2024.  március  29.  Péntek
Napnyugta: 18:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow 2013. október 20 – Képviselőgyűlés Budapesten
2013. október 20 – Képviselőgyűlés Budapesten PDF Nyomtatás E-mail

„Nem az érdeklődőket kell várnia a gyülekezetnek, hanem a gyülekezetnek kell érdeklődni az emberek iránt"

img_2596Több mint 90 küldött részvételével került megrendezésre az idei dunamelléki egyházterületi Képviselőgyűlés Budapesten. A DET elnökségének beszámolója az előző évben tartott beszámolókhoz hasonlóan nem egy tört évről (előző év utolsó negyedéve, aktuális év első három negyedéve), hanem a teljes 2012-es évről és a 2013-as év első három negyedévéről szólt, kivételt képezett az elnöki beszámoló, amely a 2012. október 20-tól eltelt időszakról szólt.

Jelen volt a Magyar Unió részéről Ócsai Tamás unióelnök, aki igei gondolatokkal bátorította a közösséget, valamit Tóth Sándor uniótitkár, illetve Zolyomi Renáta  uniópénztáros. A kérdések és hozzászólások nagy része a misszióról szólt.

Egy éves visszatekintésre nemcsak azért van szükség, mert a szabályaink előírják, hanem mert tanulni lehet belőle. A jövőnk a múltban megtett lépések következménye. Küldetésünket úgy tudjuk hatékonyan folytatni, ha nem felejtjük el az utat, amelyen Isten vezetett minket.

img_2605 A 2012. évet a Van remény programmal zártuk, amellyel szerettünk volna biblikus választ adni a hamis jóslatokra és felhívni a figyelmet az igazi advent várására. A Jézus életét, majd  tanításait bemutató sorozatok után Jézus visszajöveteléről hallhattak az érdeklődők. A magazint - kárpát-medencei összefogás eredményeként - 8 egyházterület 70 000 családhoz juttatta el. A missziós lehetőség nem a kiadvány kiosztásában volt/van, hanem a személyes kapcsolatok kialakításában, amire a lap motivált. Arra emlékeztet, hogy a misszió gyalogsága a személyes kapcsolati háló, ami nélkül a tüzérségi műveletek feleslegesek. Kisfilmek, segédanyagok készültek, melyek segítségével 24 gyülekezet szervezte meg a Van remény evangelizációs sorozatot. A Golgota utcai Jézus jön konferencián 800 fő vett részt.

Ez az összefogás vezette be az idei Nagy reménység világszéles missziós kezdeményezést. Két evangelizációs segédanyag prezentációs anyaggal együtt nyáron elkészült. 2013 őszétől több helyszínen indult el a Reménység evangelizáció.

img_2601A korábban elindított Jézus7 kezdeményezés aktualitása nem járt le. További településeken is megtartották, ahol eddig még nem volt rá lehetőség. Határon túli helyszínek is átvették a programot: Erdély, Vajdaság, Kárpátalja (14 lelkészünk, 14 határon túli helyszínen tartotta meg a sorozatot). Szlovákia kérte, hogy a 2013. május 10. és 12. között tartott országos rendezvényükön, a missziós fesztiválon mutassuk be a programot. Izland 2014 húsvétjára tervezi országosan az egyhetes programot.

2013 februárjában megtartott ötödik egyházterületi missziós képzésen 200 önkéntes vett részt.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy 51 gyülekezetben 88 sorozatot tartottak meg lelkészeink és vendégelőadók 2013. eddig eltelt hónapjaiban. Tanulságok, amit ezek a gyülekezeti programok hordoznak:

  • a tervezett munkából több tevékenység lesz, mintha spontán várnánk az alkalmakra. A missziós pályázatok továbbra is tervezésre és cselekvésre motiválják a gyülekezeteket;
  • a legkisebb gyülekezetek is megmozdultak 2012-2013 időszakában és erejük, lelkesedésük arányában szerveztek missziós programokat;
  • kreatív kezdeményezések egyre nagyobb szerepet kapnak a helyi missziós kezdeményezésekben; az utcai programokon több emberrel lépünk kapcsolatba, mint a hagyományos programokon, amelyekről továbbra sem mondhatunk le;
  • a kapcsolatteremtésben nagy felfedezés tettünk: nem az érdeklődőket kell várnia a gyülekezetnek; hanem a gyülekezetnek kell érdeklődni az emberek iránt. Nem ők jönnek hozzánk, nekünk kell menni közéjük. A gyülekezetekben több kísérlet van a gyakorlati alkalmazásra: városi rendezvények, új expo modell, közterületeken családi programok, könyvesbolt, galéria, „endorfin klub", média evangelizáció, művészeti rendezvények stb.;
  • a folyamatos evangelizáció több eredményt hoz, mint az időszakos, nagy programok.

Az el nem értek elérésében izgalmas kísérlet a kínai gyülekezetalapítás. Egy év munkája során mára egy kis csoport hetente összegyűl szombati istentiszteletre és a hétköznapi programokra. Jelenleg 7 tagja van a csoportnak, a két misszionáriussal együtt. A Hong Kong-i Unió azt szeretné, ha Magyarországon alakulna meg Európa első adventista kínai gyülekezete.

Az egyházterület vezetése az unióval együtt elkezdte a 2014 évben induló nagyvárosi evangelizációra való felkészülést. Beszámoló hangzott el a londoni képzésről, a divízió által indított kezdeményezés keretében.

A fent jelezett egy év és kilenc hónap alatt 85+59 fő csatlakozott az egyházhoz, melyből 69+44 személy keresztség által. A 2012-es év volt a második év, amikor ha kis mértékben is, de növekedett a taglétszám az egyházterületen, hiszen az ezt megelőző években (2008-2010) a tagrevízió miatt (mely több évig elhúzódott) az egyházterület taglétszáma csökkent, illetve stagnált (2010).

img_2603A pénztáros jelentésében többek között elhangzott, hogy: „2012. december 31-én az egyházterületnél maradt tized (nettó tized) és nem tized bevételek együttes összege 184,8 millió Ft volt, amely összeg 4,7 millió forinttal több, mint 2011. év végén." Majd arról is hallottunk, hogy: „2012-ben 16,44 millió forintot fizettünk ki a gyülekezeteknek missziós támogatás címen. Emellett az elkülönített alapból konkrét céllal adott további forrásokkal együtt, mintegy 30,1 millió forintot költöttünk 2012. évben missziós jellegű kiadásokra." Végül elhangzott néhány pénzügyi adat a 2013-as évről, többek között az alábbi két információt: 2013. első hat hónapjában, 2012. hasonló időszakához képest 5,9 millió forinttal több bevétel érkezett be az egyházterületre, továbbá 2013. október 15-én a Dunamelléki Egyházterület készpénzállománya 86 283 155 Ft volt, melyből 39 590 000 Ft lekötött betétben volt elhelyezve.

A jelentés arra koncentrált, amiben megtapasztalhattuk a gyülekezetek aktivitását, Isten vezetését. A kihívások nem lettek kisebbek. Nem fejeztük be a munkát, és még nagyon sok van hátra. Csak Isten ígéreteiben bízhatunk:

„Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban" (Fil 4:6-7).

A beszámolók teljes terjedelemben megtalálhatók a Dunamelléki Egyházterület honlapján, a gyülekezeti dokumentumok között.

 

DET

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista