2024. április 28. Vasárnap
Napnyugta: 19:52
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Európai lelkészkonferencia
Európai lelkészkonferencia PDF Nyomtatás E-mail

Magyar résztvevőkDalfsen, Hollandia - DeBron Kersztény Konferenciai Központ adott helyet a harmadik Európai Lelkészkonferenciának, szeptember 11-15 között, a Trasz-európai Divízió (TED) Lelkészi Osztályának szervezésében. 28 országból, 821 lelkész és lelkészfeleség vett részt a továbbképzésen, amire 38 előadót hívtak a szervezők, 14 különböző országból. A Magyar Unió lelkészeinek és lelkészfeleségeinek többsége is jelen volt.

A nemzetközi lelkészkonferenciát hagyományosan a Generál Konferencia szervezte, az ötévenkénti plénum ülései előtt néhány nappal. A lelkészek számának növekedése és az utazási költségek emelkedése tette szükségessé, hogy minden divízió külön szervezze meg a programot. 

Minden napnak külön témája volt, Mik 6:8 alapján - „igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel". Mindezt a TED „Növekedjünk együtt!" mottója fűzte egységes egésszé.

Az első este az egyházon belüli különbözőségek elismeréséről és megértéséről szóltak a szakmai előadások. Az egyházon belüli különbözőségeknek nemcsak hagyományos (nyelvi, kulturális, formai, istentiszteleti formákból adódó), hanem teológiai okai is vannak. Míg az előbbiek szükségszerűek és gazdagítják a közösséget, addig az utóbbiakban erőfeszítéseket kell tenni az egység megteremtésére.

A plenáris előadások további témái voltak - felhatalmazó vezetés, család, egyházfegyelem, sáfárság, ifjúság és egyház. Lelkesítő, biblikus üzenetet hordozó áhítatokkal indult és zárult minden nap.

A TED stábja mellett az előadók között volt: Dr Erich Baumgartner, Andrews Egyetem; Dr Jon Dybdahl, Walla Walla College; Dick Duerksen, Nemzetközi Maranatha Önkéntes Szolgálat; Roscoe Howard III, az Észak-amerikai Divízió titkára; Don MacLafferty, Willie és Elaine Oliver, Ed Reid - az Észak-amerikai Divízió területéről.

Két délután 56 különböző szekcióülés közül választhattak a résztvevők. A délutáni blokk a missziófesztivállal zárult, amelynek keretében egyedi missziós módszerek kerültek bemutatásra. A Magyar Unió, a TED kérésére, a Bibliai Szabadegyetemet mutatta be.

Dr. Bertil Wiklander (TED elnök) szerint: „Ez volt a jelenlegi vezetési ciklus legfontosabb rendezvénye. Úgy tekintek a lelkészekre, mint a helyi gyülekezetek legfontosabb lelki vezetőire, ahol semmi nem fog igazán megváltozni az ő vezetői munkájuk nélkül. Ezért sokat imádkoztunk és dolgoztunk azért, hogy kivételes tapasztalat legyen a lelkészkonferencia több mindenben: lelki közösség; mai istentiszteleti formák bemutatása (lelkesítő, személyes és bensőséges); teológiai képzés; szolgálatban, személyes lelki életben való lelkesítés".

Dr. Szilvási András, a Magyar Unió elnöke, a lelkészegyesület vezetője így vélekedett: „Nagyon örülök annak, hogy a magyar lelkészkar többsége élt a lehetőséggel és részt vett az értekezleten. Továbbra is tanulnunk kell még, hogy a világegyház szolgálatában állunk, és a lehető legszélesebb körű tapasztalatokra támaszkodva eredményesebben tölthetjük be a küldetésünket. Az előadások színvonala rendkívül kiemelkedő volt; az előadók évek óta készülhettek a szolgálatukra, amely a legtöbb esetben a mély teológiai mondanivaló mellett életszerű és hiteles volt. Külön élmény volt számomra, hogy egész héten nagy hangsúlyt helyeztek a szervezők Isten imádatának megélésére a zene és a közösségi imaalkalmak által. A legkiemelkedőbb pillanat a szombat délelőtti prédikáció és az értekezlet záró alkalma volt. Isten Lelkének különös jelenlétét tapasztalhattuk meg."

 

ŐFE

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista