2024. április 19. Péntek
Napnyugta: 19:40
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Magyar gyerekek, norvég önkéntesek találkája
Magyar gyerekek, norvég önkéntesek találkája PDF Nyomtatás E-mail

adra_-_magyar_gyerekek_es_norveg_onkentesek_5Dunaújváros, Nittedal - Norvég és magyar barátaival találkozott csütörtökön az Útkeresés szolgálatnál tizenhét újvárosi gyerek. 

Vannak dolgok, amikben nem lehet mellébeszélni. - Jól hangzik, hogy van az Adventista Egyháznak egy nemzetközi segélyszervezete, az ADRA, amely minden évben halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek segít pozitív élményekhez jutni. Például azzal, hogy nyári táborozásra viszi őket, akik máskülönben aligha jutnának el példának okáért Balatonlellére.

adra_-_magyar_gyerekek_es_norveg_onkentesek_6Vagy remek hír, hogy karácsony közeledtével kisebb ajándékokkal: játékokkal, ruhaneműkkel, írószerekkel lepik meg ugyanezeket a gyerekeket. Összekötve mindezt egy találkozóval, amin a nyári tábor résztvevői találkoznak: gyerekek egymással és felnőtt, önkéntes segítőikkel.

Úgyszintén pompás mondat, hogy ennek az alapítványnak vannak norvég (!) munkatársai, akik egész évben gyűjtenek hazájukban, városukban: Nittedalban festmények árusításával, ajándékkészítéssel, játékgyártással arra, hogy nyáron ingyen üdülhessen száztíz magyar gyerek (köztük idén tizenhét dunaújvárosi) a Balatonnál.

adra_-_magyar_gyerekek_es_norveg_onkentesek_3Mindez mit sem érne, ha nem készíthettük volna el azokat a fényképeket, amelyek közül néhányat most Önök is látnak, s amelyek kétségbevonhatatlanul megörökítik azt a ragaszkodást, szeretetet, amely a táboroztatásban résztvevő önkormányzati intézmény, az Útkeresés Családsegítő Szolgálat (amely az útiköltséget fizette a tizenhét helybéli gyerek nyaralásához), az ADRA munkatársai és a norvég aktivisták között mára kialakult. Ezt nem kell és nem is lehetne magyarázni. Ezen a ponton a beszéd értelmét veszíti - viszont itt nyeri el értelmét a rengeteg befektetett munka, szervezés, energia.

Amikor a hatéves Hingyi Eszter vagy a tizenkét éves Fehér András kibontja az ajándékos papírdobozt, és mindkettejüknek egyformán elakad a hangjuk.

adra_-_magyar_gyerekek_es_norveg_onkentesek_4De mégis inkább ott, amikor hol ez, hol az a gyerek megy oda a három norvéghoz: a vörös hajú lányhoz, Line Solandhoz, a szakállas Geir Andre Rommenhez vagy Jo-Hakon Reumhoz, megölelni őket. De ugyanilyen jólesik a gyerekeknek odabújni Puskás Zitához, az Útkeresés nevelőjéhez, vagy Bakosné Zohár Tündéhez és Hella Évához, az ADRA magyar munkatársaihoz. Zita kivételével a többieket nyár óta nem látták.

A norvég fiatalok most, karácsony közeledtével sorra felkeresik nyári kis barátaikat, hogy meglepjék őket néhány aprósággal (bár van gyerek, akinek ez a minden: más ajándékra nem számíthat), együtt énekeljenek, velük játsszanak egy kicsit közösen. Mégpedig, Győrben, Pécelen, Nágocson, Tiborszálláson ugyanúgy, mint Dunaújvárosban. Szóval, szép dolog az önkéntes munka, a családsegítés, a segélygyűjtés, sajnos: fontos is, már-már nélkülözhetetlen, hogy a problémákkal küzdő családok gyerekei minél kevésbé érezzék e problémákat.

De az az ölelés... Az valóban élményterápia.

 

Pekarek János 

Forrás: http://duol.hu/hirek/magyar-gyerekek-norveg-onkentesek-talalkaja-1588747

Fotók: Ónodi Zoltán/duol.hu

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista