2024.  március  29.  Péntek
Napnyugta: 18:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Rendkívüli Uniókonferencia a Magyar Unióban
Rendkívüli Uniókonferencia a Magyar Unióban PDF Nyomtatás E-mail

Alkotmány- és alapszabály módosítás

rendkivuli_uniokonferencia_1737462015. május 10-re az egész országból gyűltek össze az egyházterületek rendes-, valamint az unió hivatalból küldöttei Budapesten, a Terézvárosi Gyülekezet imatermében azzal a céllal, hogy meghozzák a szükséges döntéseket a Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniójának alapdokumentumaiban.

A mintegy 170 küldött feladata volt, hogy az Unióbizottság előterjesztését megvitassa és döntéseivel meghatározza, hogy a következő időszakban milyen alkotmány és alapszabály mentén működjön a Magyar Unió.

rendkivuli_uniokonferencia_105634Egyházunk működési elvei szerint a különböző szervezeti egységek annak ellenére, hogy más-más földrajzi területen, eltérő kultúrában és politikai viszonyok között működnek, hasonló, illetve részben azonos szabályokkal rendelkeznek annak érdekében, hogy ezzel is segítsék az egyház küldetésének és működésének egységét. A Generál Konferencia időről időre átvizsgálja, és szükség szerint módosítja ezeket a kötelezően alkalmazandó szabályokat, és egy úgynevezett „modellalkotmányban” rögzítik. Egy ilyen modellmódosítás történt az elmúlt években, melyet a Magyar Unióban is át kellett vezetni.

Ezentúl szükséges volt a szövegnek frissítése is egyéb helyeken, mint például az ország nevében, amely az elmúlt években Magyar Köztársaságról Magyarországra változott.

rendkivuli_uniokonferencia_111602 A változások jelentős része abból adódott, hogy olyan szabályok, elemek kerültek be a kötelezően alkalmazandó részekbe, amelyek eddig nem voltak kötelezőek vagy csak ajánlottak voltak, és itt, a Magyar Unióban másként alkalmaztuk őket. Az egyik legjelentősebb ilyen változás a küldöttek állításának módja, amelyben inkább a „gyülekezetek uniója” modellt követtük, az „egyházterületek uniója” modell helyett, pedig évekkel korábban a közösségünk arról döntött, hogy ez utóbbi modellt alkalmazzuk a Magyar Unióban.

Az előterjesztéseket a tavalyi rendes uniókonferenciai ülés által megválasztott Alkotmány és Alapszabály Előkészítő Bizottság dolgozta ki, majd az Unióbizottságon keresztül került a konferenciai küldöttek elé, akiknek már az előkészítés során lehetőségük volt módosító indítványokat tenni, melyek jó részét mind az előkészítő bizottság, mind pedig az Unióbizottság támogatta. Testvéreink ezzel is bizonyságát adták annak, hogy szívükön viselik az egyház küldetését.

rendkivuli_uniokonferencia_165253 Uniókonferenciát az egyház szabályai szerint csak a divízió képviselőjének jelenlétében lehet megtartani, ezért vendégünk volt Audrey Andersson, a Transzeurópai Divízió titkára, aki maga is aktívan kapcsolódott be már a módosítás szövegének előkészítésébe is, illetve a konferencián a reggeli áhítatban, majd pedig egy – az egyház alapdokumentumainak használatáról, módosításáról szóló – általános tájékoztatást adott, kihangsúlyozva, hogy bármilyen unalmasnak is hangoznak ezek a jogi dokumentumok, szabályok, elengedhetetlenek az egyház működéséhez, akár csak a csontok az emberi szervezetben.

A nap végén, amikor minden módosítási döntést meghoztak a küldöttek – több esetben hosszú vita után, de a szabályok szerint legalább kétharmados többséggel –, a végszavazásnál egyhangúan döntöttek a testvérek a teljes szöveg hatályba lépését.

Ezúton is szeretném megköszönni, hogy a testvérek elvállalták a küldötti megbízásukat és a feladatukhoz illő figyelemmel és aktivitással vettek részt a szavazásban, arról is tanúságot téve, hogy Isten Szentlelke jelen volt a konferencián.

Hiszem, hogy Isten vezeti ezt az egyházat, és a döntések, amelyek születtek, segíteni fogják azt, hogy alkalmassá legyen szervezetünk az Ő akarata szerinti működésre.

Ócsai Tamás

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista