2024. április 20. Szombat
Napnyugta: 19:41
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Táplálkozás arrow Húspótlók, mint a vegetáriánus életmód részei
Húspótlók, mint a vegetáriánus életmód részei PDF Nyomtatás E-mail

A Generál Konferencia táplálkozási tanácsának állásfoglalása

 

A vegetáriánus életmód

A hetednapi adventisták több mint 125 éve a vegetáriánus étrendet ajánlják. Ez a meggyőződés abból a hitből fakad, hogy az ember egységes egész, és bármit tesz, azt Isten dicsőségére kell cselekednie. Teremtőnk egy tervet fektetett le egészségünk megőrzése érdekében. A vegetáriánus étrend ennek az egészséges életmódnak a része. Előnyeit egyre többen fedezik fel. Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy e módszert követve sokkal egészségesebb, hosszabb és minőségileg jobb életet élhetünk. A kutatások azt is bizonyították, hogy a vegetáriánus életmódot gyakorló hetednapi adventisták egészségesebbek, és tovább élnek.

Hogyan illeszkednek be a húspótlók ebbe az életmódba?

Az ember eredetileg vegetáriánus volt. Étrendje „maghozó füvet” és „gyümölcstermő fa” termését tartalmazta. A Hetednapi Adventista Egyház korán felfedezte, hogy a vegetáriánus étrend sokkal jobb, mint a húst is tartalmazó. Ezen étrendi és egészségügyi alapelvek felismerése és népszerűsítése Ellen White nevéhez fűződik. Bár felismerték, hogy a húsmentes étrend biztosítja a szükséges tápanyagokat, Ellen White a húspótló készítmények használatát is támogatta, mivel azok megkönnyítik az áttérést a vegetáriánus életmódra. Így fejlődtek ki a ma már a kereskedelemben is forgalmazott olajosmagvak, gabonafélék és zöldségek fehérjerészéből gyártott húspótlók. Sok gyár (például Dr. John Harvey Kellogg, Loma Linda Foods, Worthington Foods, Sanitarium Health Food Company és mások) kezdett el világszerte olyan új termékeket előállítani, amelyek átvehetik a hús szerepét a táplálkozásban.

Miért válasszunk húspótlókat?

Rengeteg oka van annak, miért válasszunk pótlékot a hússal szemben, egészségügyi és környezeti előnyök, filozófiai érvek, íz és kényelem. Manapság az egészség megőrzése a fő oka annak, hogy sok ember csökkenti vagy teljesen kiiktatja étrendjéből a húst. A fogyasztókat legjobban a zsír- és koleszterinbevitel csökkentése foglalkoztatja, ezért egyre kevesebb vörös húst, és több zöldséget és gyümölcsöt esznek. A húspótlók ennek az egészséges étrendnek a részei lehetnek, mivel növényi fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak, ugyanakkor mentesek az állati termékekben levő magas koleszterintől és telített zsíroktól. A környezettel való törődés is hozzájárult az emberek érdeklődésének felkeltéséhez a növényi fehérjéből készült ételek iránt. Felismerték, hogy 5-10-szer annyi fehérje termeszthető holdanként, ha állatok tartása helyett növényeket termesztenek ugyanazon a területen. A vízben és más természeti forrásokban való megtakarítás is jelentős. A világon sokan vallási vagy filozófiai meggyőződésből iktatják ki a húst az étrendjükből. Sokan azért választják a húspótlókat, mert finom kiegészítői lehetnek a napi étrendnek. Mindezen okok a húsfogyasztás csökkenéséhez és a vegetáriánus ételek és húspótlók iránti egyre növekvő érdeklődéshez vezetnek.

Mekkora a húspótlók tápértéke?

A zöldségből származó húspótlók tápláló fehérjeforrások lehetnek, amelyek értékes tápanyagot biztosítanak a vegetáriánus étrenden élők számára. A legtöbb, a kereskedelmi forgalomban levő termék csomagolásán fel van tüntetve a tápanyagtartalom. Ahhoz azonban, hogy tápértékük minőségét is megismerjük, további információkra van szükség. A következő néhány pont ebben segít.

Fehérje

A húspótló készítmények növényi fehérjeforrást tartalmaznak, ilyen a szója és a gabona. A terméktől függően tartalmazhatnak még tojásfehérjét vagy tejfehérjét, amelyek kiegészítő fehérjeforrásként szolgálnak. A vegetáriánus étrendet ételek széles választékából kell összeállítani. A húspótlók biztosítják az eszenciális aminosavak egyensúlyát a többféle fehérjeforráson keresztül. A legtöbb vegetáriánus étrendje elegendő és változatos fehérjét tartalmaz.

Tudományos kutatások megerősítették, hogy az embernek elégséges a csupán növényi fehérjét tartalmazó étrend. A hüvelyesekből, gabonafélékből, olajosmagvakból és zöldségből származó növényi fehérje széles választéka elegendő mennyiségű és minőségű fehérjét biztosít a vegetáriánusok számára. A húspótlók használata csupán egy kényelmes megoldás arra, hogyan adjunk még több növényi fehérjét vegetáriánus ételeinkhez.

Zsír

Mivel a húspótlók nem tartalmaznak állati zsiradékot, telített zsírban szegények, és koleszterinmentesek. A hússal összehasonlítva, sokkal alacsonyabb a telítettzsír- és kalóriatartalmuk. A húspótlókban csupán növényi olaj – főként kukorica- és szójaolaj – található, amely többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és az állati zsírral szemben koleszterinmentes. Az állati zsiradéknak ugyanis magas a telítettzsír- és a koleszterintartalma.

Nemrégiben az American Heart Association (Amerikai Szívegyesület), the Surgeon General (a tiszti főorvos) és a National Academy of Science (Nemzeti Tudományos Akadémia) azt ajánlotta, hogy napi étrendünkben a telített zsírból származó kalóriamennyiség 10%, a zsírból származó összkalória pedig 30% alatt legyen. A Generál Konferencia táplálkozási tanácsa azt ajánlja, hogy az optimális egészség elérése érdekében a napi összkalória 20–30 százaléka származzon zsírból. A magas zsírtartalmú ételek – mint az olívabogyó, olajosmagvak – alkalmankénti fogyasztása mindaddig megengedett, amíg a teljes zsírbevitel a meghatározott értékeken belül van.

Vitaminok és ásványi sók

A kereskedelmi forgalomban kapható húspótlók gyakran tartalmaznak hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek általában a húsban megtalálhatók. Ilyen például a B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B6-, B12-vitamin, valamint a niacin és a vas. A kereskedelemben forgalmazott termékekben a só az összetevőkből és a felhasznált fűszerekből származik. Ha a címkéket elolvassuk, kiválaszthatjuk a kívánt termékeket.

Habár a laktoovo-vegetáriánus étrend tartalmaz biológiailag aktív B12-vitamint, a teljes vegetáriánusoknak valamilyen formában meg kell kapniuk azt. Ezért ezek a húspótló készítmények tartalmaznak B12-vitamint. A Generál Konferencia táplálkozási tanácsa támogatja a nemzetközi és amerikai tudományos szervezetek (mint például a WHO) és hatóságok ajánlásait. Ők naponta 3 µg B12-vitamin fogyasztását ajánlják. A B12-vitamin leginkább előforduló, biológiailag aktív formája a cianokobalamnin vagy hidroxokobalamin.

Mit ajánlunk?

A Generál Konferencia táplálkozási tanácsa a vegetáriánus étrendet, mint az egészséges életmód részét ajánlja. Ha teljesen el akarjuk hagyni a húst az étrendünkből, vagy gyakorló laktoovo-vegetáriánusként élünk, vagy egyszerűen csak próbáljuk csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét, a húspótlók segíthetnek a fehérjék széles körű biztosításában. Ezek a termékek a hússal összehasonlítva telített zsírban szegények, koleszterinmentesek, és hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Ha friss gyümölcs, zöldség, teljes értékű gabonanemű, hüvelyesek és alacsony zsírtartalmú tejtermékek (elhagyható) megnövekedett fogyasztásával párosulnak, a húspótlók ízt, kényelmet és változatosságot vihetnek a vegetáriánus étrendbe.

(Hetednapi Adventista Egyház, táplálkozási tanács, 1995)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista