2024. április 16. Kedd
Napnyugta: 19:36
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Jöjj a forráshoz!
Jöjj a forráshoz! PDF Nyomtatás E-mail

A Transzeurópai Divízió Női Szolgálatok Osztályának Konferenciája,

Szlovénia, Rogaska-Slatina

noi_szolgalatok_konf_-_jojj_a_forrashoz_1A Transzeurópai Divizió szervezésében 2014. szeptember 24–28. között került megrendezésre az első adventista női konferencia. A TED területéről 9 unió hölgyei voltak jelen, mintegy 200 fő, de érkeztek vendégek Ausztráliából, az USA-ból és Izraelből is.

A konferencia megnyitóján hölgyek vonultak a színpadra egy-egy táblácskával a kezükben, amiken azok a szavak voltak feltüntetve, amelyek otthon maradtak: „férj”, „gyerekek”, „család”, „házimunka”, „gyülekezeti szolgálatok” stb. Majd a táblát megfordítva megláttuk azokat az élményeket, amelyek az előbbiek helyett vártak ránk:  „közösség”, „Isten dicsőítése”, „elmélyülés az imádságban”, „új barátságok”… A kis táblákra felírt dolgok mind beigazolódtak, mert bár nehéz volt néhány napra elbúcsúzni a családtól, de a lelki élmény, amelyet a női konferencián kaptunk, felmérhetetlen volt. A konferencia  megnyitóünnepségén a divíziónk új elnöke, Raafat Kamal köszöntötte a hölgyeket, és hangsúlyozta a nők szolgálatának fontosságát az egyházban.

A női konferencia színhelye, a régi Magyarország területén fekvő Rogaska-Slatina, egy szlovén kisváros, amely nagy írónk, Mikszáth Kálmán részére is jól ismert üdülőhely volt, hiszen életének utolsó 10 nyarát e csodálatos dombos lankák között töltötte.

noi_szolgalatok_konf_-_jojj_a_forrashoz_2Az érkezés  utáni fogadtatás meglepően kedves volt, nemcsak azért, mert magyar nyelven köszöntöttek minket – a regisztrációnál Kovács-Bíró Zsuzsanna várt bennünket –, hanem azért is, mert  mindannyian kaptunk egy-egy ajándék táskát, ami tele volt apró ajándéktárggyal és a helyi kozmetikai cég mintáival.

A színes programfüzet arról árulkodott, hogy sok szekcióról le fogunk maradni, hiszen képtelenség lett volna mindenhol részt venni egy időben. Egy gyors áttekintés után összezavarodva néztünk egymásra, majd demokratikus módon megszavaztuk, melyek legyenek azok a szekciók, amely számunkra a legérdekfeszítőbbek. A teljesség igénye nélkül a következő témák közül választhattunk:

  • Szavak nélkül virággal
  • Magas sarok, magas ideál
  • A nők mentorolása
  • Megbocsátás
  • Stílustitkok nőknek
  • Nők, mint lelki vezetők
  • Gyermeknevelés
  • Lelki fröccs szekció
  • Arcfestés szekció (kreatív foglalkozás)
  • Asztalvarázs és szalvétagyűrű készítés (kreatív foglalkozás)
  • Tulipánok minden évszakban (kreatív foglalkozás)

Az esti előadásokat drámajáték és bábozás színesítette. Nagyszerű monológot láthattunk Elleni-Jaye Anderson-Greytől, aki Éva, Lídia és a szamaritánus asszony szerepét jelenítette meg. Így átélhettük és megérthettük, milyen nagyszerű bibliai személyek voltak ők, hibáik ellenére is. A konferencia egyik legemlékezetesebb élménye volt, amikor egy eredetileg héber énekkel dicsértük az Urat, kéz a kézben. A szombat nagyon hamar elérkezett, és 7 gyertya lángja jelezte a színpadon a naplementét. Ez a nap több lehetőséget kínált számunkra, lehetett választani városi misszió és imaszoba között. Az ünnep hangulatát a háromemeletes szombat-torta is emelte, és finom teakülönlegességekből szürcsölhettünk.

A záró est különösen maradandó élmény volt, de leginkább nekünk, magyar nőknek. A TED összes jelenlevő uniója bemutatkozott egy kisfilmmel, és mivel mi szinte mindannyian magyaros népi ruhába voltunk öltözve, ezért a közönség nagy örömére felvonultunk a színpadra. Egy testvérnőnek a Brit Uniótól, aki szinte azonnal, még ott a színpadon meg szerette volna vásárolni az egyik népies, szőttes mellényt, várnia kellett pár percet, amíg lemegy a nap, és megnyit a misszió piac. A magyar testvérnők asztala színes és gazdag volt: hajcsat, kitűző, gyapjúból varrt tolltartó, szépen megformázott finom cukrászáru, zakuszka, Erős Pista, bekeretezett, magyar nyelvű házi áldás, porpaprika, akácméz, csipketerítő, asztalterítő, házilag készített csokoládé bonbon, és még sorolhatnám. A missziópiacon befolyt összeg 3 336 euró volt, amelyet két helyi rászoruló család megsegítésére fordítottak. A piacon árusították egyházunk egyik új kiadványát, az adventista Női Bibliát, amely egyszerűen csodaszép volt.

A konferencia fő vendégelőadói Raquel Arrais és Debby Mayer voltak. Raquel brazil származású, temperamentumos előadó, aki szívig ható igeszolgálataival és csodálatos énekhangjával közelebb vitt bennünket a Forráshoz, Jézus Krisztushoz, aki szeretetével és kegyelmével átformálja életünket. Ő elvezet arra a nagyszerű útra, amelyen járva kiteljesedhetünk, mint nők. Debby Mayer egy különleges adottságú hölgy, nemcsak mint előadó, hanem mint virágkötészeti szaktekintély is, hiszen Ausztráliában egy államilag akkreditált virágkötészeti iskola igazgatója. A jelenlevő hölgyeknek bámulatos kötészeti bemutatót tartott, és felhívta a figyelmünket a virágokkal való missziós szolgálatra. Megtanított minket, hogyan készítsünk nem mindennapi csokrokat például gyümölcsből, vagy zöldségből. Megtanultuk tőle: „Ne mondd, hogy keresztény vagy, inkább cselekedj! A virágnak mindenki örül, mosolyogj, és add át szeretettel!”

Raquel Arrais egyik legnagyszerűbb üzenete a nők lelki virágzásról szólt. Mi nők nagyon szeretjük a szépet, megcsodáljuk a virágokat a kertekben vagy a piacon, de vajon mi is virágozhatunk éppen olyan tündöklően, mint egy csodálatos rózsaszál? Raquel szerint nincs az életnek olyan elesett pillanata, amikor ne virágozhatnánk. Tanítása által kaptunk néhány jó tanácsot, hogyan kezdjük el a virágzást.

1) Barátság a Szentlélekkel. A Szentléleknek különös érintése van, hatással van arra a kémiai folyamatra, amely a szervezetben működik, és irányítja az érzelmi életünket. A Szentlélek vezetése nélkül nem érhetjük el Isten akarata szerinti céljainkat, de ha átengedjük a vezetést, Ő megszentel és segít jó döntéseket hozni az életben. Minden reggel, amikor felkelsz, első mondatod ez legyen: Szentlélek, tölts be engem!

2) A negatív érzelmekkel szemben is virágozhatunk. Sátán azon dolgozik, hogy immunrendszerünket legyengítse. Sok esetben egy fizikai betegség hátterében depresszió vagy negatív gondolatok állnak. Ha az elménkben megszületik egy rossz gondolat, testünk sejtjei erre azonnal reagálnak. Határozd el, hogy nem fogod megadni magadat a Sátántól jövő negatív gondolatoknak! Akkor leszel sugárzó, boldog nő, ha gondolataidat tudod pozitívan kontrollálni! „Erő és méltóság árad belőle, nevet a következő napnak” (Péld 31: 25), így ír bölcs Salamon egy sugárzó keresztény nőről. Te is légy ilyen! Ha a tükörbe nézel, ne engedj a rossz érzéseknek és a kritikának! Válts arra, ahogy Isten gondolkodik Rólad!

3) Egészséges test. Mindent tegyél meg az egészségedért! Mozogj sokat, mert a mozgás felszabadít, és életerőt, energiát ad! Ügyelj a munka és a pihenés helyes arányára, mert testünk kizsigerelése bűn! Nem jó, ha folyamatosan azt érzed, te vagy az utolsó a családban. Légy a család királynője! Legyen lelki társad, akivel őszintén beszélhetsz az élet dolgairól.

4) Virágzó kapcsolatok. Sok nőnek nincsenek egészséges kapcsolatai. A meg nem bocsátás romboló hatással van a lelkükre, miközben önmagukat emésztik fel. Döntsd el, hogy Isten mellett állsz és megbocsátasz! Dicsőítsd Őt énekkel! Imádkozz, az ima segít bennünket, hogy az élet valóságait jobban érzékeljük!

5) Élményeink és tapasztalataink által is virágozhatunk. Isten soha nem hagyja cserben barátait a nehézségek közepette. Lásd meg azt az életbölcsességet, amely a következő életszakaszban még jobban hozzásegít a virágzáshoz! Tárd ki szívedet Istennek, és engedd, hogy az éltető víz, amely a forrásból fakad, megöntözzön! Csodásan fogsz virágozni!

Hazánkat tíz hölgy képviselte, szinte minden korosztályból. A csapat összetartó volt, nemcsak utazás közben, hanem a szabadidőt tekintve is. Sokszor sétáltunk együtt beszélgetve és hallgatva egymást. Itt együtt voltak újra egymásra talált barátnők, anyák és lányaik…

Szeretnénk ezúton is kifejezni köszönetünket a konferencia megszervezéséért a TED Női Szolgálatok Osztálya vezetőjének, Clair Sanches-Schutte-nak és munkatársának, Kovács-Bíró Zsuzsinak. Köszönjük a meghívást, a lehetőséget, a szervezést, és a közösen szerzett élményeket. Felejthetetlen volt!

 

Szőllősyné Nagy Annamária

 

Résztvevői vélemények

„Ez a találkozó maradandó értékeket jelentett számomra. Csodálatos találkozásokat régi ismerőseimmel és új barátságokat nyitott meg előttem. Ötleteket gyűjtöttem arra, hogyan végezhetem még odaadóbban a női szolgálatot a jövőben, és hogyan segíthetek másokat abban, hogy együtt tanulmányozzuk a Szentírást.” (Tokics Marika)

„Az Úr a csodálatos virágok által is üzenetet küld számunkra. A női konferencián ajándékba kaptam egy hűtőmágnest, amelyen a Golgota nevű virág látható, ez számomra azt üzeni, hogy továbbra is még intenzívebben hirdessem a megváltás felbecsülhetetlen értékű ajándékát. A Golgotavirág azt jelenti, hogy »Forrás fakadt a Golgotán, onnan árad az üdv reánk…«” (Kanyó Ildikó)

„A múlt évi női szolgálatok osztályának képzése után lelkesen tértem haza, és tudtam, hogy a rogaskai női konferencia is sok tapasztalattal gazdagít majd. A szeptemberi hónap első hetei számomra nagyon kimerítőek voltak mind idegileg, mind fizikailag. Vágytam a megnyugvásra. A konferencián a »Jöjj a forráshoz!« mottó, valamint a prédikációk – úgy éreztem - személy szerint nekem szólnak. Lelkileg teljesen feltöltődtem, az idegrendszerem megerősödött, és úgy érzem, közelebb kerültem Istenhez. Ezenkívül a szép környezet, a sok éneklés, az ima, a beszélgetések, a sok ölelés, a jó társaság, a mozgás, a sok vidám perc feledhetetlen emlékekkel gazdagított. Hálás vagyok, hogy megismerhettem közelebbről is magyar testvéreimet, és megtapasztalhattam általuk is Isten szeretetét. Életem legfelemelőbb lelki élményét élhettem át e pár napban. Köszönet ezért a szervezőknek, nőtestvéreimnek, férjemnek és legfőképp Istennek! (Pethő Évi)

„Hatalmas áldást, óriási élményt jelentett számomra a Rogaskán megrendezett női konferencia! A színes előadások bőséges kínálatán túl, megerősített abban, hogy a lehetőségek tárháza nyílik meg egy nő számára a misszióban és a szolgálatok oly sok területén, ha engedünk Jézus hívásának, belesimulunk tervébe és átadjuk magunkat neki!

Köszönöm a lehetőséget és a támogatást, hogy ott lehettem!

Folytatásként nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket a Női Szolgálatok Osztályának decemberi képzésére! Aki ott volt 2013-ban, Pécelen, nem bánta meg!” (Bihariné Lehelvári Edit)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista