2024. április 28. Vasárnap
Napnyugta: 19:52
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow A Kisegyház-kutató Munkacsoport hírei
A Kisegyház-kutató Munkacsoport hírei PDF Nyomtatás E-mail

Dr. Szigeti Jenő
Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) 2,865 millió forinttal támogatja a Protestáns kisegyházak a 20. századi magyar társadalomban című pályázatot a 2007 és 2011 közötti években. A kutatás vezetője Rajki Zoltán, akivel együtt Szigeti Jenő vesz részt kutatóként a munkában. A kutatási részfeladatokban pedig Khaled A. László (adatgyűjtés, archiválás), Kusztor Adél (térképek készítése), míg a weblapkészítésben Telegdi Péter segíti munkánkat. Természetesen számítunk a Kisegyház-kutató Munkacsoport tagjainak aktív részvételére is.

Az intézményi hátteret az Adventista Teológiai Főiskola adja, ami nem csupán a főiskola tudományos életét támogatja, hanem a többi kisegyházi társadalmi (el)ismertségét is pozitívan befolyásolja. A pályázat elnyerése jelentős eredménynek számít kisegyházi szempontból, mert az állam jelentős összeget vont el a kutatások támogatásától. Így a sikeres pályázók között akadémiai, valamint a nagyobb egyetemek intézményei találhatók. A programban résztvevők vállalták a kisegyházi írott, valamint szóbeli forrásanyag összegyűjtését, archiválását; a legfontosabb sajtó-, és dokumentum anyag tudományos weblapon történő publikálását. A fentieken túl részpublikációkat, egy összefoglaló monográfia elkészítését, illetve az évi 2-3 tudományos értekezleten kívül egy nemzetközi konferencia megrendezését tervezzük.

Máté-Tóth András (Szegedi Egyetem)
A Kisegyház-kutató Munkacsoport tevékenysége kezd ismertté válni a téma iránt érdeklődők körében. Így weblapját (www.kisegyhazkutato.hu) 2,5 hónap alatt 18 országból 621 személy 1400 alkalommal kereste fel. Tevékenységéről még a Heti Világgazdaság is a 2007. augusztus 8-i számában egy rövid híradást közölt, nagymértékben hozzájárulva ismertségének növekedéséhez. A napokban jelent meg a KisTáska (ELTE és BCE társadalomtudományi karainak lapja) legfrissebb számában egy interjú a munkacsoport tevékenységével kapcsolatosan.

A munkacsoport 2007. szeptember 27-én a Terézvárosi Gyülekezet termében rendezte meg III. workshopját az egyházszervezeti modellek témakörében.

Kránitz Mihály (PPKE)
A katolikus egyház legfontosabb szervezeti kérdéseiről dr. Tomka Miklós (tanszékvezető egyetemi tanár, PPKE BTK, Szociológia tanszék), dr. Kránitz Mihály (tanszékvezető egyetemi tanár, PPKE HTK)  és Máté-Tóth András (habilitált tanszékvezető főiskolai tanár, Szegedi Egyetem, Vallástudományi Tanszék) tartott előadásokat. Dr. Szigeti Jenő a kisegyházak szervezeti életének általános jellemzőiről beszélt. A metodista egyházszervezetet Szuhánszky Gábor (metodista lelkész, szociológus), a pünkösdit Simonfalvi Lajos, míg az adventistát dr. Rajki Zoltán mutatta be. Köszöntő szavakat dr. Tokics Imre mondott. A rendezvényen mintegy 50-60 személy vett részt, közöttük egyházvezetők, lelkészek,
Simonfalvi Lajos
Simonfalvi Lajos
főiskolai oktatók és hallgatók. A következő workshopot Budapesten, a Pünkösdi Teológiai Főiskolán rendezzük meg 2008. február 14-én 14 órától, amelynek fő témája a magyarországi kisegyházakkal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeinek áttekintése lesz.  

 

R.Z.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista