2024. május 18. Szombat
Napnyugta: 20:19
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Hitéleti konferencia és 110 éves jubileumi megemlékezés Békéscsabán
Hitéleti konferencia és 110 éves jubileumi megemlékezés Békéscsabán PDF Nyomtatás E-mail

hiteleti_konferencia_es_110_eves_jubileum_bekescsaban_dscf20012013. június 8-a emlékezetes nap marad a Hetednapi Adventista Egyház Békéscsabai Gyülekezetének tagjai számára. Két jelentős eseménynek adott ugyanis helyet a békéscsabai kápolna ezen a verőfényes, kora nyári szombaton. Délelőtt hitéleti konferencia volt, délután pedig a gyülekezet fennállásának 110 éves jubileumát ünnepeltük.

Békés megye minden gyülekezetéből érkeztek testvérek és vendégek ezen a napon a Jókai utca 21. szám alatti imaházba. A Keresztény Advent Közösség gyülekezeteiből is sok testér jött el, hogy együtt imádjuk és tiszteljük az Urat. Fél tíztől az aktuális bibliatanulmányról folyt közös elmélkedés. A Haggeus próféta könyvéről szóló tanulmányt Zámbó Zoltán, a Gyulai és a Szabadkígyósi Gyülekezet lelkésze foglalta össze a nagyszámú testvéri közösség előtt.

hiteleti_konferencia_es_110_eves_jubileum_bekescsaban_dscf2014A hitéleti konferencia hivatalos része fél tizenegytől kezdődött. A majdnem kétórás istentisztelet alatt három rövid, egyenként 20-20 perces igehirdetés hangzott el egyugyanazon témakörről, „Megújulás a keresztény életben" címmel. A Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniójának elnöke, Ócsai Tamás nyitotta meg elsőként Isten Igéjét, aki a személyes életben való megújulásról beszélt. Elmondta, hogy az egyház akkor fog megújulni, amikor a gyülekezet tagjai megújulnak, hiszen az egyház a gyülekezeti tagok összességéből áll. Beszélt a személyes hitélet megújulásának fontosságáról, és annak módjáról, lehetőségeiről. Elmondta, hogy a megújulás azzal kezdődik, amikor napi kapcsolatba kerül az ember Istennel. Ez az Úrral való bensőséges kapcsolat jó illatot áraszt a keresztény ember környezetében élők irányába.

Másodiknak Tóth Sándor, a Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniójának titkára nyitotta meg az Úr Szavát. Igehirdetésében a közösségi életben való megújulás kérdését fejtegette. Elmondta, hogy a megújulás egyik legerősebb motivációja, ha az ember vágyik arra, hogy olyan legyen, mint Jézus, a Mestere. Kifejtette azt is, hogy az első keresztény gyülekezet különböző jellemű, vérmérsékletű és gondolkodású emberek közössége volt. A Szentlélek munkájának gyümölcse volt az, amikor ezek a különböző tulajdonságú emberek egységet alkottak és együtt, egymással másokért kezdtek dolgozni. Egymás különbözősége ellenére egységben maradtak és szolgáltak. A közösség megújulása tehát elképzelhetetlen a Szentlélek hathatós munkája nélkül.

Harmadiknak Hegyes-Horváth Géza, a Hetednapi Adventista Egyház Tiszavidéki Egyházterületének elnöke hirdette Isten Igéjét. Prédikációjában a megújulás és a társadalom kapcsolatát domborította ki. Elmondta, hogy a megújult keresztény emberek, akik egy megújult gyülekezetet alkotnak, áldást jelentenek abban a társadalmi közegben, ahol élnek. Ismertette a TET jelszavát, ami tömören fejezi ki a megújulás társadalomra gyakorolt hatását, így hangzik: „A bennünk megtestesült Ige, áldás a világnak."

hiteleti_konferencia_es_110_eves_jubileum_bekescsaban_dscf2052A prédikációk között Békés és Csongrád megye adventista gyülekezeteinek tagjaiból álló hetventagú, összevont kórusának szolgálata csendült fel több ízben, amelynek karvezetője Pörneki Attila, a TET zenei vezetője volt. A szolgálatok sorában elhangzott két vers és egy énekszóló is.

A tanulságos, áldott délelőtti istentisztelet Hegyes-Horváth Géza imájával és Ócsai Tamás áldásmondásával zártuk.

A délelőtti istentisztelet alatt a Békéscsabai Gyülekezet gyermekiskolai tanítói szorgalmas munkát végeztek, ugyanis a gyerekek számára korcsoportonkénti foglalkozást tartottak. Három korcsportban voltak foglalkozások (óvodás, kisiskolás és serdülő), amit a gyerekek a jelek szerint nagyon élveztek.

A déli szünetben a Békéscsabai Gyülekezet közös ebédre hívta a közösséget, amit a gyülekezet udvarán felállított sátorban szolgáltak fel. Az ízlésesen szervírozott szendvicsek mellé finom, ropogós piros- és zöldpaprika kínálgatta magát a tálcákon. Az ebéd közben elkezdődött beszélgetések és társalgások folytatódtak az étkezés után is. A nyári napsütésben mindenki jól érezte magát, s lehetősége volt arra, hogy találkozzon régi ismerősökkel, hittestvérekkel.

Délután 15 órakor kezdődött a Békéscsabai Gyülekezet 110 éves fennállásának jubileumi istentisztelete. A másfél órás ünnepély a sokféle szolgálat mellett alkalmat adott a gyülekezet történetének ismertetésére és Isten Igéjének megnyitására is.

A gyülekezet 110 éves krónikáját dióhéjban Bicskei Róbert, a gyülekezet lelkésze ismertette. Elmondta, hogy az 1903-ban 13 fővel alakult gyülekezet dinamikusan gyarapodott, nem csak létszámban, de az általa végzett szolgálatok skáláját tekintve is. A krónika beszámolt arról is, hogy a Békéscsabai Gyülekezet mindig is fontosnak tartotta az evangélium hirdetésének munkáját. Az egész megyébe innen rajzottak ki a misszionáriusok, valamint a Békéscsabai Gyülekezet volt az egyház által szervezett képzések helyszíne a délkeleti országrészben. Nagyon sok igehirdetőknek, könyvevangélistáknak, gyerektanítóknak, presbitereknek és lelkészeknek szervezett továbbképzést rendszeresen itt rendezett meg egyházunk vezetősége.

Az igehirdetés szolgálatát Ócsai Tamás látta el, aki bibliai fejtegetésében arról szólt, hogy mi a célja Isten egyházának és a helyi gyülekezetnek a város életében. Idézte Jeremiás próféta könyvéből az egyik igét, amely így hangzik: „igyekezzetek a városnak jólétén, ...mert annak jóléte lesz a ti jólétetek" (Jer 29:7). Elmondta, hogy a keresztény gyülekezet feladata, hogy tehetségéhez képest munkálkodjon a környezetében élő emberek életét megkönnyíteni, reménységet, hitet és szeretetet közvetíteni feléjük.

Hegyes-Horváth Géza, a TET elnöke szólt másodikként a jubileumi alkalmon. Néhány igei tanács felolvasása után egy elkötelező imát mondott a gyülekezetért, a gyülekezettel. Imájában lehetőséget adott arra is, hogy minden gyülekezeti tag elmondja Istennek személyes újra elköteleződését iránta, és megújítsa vele a kapcsolatát.

Az ünnepi alkalmon a gyülekezet kórusa mellett a gyermekek kórusa és vers- ill. zeneszolgálata, valamint hegedű duett tette még színesebbé és örömtelibbé az istentiszteletet. A megemlékezésre több vendég is eljött, akik a gyülekezet missziós programjait rendszeresen látogatják.

Isten áldása nyugodott meg ezen a napon és az egybegyűlt testvéri közösségen. A résztvevők számára megtapasztalható volt Isten ígéretének beteljesedése, ami a 133. zsoltárban így olvasható: „Íme, mily jó és mily gyönyörűséges, amikor együtt lakoznak az atyafiak! ... Csak oda küld áldást az Úr és életet örökké!" (Zsolt 133:1, 3). Ámen!

 

B. R.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista