2024. április 29. Hétfő
Napnyugta: 19:54
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Avatási ünnepség
Avatási ünnepség PDF Nyomtatás E-mail

Közép-afrikai Adventista Egyetem

Avatási ünnepség
2007. július 22. megváltozatta a Közép-afrikai Adventista Egyetem életét. A Hetednapi Adventista Egyház ezen a napon avatta fel az egyetem új akadémiai épületét, amit további beruházások fognak követni. A Generál Konferenciát Pardon Mwansa alelnök, a Kelet-közép Afrikai Divíziót Geoffrey Mbwana elnök, a Ruandai Uniót Hesron Byilingiro elnök képviselte. Az avatáson részt vett a köztársasági elnök főtanácsosa, aki maga is hetednapi adventista, a szenátus oktatási bizottságának vezetője, valamint számos városi és kerületi vezető.

Nem volt bennük büszkeség, de mindazok, akik eljöttek az ünnepre, alázatos hittel fogadták az ígéretet, amit Isten Izraelnek adott, amikor visszatérve Babilonból, hozzáláttak a templom és a város felépítéséhez: „Nagyobb lesz e későbbi templom dicsősége, mint a korábbié volt, mondja a Seregek Ura, és ezen a helyen békességet adok! - így szól a Seregek Ura" (Agg 2:9).

Avatási ünnepség kiemelt résztveői
Akik a közelmúltban a Közép-afrikai Adventista Egyetem történetének formálói voltak, rászorultak e bátorító szavakra. 1994-ben oly hatalmasak voltak a veszteségek mind emberéletben, mind anyagiakban, hogy sokan azt mondták az egyház vezetői közül, hogy az egyháznak le kell mondania arról, hogy egyetem legyen Ruandában. Mások, másként vélekedtek. Az ő látásukat fogalmazta meg Dr. Jan Paulsen, generál konferenciai elnök 2005-ben, amikor letette az egyetem alapkövét, és kijelentette: „az egyház nem mondhat le arról, hogy egyeteme legyen Ruandában". E szavak és a tettek, melyek belőlük fakadtak, bátorítást nyújtottak az egyetem vezetőinek, és odavezettek, hogy megvalósult az álom: tizenhárom évvel az után, hogy Mudendében bezárta kapuit, a Közép-afrikai Adventista Egyetem Masoróban, Kigali külvárosában, újjászületett.

Csak Isten tudja, mennyi nehézséggel szembesültünk az úton, amíg eljutottunk idáig. Az egyetemet az Adventista Minősítő Egyesület (Adventist Accrediting Association) látja el a működéshez szükséges engedéllyel. E szervezet elhatározott szándéka az adventista nevelési rendszer hírnevének és színvonalának védelme. A szervezet képviselője kijelentette: amennyiben az egyház nem épít megfelelő épületeket, be kell zárni a Közép-afrikai Adventista Egyetemet. Három ajánlatot tettek: vagy visszamegy az egyetem Mudendébe és újjáépíti a lerombolt épületeket, vagy megvásárolja a szomszédos telkeket Kigali belvárosában, és kibővíti azokat az épületeket, melyek átmenetileg menedéket adtak az egyetem számára, vagy új helyen, új egyetemi épületeket hoz létre.

Szilvási József
Az egyetem vezetése a harmadik megoldást választotta. Miután 2002-ben az ENSZ Menekültügyi Szervezete kétszázezer dollárt adott a mudendei károk enyhítésére, az egyetem megvásárolt ötven hold földet Kigali külvárosában, a nemzetközi repülőtér mellett. Az intézmény működő tőkéjéből félretettek háromszázezer dollárt, és a Kelet-közép Afrikai Divízió is elkötelezte magát, hogy évente százezer dollárral támogatja az építkezést. Az áttörés akkor következett be, amikor az egyház eladta a mudendei objektum romjait a kormánynak egymillió kétszázezer dollárért. Ez a pénz biztosította az anyagi forrásokat ahhoz, hogy az egyetem vezetése be tudja fejezni az építkezést.

A központi akadémiai épület a beruházás első és legköltségesebb üteme. Tizennégy tanterem, két számítástechnikai és egy nyelvi laboratórium, Internetkávézó, médiaterem, könyvtár és százfős olvasóterem, könyvesbolt, fénymásoló iroda, akadémiai és adminisztrációs irodák vannak az épületben, összesen négyezer-háromszáz négyzetméteren.

Az egyetem
Az egyetem
A Közép-afrikai Egyetemnek számos magyar vonatkozása van: magyar építész, Vidó Ferenc testvér készítette az első terveket, amit egy Fülöp-szigeteki építész dolgozott át a Generál Konferencia építészének javaslatai szerint. Az épület burkolata, ajtói és ablakai, vízvezetékei és elektromos berendezései csakúgy, mint a bútorok, Magyarországról származnak, s a Kelet-közép Afrikai Divízió adományaiként vámmentesen érkeztek Ruandába. Négyszázezer dollárt költöttünk el Magyarországon, és ezzel ötszázezer dollár vámot és adót takarítottunk meg. Az avatáson részt vett egy magyarországi barátunk, egy baptista ismerősünk pedig eljött, hogy munkatársával beüzemelje a generátort, és a számítógép-hálózatot.

Az egyetem
Az egyetem
Azzal, hogy átadták a központi akadémiai épületet, tizenhárom évvel az után, hogy a népirtás miatt bezárta kapuit, a Közép-afrikai Adventista Egyetem újjászületett 2007. július 22-én. Az egyetem még nem ért az út végére: szeptemberben elkezdjük a központi előadó építését, ami kétezer ötszáz férőhelyes lesz. Szükség van kollégiumra, konyhára és étkezőre, tanári lakásokra és sportlétesítményekre, de nem kell félnünk a jövőtől. Ha visszatekintünk arra az útra, melyen Isten vezetett bennünket, akkor alázattal igényt tarthatunk az Úr ígéretére: „Nagyobb lesz e későbbi templom dicsősége, mint a korábbié volt, mondja a Seregek Ura, és ezen a helyen békességet adok! - így szól a Seregek Ura" (Agg 2:9).

 

(Szif)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista