2024. május 18. Szombat
Napnyugta: 20:19
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Gyógyító gyülekezetek
Gyógyító gyülekezetek PDF Nyomtatás E-mail

eu_konferencia_-_praga_2013_img_7811A Hetednapi Adventista Egyház három európai divíziója közösen szervezte meg Prágában 2013. április 29-május 4. között az egészségügyi konferenciát, melynek mottója a Gyógyítás volt. Több mint 500 résztvevő követte figyelemmel az előadásokat és szekciókat.

A Magyar Unió Egészségügyi Szolgálatok Osztálya szempontjából mérföldkőnek számított, hogy két fiatal szakemberünk első ízben kapott előadási lehetőséget adventista nemzetközi egészségügyi konferencián. Dr. Gáspár Róbert és dr. Nagy András szakterületükről tartottak egy 4-4 órás szekciót, komoly érdeklődés mellett. Magyarországról az ESZO vezetőjén és az előadóin kívül a Keresztény Advent Közösségtől hat fő vett részt a konferencián.

eu_konferencia_-_praga_2013_img_7779Ted Wilson, a Generál Konferencia elnöke, felhívta a figyelmet az átfogó egészségügyi szolgálatok jelentőségére. Azért átfogó, mert minden gyülekezeti tagnak része van benne. Gyülekezeteink legyenek gyógyító közösségek. Átfogó azért is, mert az élet minden területén segítséget nyújt. Arra kérte a különböző egyházi szolgálatokat, hogy dolgozzanak egységben, és képviseljék az egészségi üzenetet szélsőségektől mentesen. Mindhárom divízió elnöke szólt Isten Igéjéből, és köszöntötte a konferenciát.

 

Fontosabb témakörök a plenáris előadásokon:

1. Betegség és gyógyítás a filozófiában, a Bibliában; Adventisták és a gyógyítás
2. Egészség és genetika; Életmód és gyógyítás; Prevenciótól a terápiáig
3. Adventista életmódkutatás eredményei
4. Orvostudomány és gyógyítás - merre tovább?
5. Hit, remény és gyógyítás összefüggései
6. Amikor elmarad a gyógyulás. A szenvedés része-e a gyógyulásnak?
7. Érzelmek és gyógyítás
8. Alternatív módszerek és gyógyítás
9. Közösségi kapcsolatok és gyógyulás

eu_konferencia_-_praga_2013_img_7799Esténként missziótörténetek hangzottak el az igei gondolatok mellett. Szombat délután a divíziók 3 szekcióban vitatták meg a konkrét tennivalókat. Itt hangzottak el az uniók tervei is, az ESZO vezetők előadásában.

 

dr. Ősz-Farkas Ernő
ESZO vezető

 

 

Vélemények:

eu_konferencia_-_praga_2013_img_7809„Közel 50 óra intenzív szakmai képzésből nehéz bármit is kiemelni. Talán fontosabb, hogy milyen hatásokkal jöttünk haza. Számomra meggyőző volt, hogy a világszéles egyház egyre nagyobb hangsúlyt helyez a kiegyensúlyozott egészségügyi szolgálatra.

A világ gyógyulásra vár. Nemcsak az intézményeink, hanem minden gyülekezet a gyógyítás szolgálatát végezheti. Nem mindig a csodákra vagy életmód-terápiára kell gondolni. A szenvedő ember a fizikai szenvedések ellenére is meggyógyulhat. Joni Eareckson Tada - aki meghívást kapott a konferenciára, de nem tudott megjelenni - azt mondta, hogy ő 40 éve beteg, de semmiért nem adná oda ezt a négy évtizedet, mert ez jelentette számára a gyógyulást, az értelmes életet, a reményt. Most is tolószékben ül, és a szájával fogja a tollat - mégis gyógyultan.

Megtört világban élünk, ahol egyszerűen csak szolgálni kell, anélkül, hogy bármit is várnánk cserébe. A szenvedőket úgy kell kezelnünk, mint Jézus. A különféle életmódirányzatok harcias képviselete helyett az elfogadás, a példaadás, a feltétel nélküli szeretet kifejezése csodákra képes ma is." (Ősz-Farkas Ernő)

eu_konferencia_-_praga_2013_img_7796Kovács-Bíró János, a TED osztályvezetőivel együtt részt vett a konferencián.
A következőket mondta: „Az európai illetékességű divíziók Egészségügyi konferenciája világszínvonalú volt szervezésben és szakmaiságban. Nagyon tetszett a kiegyensúlyozott egészségügyi elvek képviselete és annak hangsúlyozása, hogy az életmódunk nyitottságot válthat ki embertársainkban az evangélium iránt. Jó volt tapasztalni, hogy a Megváltó Jézus Krisztust nem helyettesítheti semmilyen étrend vagy életmód gyakorlása. A kegyelemmel telített evangélium hirdetése, az emberi kapcsolatok gyógyítása a Krisztussal való járás jele és következménye."

„Néhány nappal ezelőtt ért véget az 1. Európai Egészségügyi Konferencia, amin néhány magyar résztvevő mellett, jómagam is részt vehettem. A konferencia számomra valóban balansz szerepet töltött be. Olyan kérdések, gondolatindítók hangoztak el, amelyek küldetésünk lényegét célozták meg, és érzékenyen, néha fájó őszinteséggel is megszólaltatott témákat. Nem háttérbe szorítva más osztályokat, intézményi területeket, misszióközpontokat, hanem olyan módon mutatott rá az üzenetre, mint a hármas angyali üzenet jobb kezére, annak fontosságára, ami kiemelten jelent meg előttünk ezekben a napokban, ugyanakkor visszahelyezte, beillesztette üzenetünk őt megillető helyére!" (Balogh Tibor, lelkész - KERAK) 

Hogy érezte magát a két előadónk?

eu_konferencia_-_praga_2013_img_7785Dr.  Nagy András: „A hallgatósággal sikerült interaktív workshopot tartani, voltak komoly és vicces kérdések is, ami nagyon előnyös. Elsősorban így lehet egy orvosilag fontos témát emberközelivé és érthetővé tenni. A technikusok is segítőkészek voltak, de természetesen a hazaiak imái és élő szurkolása is sokat lendített a workshop sikerén. Köszönöm a lehetőséget!" 

Dr. Gáspár Róbert három gondolatot emelt ki:

1.       „Az egészségügyi szolgálat a Jézusban bízó egészségügyi szakemberek, lelkészek és minden gyülekezeti tag összehangolt munkáját és lelkesedését igényli.
eu_konferencia_-_praga_2013_img_77252.      Nagyobb hangsúlyt kell adni a bizonyítékokon alapuló gyógymódoknak (amelybe a gyógyszerek is beletartoznak), míg el kell határolódni a babonás, legendákra alapuló eljárásoktól.
3.      A konferencián többször is ki mertük mondani, hogy az egészséges életvitel nem ad 100%-os védelmet a betegségekkel szemben, ezért nem szabad a beteg embereket sem megbélyegezni, sem pedig megszégyeníteni. A helyes életmód csak jelentősen csökkenti az esélyt."

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista