2024.  március  29.  Péntek
Napnyugta: 18:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Hit- és erkölcstan az iskolákban
Hit- és erkölcstan az iskolákban PDF Nyomtatás E-mail

Az adventista oktatás elterjesztésének, értékrendünk megismertetésének nagyszerű lehetősége

A Hetednapi Adventista Egyház világszerte ismert oktatási és nevelési programjáról. Több mint 6000 oktatási intézményében több mint egymillió gyermek és fiatal szerezheti meg az alapvető és szakmai ismereteket az életben való boldoguláshoz. Természetesen emellett hatalmas lehetőség, hogy a bibliai-adventista értékrend és életmód is átadásra kerülhet. Jellemző egyházunk oktatási rendszerére, hogy a tanulók, hallgatók többsége nem adventista, sokszor még nem is keresztény.

Az adventista iskolák nyitott, haladó és ugyanakkor értékőrző és érték teremtő intézményekként ismertek.

Sajnos a magyarországi advent mű történelme során nem volt túl sok lehetőség arra, hogy a nevelési elveinket alap- és középfokú intézményes keretek között alkalmazhassuk. Néhány éve ugyan sikerült megalapítani az első magyarországi adventista általános iskolát és óvodát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiborszálláson, valamint összesen 4 családi napközi működik Hódmezővásárhelyen és Ráckevén az egyház fenntartásában. Nagy örömünkre szolgál, hogy néhány testvérünk saját kezdeményezésre alapítványi formában is belevágott a családi napközis szolgálat működtetésébe, melynek keretében adventista és nem adventista gyermekek a tanulás mellett hitben is növekedhetnek. Ezekkel együtt is azonban igen korlátozottan érjük el a fiatal korosztályokat.

Magyarország köznevelési törvénye a tavalyi évtől egy kiváló lehetőséget biztosít számunkra is (mint bevett egyház számára), hogy  minden olyan általános iskolában, ahol vannak adventista gyermekeink, vagy ahol a szülők kérik, egyházunk bekapcsolódjon az iskolai hit- és erkölcstan oktatásába. Örömmel tapasztaljuk, hogy lelkipásztoraink, hitoktatóink számos helyen élnek a lehetőséggel.

Az iskolákban ezekben a napokban szervezték, szervezik a szülői értekezletet az 1-2. valamint 5-6. osztályosok szüleinek. Így mindenütt lehetőség nyílt vagy nyílik, hogy az egyház képviselője (lelkésze vagy megbízott hitoktatója) bemutassa az adventista oktatás nagyszerűségét és lehetőségeit.

Lelkipásztorok és hitoktatók számos helyen beszámoltak tapasztalataikról és a kihívásokról, a szülők érdeklődéséről, a gyermekek lelkesedéséről. A Magyar Unió Nevelési Osztálya, valamint a Gyermekiskolai Osztálya folyamatosan készít tankönyveket, melyeket az Advent Kiadó jelentet meg, hogy eszközt adjon a hitoktatók kezébe. A Lelkészegyesület egy nagyszerű, színes szórólapot készített, amely megismerteti az érdeklődőket, miért érdemes az adventista hitoktatást választani.

A Hetednapi Adventista Egyház mintegy száz éve jelen van az országban megszervezett módon. Ennek ellenére igen kevés nyomot hagytunk, az emberek alig-alig ismernek bennünket, értékrendünket, üzenetünket.

Most a legfiatalabb korosztályok hit- és erkölcstan oktatása-nevelése hatalmas lehetőséget ad a kezünkbe, hogy megismertessük a Biblia üzenetét, egyházunk értékeit a felnövekvő generációkkal.

Kérdés: élünk-e vele? A szülők tudatosan kérik-e gyermekeik számára, lelkipásztoraink, ATF-en végzett hitoktatóink felkínálják-e az iskolák számára az adventista hitoktatást?

Meg vagyok győződve, hogy Isten egy nagyszerű ajtót nyitott. Bemegyünk-e rajta?

 

Ócsai Tamás

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista