2024. május 18. Szombat
Napnyugta: 20:19
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A legnagyobb ember
A legnagyobb ember PDF Nyomtatás E-mail

Anyák napi ünnepség Gyömrőn, 2013. május 4.

anyak_napja_gyomron_-_kepekKi a legnagyobb ember? Valamelyik hadvezér, aki országokat hajtott uralma alá? Vagy a királyok közül kell választanunk valakit, aki egy egész birodalmat kormányzott? Színészek, énekesek, akiknek játékát milliók csodálják? Sebészek, akik bravúros műtéttel nagybeteg emberek életét mentik meg? Feltalálók, akik találmányaikkal az egész emberiség életét változtatják meg? Tudósok, akik megfejtik a világ, az élet titkait?

Lehet, hogy először ők jutnak eszünkbe e szavak hallatán. Azután történik valami kritikus a személyes életünkben, amikor csakis az önfeláldozó szeretet menthet meg minket - és nem kérdés többé, ki a legnagyobb ember.

A történelemben egy ideális család volt - mondta Szilvási András lelkész az anyák napi ünnepségünkön -, Ádám és Éva családja a bűneset előtt. A bűneset óta mindenhol van valami hiba. Azóta a helyreállítás a cél, amit az anyák végeznek, folyamatosan. A 127. zsoltár a házépítésen keresztül mutatja be, hogy az Úr segítsége, áldása nélkül semmi sem sikerül, az emberi igyekezet önmagában hiábavaló. Szilvási testvér az építkezéshez kapcsolódó fogalmakat a család működésével vonta párhuzamba. Ezek szerint: 1) Isten építi a családot. Nélküle könnyen széthullik. A konfliktusok közepette Isten kegyelme ad békét, megelégedettséget, amennyiben a családtagok tudatosan döntenek mellette. 2) Az Úr őrzi a család épségét a külső és a belső támadásokkal szemben. Kívülről támad az erkölcsi relativizmus, a fogyasztói szemlélet, a függetlenedés kísértése - hogy csak néhányat említsünk. Belső bomlasztó tényező lehet az, ha nincs időnk egymásra és az Úrra, vagy egy fel nem dolgozott bűntudatot hordozunk egy tévesen értelmezett ige alapján. Ebből a helyzetből az a döntés jelenthet kiutat, ha elhatározzuk: Istenre bízzuk magunkat! 3) Az Úr gondoskodik rólunk. Vele a kevesebbet is többnek érezzük. Hajlamosak vagyunk arra, hogy anyagiakkal akarjuk kompenzálni a lelkiek hiányát; azt, hogy nem tudunk eleget lenni a családdal, holott a szeretet, az elfogadás, a bátorítás és a megbocsátás az, amire igazán szükségünk van. Isten már akkor gondoskodott rólunk, amikor még nem ismertük, nem kerestük, „amikor még bűnösök voltunk" - és megadta azt, amire legnagyobb szükségünk van: meghalt értünk, hogy élhessünk és ne kelljen elszenvednünk a bűn következményét. 4) Isten örökséget ad nekünk. A Biblia szerint az Úr ajándéka a gyermek. Az igazi értékek a szeretteink, nem az anyagi javak. A család harmóniáját, összetartását, a szeretet, az elfogadás igényének kielégítését az anyák tudják leginkább biztosítani. Köszönet Istennek az édesanyákért!

Az anyáknak is szükségük van felülről jövő bölcsességre, hogy jól tudják végezni a családi élet helyreállításának munkáját. Engedjünk hát annak a bölcs Istennek, aki teremtett minket, és tudja, hogy mire van igazából szükségünk, mitől és hogyan leszünk boldogok! Fogjuk meg egymás kezét és lépjünk közelebb hozzá! Engedjünk nagyobb teret Istennek az életünkben!

 

Gyarmati Gyöngyi

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista