2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Fókuszban az egészséges életmód
Fókuszban az egészséges életmód PDF Nyomtatás E-mail

15491649065_0bf26392fa_kMegkezdte munkáját a Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferenciájának Végrehajtó Bizottsága az egyház világszervezetének központjában, Silver Springben.

Az évenként megtartott tanácsülés az ötévente tartott legfelsőbb döntéshozó ülések közötti időben látja el a döntéshozói feladatokat, melynek 338 tagja van. A világegyházat a Generál Konferencia tisztviselői, a divíziók elnöksége és az unióelnökök, valamint lelkipásztorok és laikus gyülekezeti tagok képviselik.

Immár hagyományosan egy vezetőképző szemináriummal kezdődött a mintegy egyhetes munka. A LEAD szeminárium (melynek jelentése angolul: vezet, egyébként egy mozaikszó: Leadership Education And Development – Vezetés, Nevelés És Fejlődés) idei jelmondata: „Hagyd Istent, hogy Isten legyen!”

A képzés során az első előadások az egyház egészségügyi-szociális szolgálatával foglalkoztak. Az előadó (David R. Williams, a Harward Egyetem Szociológiai Tanszékének professzora) rámutatott arra, hogy a mai világ széles értelemben vett kultúrája rendkívüli módon az egészségtelen életmódot támogatja: a mozgáshiányos életmód, az egészségtelen táplálkozás visszatükrözi azt a változást, amely a szociális és gazdasági körülményekben történt.

A világban jelenlévő népbetegségek, valamint az a tény, hogy sok társadalomban az emberek szociális helyzete nagymértékben befolyásolja az egészségi állapotukat, a túlélés esélyeit, egyrészt hatalmas kihívást jelent az egész világ számára, ugyanakkor hatalmas lehetőséget a bizonyságtevésre az egyház számára. Tény, hogy a legtöbb társadalomban az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, egészséges lakáskörülmények, egészséges munkahelyi körülmények rendkívüli módon függenek a gazdasági helyzettől. Egyszerűen szólva: egy szegényes körülmények között élő ember nem engedhet meg bizonyos lépéseket az egészségének védelme érdekében. Továbbá azok a minták, életvezetési, egészségügyi szokások, amelyeket egy gyermek a családban elsajátít, beépülnek a társadalmi tudatába, valamint erőteljesen befolyásolják egészségi állapotát is. Az egyháznak az átfogó egészségügyi szolgálat keretében választ kell adnia ezekre a társadalmi, szociális-gazdasági kérdésekre.

A Hetednapi Adventista Egyház már a 19. században elkezdte ezt az átfogó egészségügyi szolgálatot Chicagóban, az Egyesült Államok egyik legnagyobb és leginkább iparosodott városában, ahol ezek a szociális-gazdasági kihívások a legerősebbek voltak. A projektet dr. John Harvey Kellogg vezette. E. G. White 1894-ben egy cikksorozatot írt a Review and Heraldban a nagyvárosi misszióról „Felelősségünk a szegények és elnyomottak iránt”, hogy bátorítson a misszióban való részvételre. Kellogg elmondása szerint ezek az írások ösztönözték a misszió elindítására 1893-ban, amely az alábbi szolgálatokat ajánlotta fel:

    •    ingyenes gyógyszertár
    •    ruhaosztás
    •    éjjeli menedék hajléktalanoknak (400 fő részére éjszakánként)
    •    munkalehetőség ezeken a helyeken (szőnyeg- és függönyszövés, seprűkészítés)
    •    ételosztás (500-1500 adag naponta)
    •    átmeneti otthon prostituáltak számára
    •    anyaotthon egyedülálló édesanyák számára
    •    farm a városon kívül (drog rehabilitáció és hajléktalan ellátás)
    •    iskola kínaiak számára
    •    házi betegápolás

1895-ben elindították az American Medical Missionary College-t (Amerikai Orvosi Misszionárius Főiskola) 40 diákkal, ahol 15 év alatt több mit 200 orvost képeztek ki.

E. G. White tanácsai nagyon határozottak.

„Az orvos-misszionáriusi munkának országunk valamennyi gyülekezetében helyet kell kapnia” (6T. 289. o.)

„Minden olyan városban, ahol van gyülekezetünk, legyen egy olyan helyiség, ahol gyógykezeléseket lehet végezni” (6T. 113. o.).

Peter N. Landless, a Generál Konferencia Egészségügyi Szolgálatának vezetője előadásában azt a kérdést feszegette, hogy használjuk-e példadással azt a nagyszerű ajándékot, amelyet a szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott egészségügyi üzenetünkben kaptunk. Provokatív előadásának címe „Elég fitt vagy-e, hogy vezess?” volt.

 

Ócsai Tamás

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista