2024. április 23. Kedd
Napnyugta: 19:45
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Az elmúlt 120 év legsúlyosabb árvize Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátország keleti részé
Az elmúlt 120 év legsúlyosabb árvize Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátország keleti részé PDF Nyomtatás E-mail

adra_8211_arviz_szerbiaban_tednews_3Néhány nap leforgása alatt három hónapnyi csapadék hullott Szerbiában, Boszniában és Horvátország keleti részén. Ennek következtében a folyók kiléptek medrükből, és ez a tragikus helyzet a lakosság otthonait sem kímélte. Szerbia és Bosznia egyes részein vészhelyzetet jelentettek be az elmúlt 120 év leghevesebb esőzése és legsúlyosabb árvize miatt. Emberek százezreit kellett kitelepíteni a folyókhoz közel eső területekről. Körülbelül 3 millió embert érintett közvetlenül a katasztrófa. A kiáradó folyók vize falvakat és városokat borított el, teljes közösségeket elzárva, miközben 3000 földcsuszamlás több ezer házat temetett maga alá. Katonai helikoptereket és mentőcsapatokat küldtek a bajba jutott lakosok kitelepítésére, a jelentések szerint azonban a kedvezőtlen időjárás hátráltatja a mentési munkálatokat. Szemtanúk szerint a vízár 3-4 m magas volt. Hasonlóan egy cunamihoz, kivédhetetlen.

adra_8211_arviz_szerbiaban_tednews_2Jelentések szerint 40 ember vesztette életét, de várhatóan ez a szám még emelkedni fog, mivel sok az eltűnt személy. A Hetednapi Adventista Egyház tagjai is érintettek: Igor Bosnić lelkész, kommunikációs igazgató beszámolt róla, hogy 20 adventista család szeme láttára pusztult el az otthona, és 4 gyülekezeti épületet is lerombolt az ár (Paraćin és Svilajnac Szerbiában; Trnjaci és Doboj Boszniában). A doboji gyülekezetben Josef Taši bibliamunkás és felesége, Marina a gyülekezeti épület második emeletére menekültek a gyorsan emelkedő víz elől, de ott is elérte őket az ár. Ekkor a tetőtérbe húzódtak és észrevették, hogy mobiltelefonjaik akkumulátorai lemerültek. Így nem tudtak senkivel sem kapcsolatba lépni. Május 15-én, csütörtökön délelőtt 11-től este 19 óráig voltak bezárva. Végül egy hajóval sikerült kimenteni őket. Elvesztették mindenüket: bútoraikat, ruháikat és autójukat is.

adra_8211_arviz_szerbiaban_tednews_1A Belgrádi Teológiai Főiskola 20 diákja csatlakozott a 6000 önkéntesből álló csapathoz, hogy homokzsákokból gátat építsenek a város védelme érdekében – számolt be róla Dragan Grujičić lelkész, a főiskola vezetője. Május 17-én éjszaka egy 23 km hosszú gátat építettek a Száva partján. A belgrádi gyülekezetek ifjúsága szintén csatlakozott az önkéntesekhez a homokzsáktöltésben és ételosztásban. Miroslav Gagić lelkész elmondása alapján a Sremska Mitrovica-i gyülekezet tagjai egy rövid istentiszteletet tartottak szombaton. Ezt követően minden férfi a Száva folyó partjára ment dolgozni, hogy segítsenek a védekezésben, mert a vízszint nagyon gyorsan emelkedett. Eközben a gyülekezet hölgy tagjai ételt készítettek az önkéntesek számára.

adra_8211_arviz_szerbiaban_tednews_4A szerb és a horvát ADRA élelmiszer-, ivóvíz- és ruhagyűjtést indított azok javára, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. „Segítenünk kell az embereknek a nehéz időkben. Nem szabad megfeledkeznünk róluk akkor sem, ha a víz már visszavonult” – mondja Zlatko Musija, az Adventista Egyház Horvátországot is magába foglaló Adriai Uniójának elnöke. Nagyon hálás vagyok minden jóakaratú embernek, akik hajlandóak voltak segíteni nekünk ebben a nehéz helyzetben, különösen az Adriai Unió, az ADRA Szerbia és az ADRA Horvátország vezetőségének. Külön köszönet illeti a diaszpóra-gyülekezeteket Németországban, Stuttgartban és az USA-ban, Chicagoban. Ők küldték az első segélyeket azoknak az embereknek, akik most nagy szükségben vannak. Az Ausztráliában és más országokban lévő diaszpóra-gyülekezeteink kifejezték, hogy készek segíteni, amivel csak tudnak, és mi nagyon hálásak vagyunk ezért. Biztosítjuk, hogy minden felajánlás, legyen az tárgyi vagy anyagi, eljusson azokhoz a rászoruló emberekhez, akiket súlyos károk értek – mondja Djordje Trajkovski, a Szerbiát és Boszniát magában foglaló Dél-kelet-európai Unió elnöke.

Kérünk téged, hogy imádkozz továbbra is a szenvedő emberekért és azokért, akik elvesztették szeretteiket! Ha szeretnél segíteni a lerombolt gyülekezetek és otthonok újjáépítésében, valamint a szükségben lévő embereknek és családoknak, adományaidat a magyar ADRA szervezetén keresztül az alábbiak szerint küldd:

 

OTP  Bank  Rt.  –  ADRA  Adventista Fejlesztési  és  Segély  Alapítvány

11707024–20425539

Kérjük,  hogy  adományodat  feltétlenül  a  „Szerbiai,  boszniai  és  horvátországi  árvíz”  
megjegyzéssel  küldd!


Kóczián Ágnes és Zohán Tünde

Híranyag és képek: tedNEWS

 

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista