2024. április 29. Hétfő
Napnyugta: 19:54
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Szegedi Kovács György Vörösmarty-díjas
Szegedi Kovács György Vörösmarty-díjas PDF Nyomtatás E-mail

Méltatás helyett

Szegedi Kovács György
Hivatalos méltatás helyett hadd meséljek el egy történetet.

Kezdő újságíróként, valamikor 1990 tavaszán Szegedi Kovács Gyuri barátom megkérdezte, hogy lenne-e kedvem vele felkeresni Bajor Nagy Ernőt, a Szabad Föld egykori neves szerkesztőjét, a hetvenes-nyolcvanas évek közismert televíziós személyiségét. Mit mondhat erre egy lelkes kezdő? Hát persze! Ilyen alkalmat nem lehet kihagyni.

Gyuri novellái kapcsán akart vele találkozni, tanácsokat kérni, nekem meg már az nagy szó volt, hogy találkozhatom egy élő legendával. És ez a találkozás alaposan meghatározta pályámat.

Ha akkor Gyuri nem hív magával, bizonyára sok minden másként alakul. És nem ez volt az egyetlen eset, hogy egyengette előttem az utat az első lépéseknél. Ami bizony nem kis dolog. Már csak azért sem, mert nem mindenki támogatja szívesen a leendő konkurenciát. Az esetleges vetélytársat. Igaz, a mi esetünkben nem így lett, hiszen ő maradt a szépirodalomnál, én meg az újságírásnál. De azt hiszem, abból sem lett volna baj, ha ugyanazt műveljük mindketten.

Gyuri ma sem féltékeny a kezdőkre, nem fél attól, hogy esetleg vetélytársai lesznek. Azóta is sokakat segített már, támogatott.

És ez az egyik oka annak, hogy március 15-én, Nemzeti Ünnepünkön a Fejér Megyei Önkormányzat Vörösmarty-díjjal tüntette ki. Megérdemelten. Persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy az elmúlt évtizedekben az ország valamennyi neves irodalmi lapjában publikálta írásait, és több kötete jelent meg.

 

Hock Tamás

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista