2024. május 18. Szombat
Napnyugta: 20:19
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Egyiptomi helyzetkép
Egyiptomi helyzetkép PDF Nyomtatás E-mail

egyiptom1Biztosan sokakat érdekel, hogy miként élik meg adventista testvéreink a mai egyiptomi politikai helyzetet. 

A hírekből tudható, hogy a Muszlim Testvériség nyerte meg a választást egy évvel ezelőtt Egyiptomban, és Mohamed Morsyt, a Muszlim Testvériség börtönviselt vezetőjét választották meg az ország elnökének a korábbi elnök, Mubarak hatalmának megdöntése után. Nemrégiben viszont a katonaság elmozdította az új elnököt, Morsyt is. Az okokkal most nem célom foglalkozni. Viszont a helyzet teljesen kiszámíthatatlan lett, főként a keresztény kisebbség sorsa bizonytalan. Imádkozzunk értük! Az ország népessége már jóval meghaladta a 80 milliót, a keresztény kisebbség száma pedig nagyjából Magyarország lélekszámával egyenlő, 10 millió körülire tehető, közülük ezernél is kevesebben vannak az adventisták. Testvéreink Alexandria és Luxor között összesen 17 gyülekezethez tartoznak.

egyiptom4A Hetednapi Adventista Egyház Egyiptomi Területének mostani elnökétől, Llewellyn R. Edwards, skót lelkésztől kapott levélből tudom, hogy igen nehéz a helyzetük. A katonaság ugyan megpróbálja fékezni a szélsőséges erőket, de ez csak nagy nehézségek leküzdésével történhet meg. Augusztus 14-én bevezették az éjszakai kijárási tilalmat. Sok üzlet zárva tart, az utcákon rengeteg az ellenőrzés, a forgalom szokatlanul gyenge a városban. A kocsikat alaposan átvizsgálják, ami noha kellemetlen, mégis biztonságérzetet nyújt a lakosságnak. A városban rengeteg a kiégett bolt, épület. A Kairótól északkeletre épült középiskolánkból a diákmisszionáriusokat és az iskola igazgatójának családját már Libanonba evakuálták.

A múlt heti hírek szerint a szélsőségesek Egyiptomban 17 keresztény templomot, gyülekezetet támadtak meg és gyújtottak fel, mint ahogy 3 keresztény iskolát és a Bibliatársulat 2 üzletét is. Úgy tűnik, a Muszlim Testvériség egy szélsőséges ága éppen a keresztényeken, a templomokon, épületeken akarja haragját kitölteni a politikai életben történtekért.

egyiptom5Eddig egy adventista gyülekezetünket támadták meg, Assuit városában, de Edwards testvér reméli, hogy hamar helyreáll a rend, talán szeptember elejére, és nem történik további támadás keresztények ellen. A Felső-Egyiptom fővárosának is nevezett Assuit kb. 600 km-re található Kairótól délre. Az itt lévő szép épületünket (amelyben imaház, iroda, bölcsőde és lakás is van) támadta meg egy csoport szélsőséges férfi. Felgyújtották a bejáratot, a lépcsőházat, néhány alsó helyiséget, majd betörtek az emeletre, a lelkészlakásba. Az ott lakó Nasralláéknak sikerült elrejtőzniük, a szélsőségesek nem találták meg őket. A lángokban álló épületből kiáltottak segítségért, míg végül a szomszédos család mentette ki őket az erkélyen át. Éjszakára is a szomszédok adtak nekik menedéket, akik szintén a Muszlim Testvériség tagjai, de nyilván nem a szélsőségesek közé tartoznak. A segítőkész család is kapott fenyegetést, ők mégis megvédték testvéreinket!

egyiptom3 Nasralla testvér korábban katonatiszt volt, de korai nyugdíjaztatását kérte, mert adventista feleségétől megismerte a hitet. Leszerelése után, 1999 december végétől kezdve mindig ott volt a Heliopoliszi Gyülekezet istentiszteletein. Péntek esténként én vezettem a bibliatanulmányozást, és igazán mély beszélgetéseink voltak. Később nekem jutott az az öröm, hogy megkereszteljem Nasralla testvért és a két fiát. Az apa és az idősebb fiú is lelkész lett.

Llewellyn testvér levelében beszámol arról is, hogy a katonaság tűzharcba keveredett Kairó központjában, a Ramses téren, ahol a fő vasútállomás is található és amellyel szemben egy nagy gyülekezetünk is van. Ennek az összecsapásnak 50-nél is több halálos áldozata volt.

A cikk írásának időpontjáig (2013. augusztus 25.) testvéreink közül még senki nem sérült meg.

egyiptom2Augusztus 18-án jelent meg egy cikk az egyik vezető kairói napilapban, az El Akbarban arról, hogy demonstráció volt a Heliopoliszi Gyülekezet és Területi Központ előtti széles utcában is. Amikor a több mint 300 tüntető elvonult a gyülekezet előtt, muszlim férfiak élő láncot alkottak az épület előtt, hogy megvédjék az esetleges atrocitásoktól. A képen látható egyik mohamedán férfi, fehér ingben a sorfal előtt megy, ő egyébként az adventista általános iskolában tanít, és az adventisták barátja. Ezek a helyszíni beszámolók is mutatják: az Úr indít embereket, hogy megvédjen minket! A legújabb hírek szerint viszont Edwards testvéréknek is el kell hagyni az országot 2 héten belül. Imádkozzunk Egyiptomért továbbra is!

 

Zarka Péter

 

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista