., Székely B. u. 13.).
 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista