2018. augusztus 19. Szombat
Napnyugta: 19:52
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap
Európai Menekültügyi Tanácskozás az ADRA International szervezésében PDF Nyomtatás E-mail

adra_hirlevel_-_2016_febr_-_refugee2016. január 18–19., Zágráb

Az ADRA International meghívására Zágrábban került megrendezésre az Európai Menekültügyi Tanácskozás, melyre a két európai divízió (Inter-Európai Divízió és Transzeurópai Divízió) vezetése, unióelnökei, valamint az egyes országok ADRA vezetői voltak hivatalosak.

A két nap során a résztvevők meghallgatták az egyes országok ADRA képviselőinek beszámolóit, hogyan vették/veszik ki részüket az egész Európát megrázó menekült- és migráns válság kezelésében. A tanácskozás további részében pedig egy egységes stratégia kidolgozásával, a gyakorlati lépések megtervezésével foglalkoztak a jelenlévők. A Magyar Uniót és az ADRA Magyarországot Ócsai Tamás unióelnök képviselte, aki az ADRA kuratóriumának is tagja.

adra_hirlevel_-_2016_febr_-_refugee2Alapvetően két jelentős kihívás előtt állnak az egyes országok egyházi és ADRA szervezetei: a menekültek, migránsok vagy átutazóban vannak jelen az adott országban, vagy pedig célországként tekintenek rá, ahol le szeretnének telepedni, munkát szeretnének vállalni. Természetesen mindkét esetben az egyháznak, és vele együttműködően az ADRA-nak, rendkívüli az erkölcsi és humanitárius felelőssége.

Európa délkeleti régiójában lévő országok számára az elsődleges kihívás az emberáradat legalapvetőbb emberi szükségleteinek kielégítése, az állami hatóságokkal összehangolt együttműködésben. Döbbenetes volt látni azokat a beszámolókat, melyekben az egyes országok ADRA szervezetei erő feletti munkát végeztek; alkalmazottak és önkéntesek tucatjai éjjel-nappal biztosítva a legkiszolgáltatottabbak ellátását. Ez a segítség jellemzően a legszükségesebb tisztálkodási eszközök, élelem, téli ruházat (hiszen a menekültek legnagyobb része jóval melegebb éghajlatú országból érkezik), és egyéb, utazást segítő eszközök, pl. babahordozók, mobiltelefon töltő állomások, pszichológiai mentális segítségnyújtás stb.

A legnagyobb nyomás Európában jelenleg talán Görögországon van, ahol az egyház korábban nem szervezett ADRA irodát, de a jelenlegi válságban hatalmas szükség van az ADRA jelenlétére. Ennek szervezésére az ADRA európai szervezete egy regionális menekültügyi koordinátort alkalmaz, aki összehangolja és irányítja a térségben lévő segítségnyújtást.

Az ASI Európa is bekapcsolódott a görög válság kezelésébe, hiszen elindította az Adventist Help nevű segítségnyújtást, melynek keretében egy busszal vannak jelen azokon a helyeket, ahol Európában partot érnek a menekültek (Leszbosz szigete). A buszon önkéntes segítők: orvosok, pszichológusok látják el a rászorulókat. Ennek a segítségnyújtásnak az elindulásában jelentős szerepet játszott az ASI Európa budapesti kongresszusa 2015 szeptemberében, ahol az ASI küldöttei tömegesen találkozhattak Budapesten a menekültek áradatával a város szívében.

Európa északi-nyugati felében pedig a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ezekben az országokban az ADRA jellemzően donori tevékenységet végez, tehát más rászoruló országok számára végez gyűjtést segélyezésekhez, fejlesztésekhez. Most pedig azzal kell szembenézniük, hogy a rászorulók saját országukban jelennek meg nagy tömegekben, amire nem voltak felkészülve. Ezekben az országokban főként a menekültek, migránsok beilleszkedését elősegítő eszközök jelentik a segítségnyújtást: nyelvi kurzusok, az idő hasznos eltöltését segítő tevékenységek addig is, amíg munkát kaphatnak, a helyi kultúrát és értékrendszert megismertető foglalkozások.

Nagyszerű volt látni a tanácskozás során, hogy akár az egyházi egységek, akár az ADRA nemzeti szervezetei milyen nagyszerű módon tudnak együtt gondolkodni, együtt tervezni és együtt részt venni a krízis kezelésében.

A résztvevő országok képviselői egybehangzóan elismerték, hogy a legnagyobb kihívást a menekültek, migránsok beilleszkedése jelenti. Ennek érdekében feltétlenül szükséges együttműködni a hatóságokkal, akár összekötő munkacsoportot is felállítva, akik kifejezetten a kormányzattal való kapcsolatokért felelősek.

Magyarország jelenleg nem tranzitország és nem is célország, ezért lehetőségeink korlátozottak, de a szomszédos országokkal, azok egyházi és ADRA szervezeteivel való együttműködésben jelentős segítséget tudunk nyújtani.

Krisztus követőiként a jézusi „só és világosság" elvét, valamint az irgalmas szamaritánus lelkületét kell alkalmaznunk: hogyan tudjuk bemutatni Jézus szeretetét olyan embereknek, akik egy teljesen más kultúrából, más vallási háttérből érkeznek, akik sokszor ellenségesek, de rászorulók.

Ócsai Tamás
unióelnök, ADRA kuratóriumi tag

 
< Előző   Következő >

További friss tartalmak
Legolvasottabb tartalmak
Facebook oldalunk
 
 
 
Reggeli dicséret
"Hozzám kiáltottál a nyomorúságban, és megmentettelek. Válaszoltam neked a felhőből mennydörgésben: próbára tettelek Meríbá vizeinél. (Szela.)"
(Zsolt 81:8)
Reggeli dicséret hírcsatorna
1%-os felhívás
1%-os felhívás
Rövidhírek
A Reménység Média ajánlja
rek_ajanlo_-_fozosuli_dvd
Szeretettel ajánljuk a kedves olvasó figyelmébe a Reménység Média újonnan megjelenő, Főzősuli – vegetáriánus című DVD lemezét. Az előadásokat és bemutatókat Csengei Károly és dr. Papp Gábor tartja.

A sorozat 3 lemezből áll.

Az előadások címei:

1. Hogyan táplálkozzon egy daganatos beteg?
2. Szívvédő étrend
3. A csontritkulás megelőzése
4. Étrend a helyes vérnyomásért
5. A cukorbetegség megelőzése
6. A jobban működő immunrendszerért

A DVD lemez ára: 1500 Ft/db

Megrendelhető dr. Tokics Imrénétől az alábbi elérhetőségeken:
2119 Pécel, Ráday u. 12.
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Telefon: +36-30/530-7279

REK

 

 
Higgyetek az Ő prófétáinak

A Generál Konferencia kezdeményezése, hogy világviszonylatban naponta közösen elolvassunk egy fejezetet a Bibliából és hetente két-három fejezetet Ellen White egy könyvéből.

Itt fogjuk megjelentetni az ehhez kapcsolódó olvasmányokat.
De a Facebook-on is lehet csatlakozni a programhoz.

A Nagy Reménység
remenysegetmindenotthonba
A kis füzet megnézhető illetve letölthető innen.
„MentŐ” Mentáliroda
mento_mentaliroda_1
Új letöltések
Fájlikon Tesz-vesz gyülekezet pályázati űrlap (592)
(Gyermekszolgálatok Osztálya)

Fájlikon Pályázati űrlap a hitoktatói támogatáshoz (542)
(Gyermekszolgálatok Osztálya)

Fájlikon 2016.03.26. (1304)
(AdventInfo)

Bibliatanulmány beszélgetések
szi_tv_bezselgetes_plakat
Lifeconnect
8in1 Singers honlapja
8in1_anima_gif
kettenegyutt.hu
Nicelife.hu
Dr. Tokics Imre honlapja
tokicsimre
RSS Hírforrás
Hányan olvasnak?
Jelenleg 9 vendég van online
Joomla Toplista