2024. április 19. Péntek
Napnyugta: 19:40
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Táplálkozás arrow Étkezési zsiradék
Étkezési zsiradék PDF Nyomtatás E-mail

A Generál Konferencia táplálkozási tanácsának állásfoglalása


Szükség van-e zsírra az étrendünkben?

Kezdetben Ádám és Éva a gyümölcs, gabonafélék, olajosmagvak, babfélék és zöldség széles választékát kapta eledelül (1Móz 1:29; 3:18). Étrendjük nem tartalmazott állati eredetű zsiradékot, csak növényit. Amikor az állatok húsának fogyasztását Isten megengedte az embernek, az állati zsír (és vér) kivételével tette (1Móz 9:3–4; 3Móz 3:17; 7:22–27; ApCsel 15:28–29). Viszont, amikor Isten mannát adott, az ebből készült pogácsa „íze… olyan volt, mint az olajos kalácsé” (4Móz 11:8).

Isten megáldotta a Föld gyümölcsét, beleértve az olajat is, és „jó földet” ígért, ahol „semmiben sem szűkölködsz” (5Móz 7:12–15; 8:7–0; 11:13–15; 14:22–23). Később, amikor éhínség volt, és Illés a vendégszerető özvegyasz-szonnyal és annak fiával együtt éhezett, Isten lisztet és „korsóbeli olajat” biztosított a számukra egészen addig, amíg az Úr esőt nem adott (1Kir 17:16).

Ma is ugyanolyan fontos a zsír az étrendünkben, mert nélkülözhetetlen zsírsavakat tartalmaz. Elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, továbbá az ételeknek tápértéket és jó ízt biztosít. A zsír koncentrált energiaforrás, amely éppúgy fontos a magas rosttartalmú ételeket fogyasztó vegetáriánusok, mint a nagy kalóriaigényű emberek számára.

Miért van zsírra szükség az étrendünkben?

A nélkülözhetetlen zsírsavak leginkább a növényekben találhatók meg. Mivel a szervezet nem képes előállítani, ezért el kell fogyasztanunk őket. Ezek a zsírsavak olyan anyagokká alakulnak át, amelyek fontosak a testi folyamatok szabályos működéséhez, amelybe beletartozik a megfelelő sejtnövekedés és idegrendszeri működés is. A nélkülözhetetlen zsírsavakból készült anyagok ezenkívül fontosak a hormonális egyensúly fenntartásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez, hogy elhárítsa a betegségek kialakulását, valamint a vérnyomás optimális szintjének megtartásához, a vérsejtek összetapadása kockázatának és a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez.

Meg lehet-e határozni az ételben levő zsír mennyiségét?

Egészségünk érdekében kerülni kell az étrendünkben a túl sok, illetve a túl kevés zsír használatát. Az átlagos nyugati étrend túl sok zsírt tartalmaz. Ez olyan főbb egészségügyi problémákhoz vezet, mint a szívkoszorúér-megbetegedés, rák, agyvérzés, cukorbetegség, magas vérnyomás és elhízás. A túl alacsony zsírfogyasztás kalóriahiányt, száraz bőrt, betegségekkel szembeni csökkent ellenállóképességet, szabálytalan menstruációt vagy annak elmaradását, izomsorvadást, gyermekeknél pedig visszamaradott növekedést okozhat.

Sok adventista is túl sok zsírt fogyaszt. Azoknak, akik húst, tejtermékeket vagy tojást használnak, olyan zsír kerül a szervezetükbe, amely kevésbé kívánatos, mint a növényi, mivel sok benne a telített zsír és a koleszterin.

Mindenkinek ugyanakkora mennyiségű zsírra van-e szüksége?

A tudomány jelenlegi állása szerint az ajánlott zsírmennyiség az elfogyasztott napi kalóriának kevesebb, mint 30 százaléka. (Surgeon General’s Report, the National Academy of Sciences Food and Nutrition Board, the American Heart Association, the National Cholesterol Education Program, and the American Health Foundation) Tudományos kutatásokra alapozva a szigorúan zsírban szegény étrend nem biztosít megfelelő tápanyagot. Ezért a Generál Konferencia táplálkozási tanácsa a napi zsírbevitelre a kalória 20–30 százalékát ajánlja.

Meg kell jegyeznünk, hogy a kisgyermekek több zsírt tartalmazó, helyesen megválasztott étrendet igényelnek. Ez különösen a vegetáriánus gyermekekre igaz. A csecsemők és kisgyermekek számára szükséges a zsírból származó kalória a megfelelő növekedés elérése érdekében. Az anyatej maradt a csecsemők számára a legjobb táplálék. Az alacsony zsírtartalmú és zsírszegény tehéntej kétéves kor alatti kisgyermekek számára fogyasztásra alkalmatlan.

A Generál Konferencia táplálkozási tanácsa által kifejlesztett táplálkozási útmutató kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendet ajánl, amely a legjobb étrendet biztosítja, egészséges, és megelőzi a betegségeket.

Van-e a táplálkozási tanácsnak zsírfogyasztásra vonatkozó útmutatója?

A Generál Konferencia táplálkozási tanácsa a következőket ajánlja a napi összkalória 20–30 százalékát kitevő zsírfogyasztás elérése érdekében.

  1. Fogyasszunk nagy mennyiségben gyümölcsöt, teljes őrlésű gabonaneműt, zöldséget és babféléket. Ezeknek az ételeknek a bőséges fogyasztása a helyes táplálkozás gyakorlásának alapja, ugyanis csökkenti a zsírbevitelt, miközben életfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz.

  2. Térjünk át a vöröshús-, hal- és csirkehúsmentes vegetáriánus étrendre. A Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) által vezetett Adventista egészségügyi tanulmány (Adventist Health Study) bizonyítja, hogy ez sokkal jobban csökkenti a szívinfarktus kockázatát, mint bármely, széles körben ajánlott, szívbetegséget megelőző étrend. A vegetáriánus étrend ezenkívül csökkenti a rák kockázatát is, mivel karotinban (az A-vitamin előanyagában) gazdag. A karotin a zöld levelű és sárga színű zöldségben, gyümölcsben található. Ez az étrend keresztes virágú zöldségféléket (káposztát, brokkolit, karfiolt, kelkáposztát stb.), több C-vitamint és más védőanyagokat is tartalmaz.

  3. Tanuljunk meg tojás nélkül – különösen tojássárgája nélkül – főzni. Az amerikai étrendben a legnagyobb koleszterinforrás a tojássárgája. Tanulmányok bizonyították, hogy a rendszeres tojásfogyasztóknak a szívbetegségen kívül nagyobb esélyük van a korai halálra is.

  4. Ha tejtermékeket fogyasztunk, alacsony zsírtartalmú termékeket használjunk a vaj, a zsíros sajt, a teljes értékű tej és más, zsírban gazdag tejtermékek helyett. Ezzel csökkentjük a koleszterin és a telített zsír bevitelét, az elhízás, a szívbetegség és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Ezek az elvek nem vonatkoznak a két év alatti gyermekekre.

  5. Korlátozott mennyiségben használjuk a látható zsír- és olajféléket, amelyek az olajban sütött ételekben, a majonézben, salátaöntetben és margarinban találhatók. A látható olajtól és zsírtól való teljes tartózkodást azonban nem támogatja sem a tudomány, sem a Biblia, sem Ellen G. White.

  6. Fogyasszunk olajosmagvakat, mogyoróvajat és magokat, amelyek táplálók, de ne felejtsük el, hogy magas a zsír- és kalóriatartalmuk. Ezért ha túl sokat fogyasztunk belőlük, meghaladhatják az ajánlott napi zsírbevitel szintjét.

 (Hetednapi Adventista Egyház, táplálkozási tanács, 1995)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista