2024. április 19. Péntek
Napnyugta: 19:40
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Kárpátaljai misszió
Kárpátaljai misszió PDF Nyomtatás E-mail

karpataljai_misszio_dsc00630 Beregszász Kárpátalja egyetlen olyan városa, ahol a magyar nyelvű oktatási intézmények túlsúlyban vannak, ezért is esett a választásunk erre a városra, hogy különböző magyar nyelvű iskolákban előadásokat tartsunk a hatékony kommunikációról. Ebben a városban a lakosság fele magyar, amely 12 800 lakost jelent. Az előadó Zsiga Attila testvérünk volt, aki 1998 óta tart Magyarország szerte, ilyen jelegű előadásokat. Az ő tapasztalatai és komoly hitélete áldásként szolgált közös projektünkön.

Először 2013 májusában tartottuk ezeket az előadásokat három beregszászi iskolában (Beregszászi 4. számú Kossuth Lajos középiskola, Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, Beregszászi Internátus), amikor a tanárok még nem is értették, hogy mit is szeretnénk, de mivel sokszor jönnek ide Magyarországról különböző alapítványok újraélesztési vagy drogellenes programokat tartani, belegyeztek, hogy adnak lehetőséget nekünk is. Ekkor úgy 400 gyerek és 35 szülő és tanár vett részt az előadásokon, amelyeket 3 nap tartottunk, úgy 12 előadást, és nagyon tetszett nekik. Az előadások 5 témakört foglaltak magukban, amelyek a magabiztos kommunikáció alapjai, jó lenne ezt mindenkinek megtanulni, aki emberekkel dolgozik: gondolatok, szavak, tettek, szokások és jellem. Ezeket úgy építette fel az előadó, hogy a hallgatók megértsék, milyen kell legyen a szülő-gyerek, tanár-gyerek, tanár-szülő közötti kapcsolat és kommunikáció, és mindezt természetesen keresztényi megközelítésből.

karpataljai_misszio_dsc00924A tanároknak annyira tetszett a programunk, hogy meghívtak, folytassuk ősszel. Miután a programnak vége lett, a résztvevő gyerekeket meghívtuk egy nyári missziós táborba, amelyre több mint 20 gyerek jelentkezett, és meg is tartottuk a tábort, Jancsó Erik erdélyi testvérünk közreműködésével, amelyen a résztvevő gyerekek közül volt, aki utána elkezdte látogatni a gyülekezetünk gyermek-szombatiskolai foglalkozásait.

2013 októberében visszatértünk ezekbe az iskolákba, sőt még egy iskolát bekapcsoltunk a programba (Beregszászi 3. számú Zrínyi Ilona Középiskola), és szintén nagyon eredményes volt, most már úgy 600 gyereket, 100 szülőt és tanárt tudtunk megszólítani. Ezek után újra meghívtak, hogy folytassuk a programot, és megbeszéltük, hogy tavasszal visszatérünk hozzájuk. Az a tervünk, hogy a gyerekeket majd meghívjuk a nyári missziótáborba.

Azokat a gyerekeket, akik részt vettek az előadásokon, meg a nyári táborban, szüleikkel együtt meghívtuk, hogy az év utolsó és az újév első napjait töltsék Erdélyben (Kolozsvári Magyar Gyülekezet, Bálványos-Váraljai Gyülekezet), ahol 5 napon át úgy fizikai, mint lelki ellátásban részesülnek - mintegy 20 személyre számítunk.

Az egyik iskola részére (Beregszászi Internátus), amelyben előadásokat tartottunk, a magyarországi ADRA segítségével és Simon Attila testvérünk közreműködésével több, mint 170 hátrányos helyzetű gyereknek kisebb élelmiszercsomagot tudtunk átadni. 2013. december 22-én ugyanennek az iskolának Ziborov  Alexander testvér, beregszászi szolgálattevő közreműködésével segélykoncertet szervezünk, hogy az iskola korszerűsíthesse a fűtési berendezéseit.

Ezek a programok mind azt szolgálják, hogy a Beregszászi Gyülekezet egy olyan hatásközponttá váljon, amely felkelti az itt élő emberek érdeklődését Isten Igéje iránt. Ezen cikk révén is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, akik közreműködtek, és továbbra is részt vesznek a kárpátaljai missziómunkában.

 

Farkas Győző
NY.U.K. Nemzeti Kisebbségek koordinátora

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista