2024. május 04. Szombat
Napnyugta: 20:01
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow 100 éves a Nyíregyházi Gyülekezet
100 éves a Nyíregyházi Gyülekezet PDF Nyomtatás E-mail

100_eves_a_nyiregyhazi_gyulekezet_-_nyiregyhaza_epuletA Nyíregyházi Gyülekezet 2013. szeptember 7-én tartotta fennállása 100 éves jubileumi istentiszteletét. Az ünnepélyes megemlékezést jelenlétével megtisztelte a Magyar Unió vezetősége: Ócsai Tamás és Tóth Sándor testvér; a Tiszavidéki Egyházterület részéről: Hegyes-Horváth Géza, Várhelyi Zoltán és Szőllősi Árpád testvér; a nyíregyházi önkormányzat képviselője Kósa János úr; a Keresztény Advent Közösség helyi lelkésze: Kerékgyártó János testvér.

nyiregyhaza_100_eves_jubileuma_8_of_66Az ünneplő közösség nagy örömére szolgált, hogy együtt lehetett a gyülekezet korábbi lelkészeivel, segédlelkészeivel, lelkészgyakornokaival. Murányi József, Milei Sándor, Szőllősi Árpád, Várhelyi Zoltán, Szilasi Zoltán, Sárközi Géza, Árvai Tamás személyesen is köszöntötték a testvéreket. Írott és hangüzenet formájában további lelkészek is „jelen voltak": Fehér János, dr. Hangyás László, Podina István, Restás László, Petőh Imre és Árvai Pálma, valamint ismertettük a Nyíregyházáról származó Erdélyi László és Rozmann Károlyné testvérek köszöntését, illetve jelen volt Pócsi Lászlóné testvérnő is, aki bár korábban nem volt nyíregyházi lelkész, de ebből a gyülekezetből indult a szolgálatba és jelenleg is aktívan fáradozik a város lakóiért. Különleges színfoltja volt a napnak, hogy az ünnepélyen részt vett a gyülekezet két korábbi lelkészének özvegye, Pintér Vencelné és Oswald Lászlóné, akik kedves szavakkal emlékeztek a múlt áldásaira.

nyiregyhaza_100_eves_jubileuma_12_of_66 A nap első istentiszteletén Ágoston József presbiter testvér Zsoltárok könyve 34:9. versével köszöntötte a gyülekezetet: „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik." Czinkota András, a gyülekezet jelenlegi lelkésze ismertette az adventi mű nyíregyházi történetének első 50 évét. Elhangzott, hogy a szervezetten 1913-ban indult munkában az elődök kezdeti komoly nehézségei mellett az Úr miként erősítette, gyarapította az áldozatokat vállaló, tettre kész csoportot gyülekezetté. Hegyes-Horváth Géza területi elnök testvér az igeszolgálatában idézte 2Móz 32:32 versét: „De most bocsásd meg bűnüket; ha pedig nem: törölj ki engem a te könyvedből, amelyet írtál" -, majd kiemelte, hogy az előrelépéshez az Istenért és az Ő földi művéért áldozatokat vállalni tudó emberekre van szükség.

nyiregyhaza_100_eves_jubileuma_7_of_66A második istentisztelet alakalmán szólt az egybegyűltekhez Kósa János, a nyíregyházi önkormányzat képviselője, aki a felszólalását egy bibliai igére építette: „Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak..." (1Pt 4:10). Kerékgyártó János, a Keresztény Advent Közösség lelkésze abbéli reményét kifejezve szólította meg a gyülekezetet, hogy a Hetednapi Adventista Egyház és a KERAK közötti ígéretes párbeszéd valós közeledéshez vezethet a jövőben. Czinkota András folytatta a gyülekezet történeti összefoglalóját a második 50 év legjelentősebb eseményeinek áttekintésével - hangsúlyozva Ellen G. White szavait: „Nem kell félnünk a jövőtől, hacsak el nem feledkezünk az útról, amelyen az Úr vezetett bennünket, és tanításairól, amelyeket a múltunk történelmén keresztül kaptunk." Az igeszolgálatot Ócsai Tamás, unióelnök testvér végezte Jer 29:11 alapján: „Mert én tudom az én gondolatimat, amelyeket én felőletek gondolok, azt mondja az Úr; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kívánatos véget adjak nektek." Ócsai testvér felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy a múlt csak akkor jelenthet valódi értéket, ha az emlékeinket Isten be tudja építeni a jelenünkbe és a jövőnkbe.

nyiregyhaza_100_eves_jubileuma_11_of_66Délután, a nap harmadik istentiszteletén Tóth Sándor uniótitkár testvér nyitotta meg Isten Igéjét Róm 12:1-2. alapján: „Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes." Tóth testvér szolgálatában megerősítette azt, hogy az az igazi istentisztelet, amikor tanulni tudunk mindabból, amit Isten korábban nekünk ajándékozott. Az ünnepély befejező részében kaptak szót a gyülekezet korábbi lelkészei, akik közvetlen szavakkal emlékeztek azokra az eseményekre, amelyekkel Isten őket is megajándékozta Nyíregyházán.

A istentiszteleteket vers-, ének- és zenei szolgálatok gazdagították. A szolgálattevők sorából kiemeljük a Szabolcsi Vegyes Kart és az újjászervezett White Kórust, akik mindhárom alkalmon dicsőítették az Urat.

 

Czinkota András
a Nyíregyházi Gyülekezet lelkésze

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista