2024. május 18. Szombat
Napnyugta: 20:19
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow „Mindez ideig velünk volt az Úr, a mi Istenünk”
„Mindez ideig velünk volt az Úr, a mi Istenünk” PDF Nyomtatás E-mail

Véget ért az első tanév az első magyar adventista általános iskolában 

tiborszallas_-_reggeli_ahitat_-_pedagogus2012 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Tiborszállási Péchy László Adventista Általános Iskola. Kicsit félve, mégis nagy váradalmakkal kezdtük meg az évet.

Minden hétfőn istentiszteletet tartunk, ahol az első néhány héten olyan alapvető bibliai kérdésekkel foglalkoztunk, hogy miért hihetünk abban, hogy a Bibliát Isten ihlette, mi az imádság, kicsoda Jézus. Majd elkezdtük a Biblia történeteit szisztematikusan átvenni Mózes első könyvétől kezdődően.

Az istentiszteletek után a hétfő mindig a hittanórák napja: 7-8 összevont, 5-6 összevont, 1-2 összevont, majd 3-4 összevont. Kedden és szerdán etika óra is volt a felső tagozatosoknak, ahol a keresztény erkölcs alapvető értékeivel foglalkoztunk.

Szerdánként tartottunk az óvodásoknak hittanórát, ahol nem volt kérdés, hogy ki, melyik felekezethez tartozik, mert a picurkák annyira szerettek minket, hogy minden hittanórán részt vett az egész óvoda - 35 gyerek.

A segítségnyújtásban az ADRA is kivette a részét, mert azon túl, hogy több gyerek étkeztetésébe is besegített, az év során kétszer is lejöttek, ajándékokkal és programokkal felpakolva. Ősszel érdekes lelki feladatokból álló vetélkedőket hoztak. A Mátészalkai Gyülekezet tagjai ekkor babgulyást és kemencés lángost készítettek az iskola gyerekeinek, szüleiknek és a pedagógusoknak. Ezen a rendezvényen még a Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület is ott volt. Karácsonykor pedig minden gyerek kapott ajándékcsomagot, ill. megint voltak játékok, vetélkedők, rajzverseny.

A mátészalkai helyi ADRA is többször hozott élelmiszer-, ill. ruhacsomagokat.

Ám ha már a szociális munkáról beszélünk, Rácz Ferenc testvérünk is adott használt játékokat, ruhákat a tiborszállási családoknak, gyerekeknek, az óvodának egy számítógépet, ill. 20 gyereket elvitt egy egész napos kirándulásra Erdély történelmi városaiba. A kiránduláson az étkezéstől kezdve mindent az alapítvány fizetett.

Pozitív visszhangja volt az április elején tartott nyilvános istentiszteletnek, amelyen a gyerekek és szüleik, a pedagógusok, valamint a tiborszállási önkormányzat dolgozói előtt Ócsai Tamás unióelnök nyitotta meg Isten Igéjét, és Várhelyi Zoltán, a Tiszavidéki Egyházterület titkára vette át a szombatiskolát. De jelen volt a Fehérgyarmati Rézfúvós Együttes is, ill. a körzet (Nyírbátor, Nyírmeggyes, Mátészalka, Tunyogmatolcs, Fehérgyarmat, Csenger) minden gyülekezete képviselve volt. Az összejövetel a falu szép új kultúrházában volt, amit az önkormányzat ingyen a rendelkezésünkre bocsátott, az iskola tornatermében pedig állófogadást szerveztünk, amelyet a körzet gyülekezetei rendeztek és meghívtak rá minden vendéget. A szombati adományokat - 47 000 Ft-ot - felajánlottuk az iskolának, ill. az óvodának.

Említésre méltó még a Gyermek Egészségügyi Expo, ahol a gyerekek megtanulhatták azokat az egészségügyi alapelveket, amelyeket az egyház tanít és képvisel, és szerepel az iskola programjában.

Iskolánk az év folyamán több pályázatot is nyert, melyeknek eredményeképpen a gyerekek ingyen mehettek uszodába, színházba, bábszínházba, kirándulni és táborozni. De több oktatási eszközt is tudtunk vásárolni, közülük a legkiemelkedőbb egy viszonylag nagy teljesítményű kivetítő és egy nagyméretű vetítővászon.

Június 6-án érdekes gyereknap volt Tiborszálláson. Az egész napos programot a Napraforgó mobil keresztény játszóház szolgáltatta: ugrálóvár, szumó, lebegő labdák, keresztény dalok, gyerekevangelizációs program. Ez egyben szociális gyereknap is volt, mert a vattacukor, fagyi, büfé, lángossütő... stb., csak azzal a feltétellel jöhetett el, hogy 100-200 Ft-tal olcsóbban adja termékeit, mint máshol. A játszóházat viszont sikerült pályázati pénzből meghívni, így a gyerekek minden szolgáltatást ingyen élvezhettek.

Június 16-án bezártuk a 2012-es, 2013-as tanévet, és elbúcsúztattuk a nyolcadik osztályt. Ez volt az első évzárónk és első ballagásunk. Az évzárón Tóth Sándor uniótitkár nyitotta meg Isten Igéjét. Bíró Sándorné igazgatónő képeket vetített az iskola életéből, valamint a ballagó nyolcadikosok elmúlt nyolc évéről. A szép versek és énekek mellett Csaholci Gusztáv polgármester úr is elbúcsúzott a nyolcadikosoktól, és lezárta a tanévet.

Azonban nem mondhatjuk, hogy ez volt az év utolsó programja, hisz a gyerekek három táborba is elmehetnek ingyen, továbbá a júliusban megrendezendő Balatonlellei ADRA táborba is.

Az iskola és a falu lakói nagyon pozitívan nyilatkoztak az elmúlt egy évről, és mind az iskola, mind az egyház részéről elmondhatjuk, hogy „mindez ideig velünk volt az Úr, a mi Istenünk...", és ezáltal egy rendkívül pozitív évet zárhattunk. Az Úré, a mi Istenünké a dicsőség! ÁMEN.

 

S. R.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista