2024. május 18. Szombat
Napnyugta: 20:19
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow „Én segítek, és TE?” – avagy dunai árvíz, 2013.
„Én segítek, és TE?” – avagy dunai árvíz, 2013. PDF Nyomtatás E-mail

adra_-_dunai_arviz_nyerges10 A fenti jól ismert ifis idézetet említette nekem az egyik önkéntes fiatal, Kóczián Ágnes, amikor elkezdtük a közös koordinációs munkát az ADRA irodában. 2013. június 3-tól naponta még csak tartottuk a „forró drótot" az ADRA mentőcsapatával a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőcsapattal, de 6-án hajnalban már az Országos Katasztrófavédelem kivezényelte a csapatot Dunaalmásra. Majd másnap Esztergomba, utána Komáromba. Mindegyik településen speciális műszaki feladatokat látott el a csapat. Sitkei Zoltán kuratóriumi tag az elmúlt hetekben „elméletben" készült a június 16-tól Fridensauban kezdődő nemzetközi ADRÁ-s katasztrófaelhárítással kapcsolatos képzésre. De mielőtt kiutazott volna, a valóságban, a Dunánál kellett csapatával helytállnia. 

Eközben megmozdult az adventista közösség Dunán innen eső része. Az unió és a Dunamelléki Egyházterület vezetése körleveleket fogalmazott meg tagoknak és lelkészeknek egyaránt. Gyors telefonok kezdődtek, és újra megnyílt az ADRA Katasztrófaalapja. Egyeztetések az alapot kezelő bizottsággal, mindez villámgyorsan, hogy azonnal cselekedni tudjunk. Az ADRA raktára is felkészülten várta az eseményeket, a láthatósági mellények, élelmiszerek (levesporok és konzervek), a gumicsizmáig teljesen gumi öltözetek (ún. tacsi-nadrágok) mind-mind összekészítve várták a felhasználókat. Jöttek és jöttek az autók, majd megpakolva hagyták el a raktárt.

adra_-_dunai_arviz_specmentosokRánk köszöntött június 8-a, szombat reggele, addigra az ADRA felhívása nyomán önkénteseket és adományokat kezdtünk gyűjteni. Folyamatossá tettük a kommunikációt a Facebook ADRA Hungary oldalán, a www.adra.hu és itt. Aki csak tudott, azonnal segített! Horváth Péter és Simon Attila csapatot szervezett, ők elmentek arra a területre, ahol a speciális mentők dolgoztak. Komárom és Nyergesújfalu térségébe. Vácott a gyülekezet a vészhelyzetre való tekintettel nem tartott istentiszteletet a gyülekezetben, hanem az ő szertartásuk aznap a homokzsákok körül zajlott. Simon László és a kőbányai testvérek közül sokan Leányfalun kezdték a napot, ameddig dolgozhattak. Mert a Duna erősebbnek bizonyult, és kora délután el kellett hagyniuk a munkaterületüket. Csak azok mehettek be a településre, akiknek a lakcímkártyájuk oda szólt. Ezután további önkéntesekkel kiegészülve Vácra siettek.

adra_-_dunai_arviz_lapataolasA budapesti és környéki gyülekezetek is segítettek. Gödöllő, Érd, a Práter utcai gyülekezet, Bp.-Lőrinc, és a terézvárosi testvérek is azonnal indultak, mert Kőbányán és a „B" gyüliben szendvicskészítés kezdődött. Ezeket az élelmiszereket nem a közös ebédhez, hanem a gátakra vitték a drága testvérek. A Peridot ásványvizekért is hálás köszönet Darabos Juditéknak. Kövesi Józsefék és Pálfalvi Lászlóék csapatának jóvoltából a Dagály Fürdőn vagy a Római Parton is láthattak adrás mellényben dolgozókat, akik azonnal segítettek, és ezért szinte éjjel-nappal csörgött az információs vonal mobilszáma! Az újabbnál újabb felhívások sokszor óránként vagy 20 percenként is változtak. Mert mindig oda irányítottuk az önkénteseket, ahova azt a Katasztrófavédelem kérte. Köszönöm, hogy a testvérek megértették ezt, és nem felesleges „szervezési hiányosságnak" vették. Egy ilyen vészhelyzet alkalmával mindig a hatóságok által kiadott, éppen aktuális információ számít. Ki imával, ki adománnyal, ki a saját két kezével segített. A Bp.-Rákoscsabai testvérek közül és Albertirsáról is indultak segítő kezek. De Győr környéke, Székesfehérvár, Nágocs és a Keresztény Advent Közösség tagjai is megérkeztek a helyszínekre. Együttműködésben dolgozhattunk. Faddi Zoltán testvérrel megbeszéltük, hogy a vészhelyzet után más lehetőségeket is keresünk a közös szeretetmunkára.

adra_-_dunai_arvizAz ADRA Nemzetközi Katasztrófaalapjából újabb pályázati lehetőséget kapunk. Már a helyreállítás a cél, erről is beszámolunk majd folyamatosan nektek. Hálásan köszönjük az összefogást, a szelíd halk szavakat, a lelkes közös munkát! Testvérem! Adj hálát most, hogy az otthonodat, az emlékeidet, a gyermeked kedvenc játékát nem érte el az árvíz, megmenekültél. Becsüld meg, ami a tiéd. A hajlékodat, az emberi kapcsolataidat. Köszönd meg Istennek, mert hidd el, nem természetes mindez! Ez a 2013. év dunai árvízének egyik legfőbb tanulsága!

 

Bakosné Zohán Tünde
ügyvezető igazgató

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista