2024. április 18. Csütörtök
Napnyugta: 19:38
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Evangelizáció Kárpátalján
Evangelizáció Kárpátalján PDF Nyomtatás E-mail

evangelizaciok_karpataljan_1Március 22-től 29-ig Kárpátalján a magyar lakosság kőrében két evangelizáció lett megtartva – a Munkácsi járásban Csongoron valamint Visken a Huszti járásban. A Magyar Unió közreműködésével ezekre a programokra egy magyarországi lelkész család jött el hozzánk – Gyűrűs István és felesége – Pannika. Nem olyan rég ez a család meglátogatta a Szent Földet, többek közt jártak Jeruzsálemben és környéken. A programon diavetítés segítségével bemutatták az ott készült fényképeket, ezeken azok a helyszínek láthatok, ahol járt és szolgált Jézus, valamint megosztották a z élményeiket és a tapasztalataikat. Így a résztvevők a 8 előadás alatt egy virtuális kirándulást tehettek azokon a helyeken, ahol Jézus is járt, Názárettől kezdve az Olajfák hegyéig.

evangelizaciok_karpataljan_2A program a „7 híres helyszín Jézus életéből” címet viselte, ez több ízben került bemutatásra Magyarországon is. Gyűrűs testvérnő Csongoron tartotta ezt a programot, a férje István testvér pedig Visken. Ezekben a falvakban a magyar gyülekezetek tagjai örömmel fogadták a kedves előadókat és mindent megtettek annak érdekében, hogy az örömüzenet elterjedjen. A gyülekezetek sokat imádkoztak, főképp a rokonaikért és az ismerősökért. A 2300 lakost számláló Csongoron majdnem minden család kapott meghívőt a programra, Visken pedig közel 1000 meghívó volt elterjesztve. A gyülekezeti tagok személyesen is meghívták az ismerőseiket. Különös hangsúlyt a meg nem tért családtagokra lett helyezve, a rokonokra és szomszédokra. Hiszen hol tehet az ember igazán bizonyságot, ha nem a családjában barátai között?! 

evangelizaciok_karpataljan_3Csongoron folyamatosan 4 vendég volt, akik végig kitartottak. De volt olyan este, amikor 7-8 vendég is jelen volt. Közben 13-15 gyerek, akiknek Pannika külön foglalkozást tartott az előadás elején, amiről végül láthattunk egy bemutatót a szombati főistentiszteleten. Tehát Csongoron estéről-estére 26-32en voltak mindnyájan.

Visken a programot, ami ukrán fordítással zajlót, 2-4 vendég látogatta. Természetesen voltak fiatal vendégeink is, majdnem minden este 6-8 gyerek és fiatal jött el. Az előadó, István testvér az előadás kezdetén szintén elmondott egy érdekes történetet. Minden előadás kérdésekkel kezdődőt, amik az előző témáról szóltak, és azok, akik helyesen válaszoltak, ajándékokat és édességeket kaptak ajándékba. Összesen Visken a gyülekezeti tagokkal együtt a programot 16-20 ember látogatta. Az előadásokat színesebbé tette Bíró Júlia énekszolgálata, vasárnap pedig zeneszolgálattal a gyülekezett a Tereszvai zene együttes látogatta meg, Kociba Volodimir irányítása alatt. Emlékezetes maradt a péntek esti alkalom, amikor a programot az Ukrán Nyugati egyházterület vezetői, Antonjuk Olekszándr és Michájlovszki Mikola testvérek látogatták meg, Felejthetetlen volt a program utolsó napja is, szombaton. Ezen a különleges napon Gyűrűs István testvér Úrvacsorai istentiszteletet tartott a Viski gyülekezetben. A program utolsó esti előadását pedig meglátogatták Farkas Győző testvér, a Nyugati Egyházkerület Nemzeti kisebbségek részlegének koordinátora, aki a program kezdeményezője is volt egyben valamint Teremta János, aki könyvevangélista szolgálatot teljesít a magyarok lakta területeken, Kárpátalján. A gyülekezet tagjai, a vendégek a fiatalok elbúcsúztak István testvértől és megköszönték az érdekes programot. A gyülekezet tagjai hálájuk jeléül emléktárgyakat ajándékoztak a testvérnek. Mindenki számára emlékezetes marad testvérünk jósága és önzetlen szolgálata.

A magyarok közt végzendő szolgálathoz István testvér magyar missziós könyvet, „Nagy küzdelem” című könyveket és nagy méretű magyar Bibliákat hozott, amikre nagy szűkség volt. Viski tartózkodása során testvérünk még az ukrán „Örök kincs” missziós újság terjesztésében is segített, ő maga valamikor tanulta az orosz nyelvet. Feleségének, Pannikának pedig Iloncán vannak rokonai akiket meg is látogatott, és közben az Iloncai gyülekezetben szombati szolgálatot is végzet.

Szeretnénk megemlíteni, hogy István testvérünknek nagyon jó missziós szokása van – ha egy új szolgálati területre érkezik, megismerkedik más felekezetek szolgálattevőivel, akik ott teljesítenek szolgálatot. Ennek köszönhetően a helybéli adventista szolgálattevővel meglátogatták és megismerkedtek az Ortodox (Pravoszláv) pappal, aki szívesen megmutatta az ortodox templomot. Találkozott a viski református tiszteletessel is. Ezek a találkozások mind barátságos légkörben zajlottak, és emlékül ezeknek a felekezeteknek a lelkészei adventista ajándék könyveket kaptak.

Szeretnénk folytatni az elkezdett munkát azokkal, akik komolyan érdeklődtek akkár felkészíteni őket a keresztségre. Csongoron 3 személy kérte a személyes foglalkozást, illetve az evangélium megerősítette azon 3 keresztelendőt, akik keresztsége májusban 17. Beregszászban lesz. Visken különösen jó volt újra találkozni a programot látogató gyerekekkel szombaton, akikkel a helyi szolgálattevő felesége, Júlia foglalkozik.

Külön köszönet az Ukrán Nyugati Egyházterület és a Dunamelléki Egyházterületnek támogatásáért, mellyel eljuthatott az örömhír a Kárpátaljai magyar kisebbséghez is. Csongoron a program megszervezésében és lebonyolításában a helyi szolgálattevő, Székely Edmond vett részt, míg Visken – Bíró Róbert, aki a program tolmácsolását is végezte ukrán nyelvre.

Hálásak vagyunk az Úrnak, hogy lehetőséget adott dolgozni az Ő szőlőskertjébe.

 

Bíró Róbert, Székely Edmond és Farkas Győző

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista