2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow „Irány a műtő!”
„Irány a műtő!” PDF Nyomtatás E-mail

TED - Gyakorlati evangelizációs képzés: Csodálatos és merész
London, 2013. október 10-20.

ted__evangelizacios_kepzes_londonban_1Londonban találkozott a Transzeurópai Divízió (TED) 11 uniójából és 3 missziós területéről érkezett 63 küldött, akik gyakorlati képzésen vettek részt tíz napon át a nagyvárosi evangelizáció keretén belül.

A résztvevők áttekintették az evangelizáció bibliai alapjait, kiemelten a nagyvárosokra vonatkozó részeit. A városi emberek elérése érdekében gyakorlati esettanulmányokat tekintettek meg és a Londonban futó missziós programokba is bekapcsolódtak.

A kurzus célja az volt, hogy inspirálja az uniókat, területeket és olyan missziós eszközöket biztosítson, amelyek hazatérve megalapozzák a ciklikus evangelizáció létrejöttét.

A küldöttek nagy lelkesedéssel figyelték a bemutatott példákat, missziós modelleket és vágytak arra, hogy minél inkább elsajátítsák az ezekhez kapcsolódó képességeket. A gyakorlati missziós látogatások és a Londonért folyó imádság nagy segítség volt ebben. Számos különféle programba kapcsolódtak be, részt vettek az előkészületekben, vagy éppen házról házra járva kopogtattak.

A „Sabbath Sofa" (Szombat fotel) nagyon sikeres kezdeményezésnek bizonyult. Ezt London centrumában az egyik legforgalmasabb sétálóutcában próbálták ki. A program egyszerűen arra bátorította az érdeklődőket, hogy álljanak meg egy kicsit és pihenjenek. A meghívásra számos járókelő örömmel válaszolt, ami lehetőséget biztosított a személyes beszélgetésekre a szombat ajándékáról. A „Heroes" (Hősök) akadémia és játék szintén azt bizonyította, hogy érdemes fiatalos és mai eszközöket használni, amivel meg lehet szólítani embereket, és lehet játékosan tanítani a Biblia hőseiről azokat, akik erre nyitottak.

E nagyszerű képzés után a kihívás az, hogy vajon megtörténik-e a csoda, amelyben a TED 86 000 tagja tényleg tüzet fog „bizonyságot tenni." Ez teljesen felforgatná Európát.

A Magyar Unióból hatan vettek részt a képzésen, a divízió meghívására. Íme, egy kis élménybeszámoló tőlük:

„Számomra sokat jelentett, hogy az elméleti képzés terepgyakorlattal egészült ki. Külső megfigyelőként lehetőséget kaptunk meglátni azt is, amit itthon nem vettünk volna észre a különféle missziós módszerek gyakorlása közben. A nagyvárosi embert nagyon nehéz megállítani. A kreatív megközelítés és a célréteghez szabott »csomagolás« előnyt jelent. Semmi nem pótolja azonban az összehangolt fellépést, és az imával átitatott emberek áldozatkész, személyes munkáját" (Dr. Ősz-Farkas Ernő - DET elnök).

„Bennem az a gondolat fogalmazódott meg, hogy az adventi népben még van erő, lehetőség, nem kell leírni. Képes megújulni, áldozatot hozni, változni, alkalmazkodni a körülményekhez. Van remény Isten népe számára, láthatunk még csodákat az advent nép között, és a legfelemelőbb, hogy nemcsak külső szemlélője, hanem részese és átélője lehetek én is és az a közösség is, amelynek része vagyok" (Hegyes-Horváth Géza - TET elnök).

ted_-_evangelizacios_kepzes_londonban_img_2548„Számomra a következő gondolatokat hozta el a kint lét: A népek legnagyobb olvasztótégelyében (London) megpróbálni a lehetetlennek tűnő tevékenységet (evangéliumot vinni az egyén számára és közösséget kínálni) számomra olyan volt, mint egy olyan életmentő műtétet nézni, amiről tudom, hogy nemsokára én fogom a szikét. Ezért érzelmileg nagyon bevonódtam miközben ötleteket gyűjtöttem, milyen fogásokat alkalmazzak (és mit ne). Most tehát irány a műtő...!" (Horváth Péter - budapesti gyülekezet lelkésze).

„Számomra a londoni konferencia megmutatta, hogy mennyire be vagyunk szűkülve a misszióról alkotott képünkkel, mialatt Isten a lehetőségek végtelen palettájával látja el népét; különféle módszerekkel, amikkel embereket érhetünk el ott, ahol éppen vannak. Nem a gyülekezetbe rángatva őket, hanem a számítógép előtt, az utcán, vagy egy baráti otthonban, forró tea mellett... - ahol éppen megtalálhatóak. Csak keresnünk kell. Az embert, az utat és Istent" (Ömböli Krisztián - uniós ifjúságvezető).

„Nekem megmutatta, hogy nem csak az az egy út van, amin mi évtizedek óta makacsul haladunk, akár működik, akár nem. Jó volt látni, hogy a különböző embereknek szóló programok - bár néha különböző stílust is képviselnek - mennyire jól megférnek egymás mellett, és összeadódva egy egységes cél felé haladnak" (Papp Boglárka - budapesti gyülekezet ifjúságvezetője).

„Nagyszerű lehetőség volt látni, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazhatóak azok az ötletek, amiket eddig csak papíron láttunk. Jó néhány kérdésben felnyitotta a szemem és elgondolkoztatott azon, hogyan lehetne lelkesebben megszólítani a körülöttünk lévő embereket. A kihívás abban áll, hogyan tudjuk a »tanultakat« átültetni itthon, ki-ki a saját háza táján. Hiszem azt, hogy Isten megadja az erőt és bölcsességet, csak el kell kezdeni" (Nagy Gábor - budapesti gyülekezet presbitere).

gyereahogyvagy - Budapesten ez lesz a következő nagyvárosi rendezvény. Te hogyan készülsz rá?

 

(NG)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista