2024. április 16. Kedd
Napnyugta: 19:36
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow "Istennel a hazáért és szabadságért"
"Istennel a hazáért és szabadságért" PDF Nyomtatás E-mail

A Michnay László Cserkészcsapat tábora a Zemplénben

01dsc_1539A hajdúhadházi Michnay László cserkészcsapat idei táborát a Telkibánya közelében található Gúnya-kút táborhelyen rendezte meg 2013. augusztus 6-tól 14-ig. A Zemplén-hegységben található táborhely egy olyan tájegységben található, amely különleges lehetőséget kínál a magyar történelem megismerésére, hiszen történelmi emlékekben gazdag vidék, mely sok tekintetben kötődik a Rákóczi családhoz. Mintegy 50 gyermek és fiatal számára a tábor ideje alatt lehetőség nyílt arra, hogy bepillantást nyerjenek II. Rákóczi Ferenc életébe és korába.

03dsc_0492Kiemelt programunk volt a sárospataki Rákóczi-vár megtekintése - mondta Rácz Sándor Béla, a tábor parancsnoka. A résztvevő cserkészek a vár meglátogatása során megtudhatták, hogy a hatalmas épületegyüttes 1616-ban került a Rákóczi család birtokába, amikor Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága következtében a Rákócziak fejedelmi központjává tették azt. A Rákóczi-szabadságharc alatt a kuruc mozgalmak központja lett a vár, majd az 1697-es hegyaljai felkelésnek is meghatározó pontja volt. A harcok vége felé itt tartották az 1708-as országgyűlést is, ahol örökös szabadságot ígértek a végig kitartó katonáknak. Bízunk benne, hogy Rákóczi személyének megismerésén keresztül jó példát ismerhettek meg a gyermekek és fiatalok a hazaszeretetről és kitartásról.

11dsc_0579 A tábor programjába igyekeztünk rengeteg mozgalmas, készségfejlesztő foglalkozást belesűríteni - folytatja a tábor parancsnoka. A programok sorában - a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesülettel való együttműködésben - lehetősége nyílt a táborozóknak arra, hogy egy érdekfeszítő előadást és bemutatót hallgassanak meg Sitkei Zoltántól, az egyesület tagjától a túlélés praktikáiról, valamint szintén az ő vezetésével sziklamászást gyakorolhattak a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi Tengerszem és Malomkőbánya területén.

II. Rákóczi Ferenc életének megjelenítése alkalmat adott arra, hogy a gyerekek ügyességi vetélkedőkben próbálják meg tudásukat, készségeiket. Lehetőségük volt íjászatra, valamint a cserkésztáborok elmaradhatatlan magyar játékát, a Métát is volt bőven lehetőségük játszani.

Sokszor tartottuk már csapattáborunkat ezen a vidéken, de most újra ámulatba ejtett minket a táj szépsége: a hegyek, a völgyek, a patakok és a források. Táborhelyünktől párszáz méterre volt található az "Aranyásók útja" földtani és bányászattörténeti tanösvény indulópontja. Most sem hagyhattuk ki, hogy igyunk a „Mátyás király kútja" elnevezésű forrásból. Megtudtuk, hogy a kút elnevezése Mátyás király és Szép Ilonka romantikus találkozásának legendáját őrzi. A forrás mellett van Szép Ilonka sírja. Itt van az Európában is egyedülálló természeti jelenség, a jégbarlang, melyet sajnos csak kívülről láttuk, nem látogatható. A mintegy 8 km-es túra során számos középkori bányászati emléket, sok bányászati kürtőt, más néven horpát láthattunk, és a túra során mi is találtunk sok apró hegyi kristályt.

07dsc_1471 A gyermekek és fiatalok kézügyességének és szépérzékének fejlesztése érdekében kézműves foglalkozás adott lehetőséget arra, hogy szalvétatechnikával minták kerüljenek tengeri kövekre, valamint arra, hogy márványozással, papírmerítéssel készítsenek szemgyönyörködtető mintákat.

A tábor lelki programjának a bibliai Dániel és a héber ifjak történetét választottuk. A reggeli áhítatok keretében a szervezésben segítő fiatalok szemléletesen, a jelenetek eljátszásával mutatták be a bibliai történeteket, míg Ráczné Hamerszki Judit és Gyetvai Gellért lelki vezetők interaktív feladatok és beszélgetések segítségével igyekeztek megértetni az események hátterét és tanulságait.

A tábor megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta. Ez úton is megköszönjük, hogy a minisztérium, az egyház, a speciális mentők és az önkéntes segítők erkölcsileg, anyagilag illetve munkájukkal támogatták a programok megvalósulását.

rsb

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista