2024. május 03. Péntek
Napnyugta: 19:59
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow „Kongresszus határok nélkül”
„Kongresszus határok nélkül” PDF Nyomtatás E-mail

magyar_kongresszus_karpataljan_2013_3Beregszászon szeptember 7-én újra megrendezésre került a „Kongresszus határok nélkül" elnevezésű rendezvény. A kárpátaljai magyar adventistáknak ez már a kilencedik ilyen jellegű találkozója.

A kongresszus, melyet a Beregszászi Gyülekezet szolgálattevői szerveztek (Farkas Győző és Ziborov Alekszandr, valamint a gyülekezet tagja) is idén is az amfiteátrumban volt megtartva. A rendezvény anyagi kiadásait és az útiköltségeket az Ukrán Nyugati Konferencia és Magyar András magyarországi testvér fedezte. Azért, hogy az ünnepélyes program a számos ukrán vendég részére is érthető legyen, a teljes programot (felhívások, köszöntések és a prédikációk) ukrán nyelven is tolmácsolták. Ugyanígy az ukrán vendégek és a Nyugati Konferencia vezetőinek a köszöntése magyarul is elhangzott. A tolmácsolás szolgálatát biztosította Teremta János, aki könyvevangélistaként szolgál Kárpátalja magyarok lakta területein és Bíró Róbert, a viski magyar gyülekezet szolgálattevője és misszionáriusa.

magyar_kongresszus_karpataljan_2013_1A kongresszuson jelen voltak a magyar és ukrán kárpátaljai gyülekezetek tagjai, körülbelül 400-an, de voltak vendégek és zenei együttesek a határon túlról, Magyarországról és Romániából is.

A szombatiskolai tanulmányt Kovács Árpad erdélyi lelkipásztor vette át, aki ezelőtt már két ízben tartott evangelizációs sorozatokat Kárpátalján, Beregszászon és Técsőn.

Igehirdetéssel a jelenlevőkhöz Szász Ernő testvér fordult, a Román Unió Nemzeti Kisebbségek Osztályának elnöke, aki egyben a Dél-erdélyi Konferencia elnöke is. Prédikációja Mt 9:37-38 versein alapult: „Az aratni való sok, de a munkás kevés. Kérjétek azért az aratásnak Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába."

A kongresszus résztvevőit az Ukrán Nyugati Konferencia vezetői is köszöntették: Ántonjuk Alekszándr, a konferencia elnöke, Sevcsuk Valentin titkár és Mihájlovszkij Mikola pénztáros testvérek, valamint Pircsák Illés, a Nyugati Ukrán Konferencia Nemzeti Kisebbségek Koordinátora. A programon részt vettek a huszti és a munkácsi gyülekezetek lelkészei is.

Zeneszolgálatokat a mezőfelei férfikórustól, valamint a Fehérgyarmati Fúvósoktól és a munkácsi „Emmanuil" Kórustól hallhattunk, akik már korábban is részt vettek a magyarok találkozóin.

A kongresszus kezdetén a missziós hírekből, amelyeket Bíró Róbert mondott el, a jelenlevők arról tájékozódtak, milyen szolgálatokat végeztek testvéreink az elmúlt másfél évben Kárpátalja magyarok lakta területein. Ezek túlnyomó részt evangelizációs, egészségügyi és könyvterjesztő szolgálatok voltak, valamint kommunikációs képzések magyar iskolákban és egy gyerek- és ifjúsági tábor a Kárpátokban. Kárpátalja magyar ajkú lakossága eléri a 12,1%-ot, ez 151 533 személy, így tehát a magyarok a legnagyobb létszámú kisebbség ebben a megyében. Kárpátalja 114 településén élnek magyar ajkúak, ezekből 78 település lakossága szinte teljes egészében beszéli a magyar nyelvet. Habár volt ok az örömre, a szolgálatban találkozunk nehézségekkel és problémákkal is. Nem tekintve a magyarok ilyen nagy létszámára, jelenleg a Beregszászi, Szőlősi és Ungvári, illetve Munkácsi járásokban több olyan magyarok lakta település van, ahol eddig még nem volt könyvterjesztő szolgálat. Az evangelizációk és más missziós szolgálatok eddig többnyire azokon a területeken folytak, amik közel vannak a magyar gyülekezetekhez, valamint a városokban. Ahhoz, hogy a távolabbi magyar falvakban végezzünk missziós szolgálatot, sokszor akadályt jelentenek az anyagiak, a könyvek és a közlekedési eszközök hiánya, valamint az a szomorú tény, hogy Kárpátalján még mindig nagyon kevés magyar szolgálattevő, misszionárius van. Ezért a jelenlevők nem csak hálát mondtak Istennek azokért a falvakért, ahol már volt könyvterjesztés és egyéb szolgálat, hanem megint átérezték a nagy felelősséget Kárpátalja minden lakosáért, akik még nem hallották a hármas angyali üzenetet. A prédikációk, köszöntések és felhívások még egyszer arra lelkesítették a testvéreket, hogy ebben az utolsó időben, Jézus visszajövetele előtt, odaszenteljék magukat a lelki munkára, hogy a szolgálatunk megfelelő arányban legyen azokkal a széles és páratlan lehetőségekkel, amiket Isten most megnyitott mindnyájunk előtt.                                                                                                              

A kongresszus befejezése előtt Farkas Győző lelkész, a magyar kerület felelőse, bemutatta a magyar családi és egészségügyi „Élet és egészség" című újságot, melyet egyházunk már második éve jelentet meg Kárpátalján, és amit a magyar településeken terjeszt. Felhívással fordult a jelenlevőkhöz, hogy támogassák az újság kiadását, mert az 5000 példányszám mérhetetlenül kevés a kárpátaljai magyar lakosság létszámához viszonyítva.

A kongresszus résztvevői hálásak voltak Istennek a csodálatos napfényes időjárásért, a lelki, buzdító programért és a lehetőségért, hogy újra találkozhattak és odaszentelhették magukat a szolgálatra.

Befejezésül a felszentelt lelkészek elmondták az ároni áldást, és minden résztvevő megegyezett abban, hogy egy év múlva Isten kegyelméből újra szeretnének találkozni.

 

Bíró Róbert

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista