2024. július 13. Péntek
Napnyugta: 20:39
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Táplálkozás arrow Állásfoglalás a nők helyzetéről
Állásfoglalás a nők helyzetéről PDF Nyomtatás E-mail

A Hetednapi Adventista Egyház hivatalos állásfoglalása

A hetednapi adventisták hiszik, hogy minden ember – férfi és nő egyaránt – a szerető Isten képére van teremtve. Hisszük, hogy az Adventista Egyházban mind a férfiak, mind a nők arra hivatottak, hogy fontos munkát végezzenek, együtt munkálkodjanak az emberiség javára. Fájdalmasan vesszük azonban észre, hogy az egész világon – a fejlődő és fejlett országokban egyaránt – a kedvezőtlen társadalmi feltételek gyakran meggátolják, hogy a nők betöltsék Istentől kapott elhívatásukat.

A Hetednapi Adventista Egyház – kutatási eredményekkel igazolva – számos olyan jelentős akadályt tárt fel, amely visszatartja a nőket attól, hogy a társadalom értékes tagjai legyenek. A stressz, a környezet és a megnövekedett terhelés nagyobb veszélyek elé állította a nők egészségét. A szegénység és a nehéz munkaterhek nemcsak megfosztják a nőket attól, hogy örvendjenek az életnek, hanem tönkreteszik testi-lelki jólétüket is. A családi erőszak súlyos terhet ró áldozataira.

A nőknek ugyanúgy joga van az Isten által adott előjogok gyakorlásához és a lehetőségekhez, mint mindenkinek. Joguk van a műveltséghez, a neveléshez, az egészséghez, a döntéshozáshoz, a szellemi, testi és szexuális erőszaktól való mentességhez. Ugyanakkor azt is valljuk, hogy a nők fontos helyet foglalnak el a vezetésben, a döntéshozó testületekben, az egyház és a társadalom életében egyaránt.

Végül hisszük, az egyház csak akkor teljesíti tökéletesen a misszióját, ha a nők számára megvalósíthatóvá teszi, hogy maximálisan élhessenek lehetőségeikkel.

Ezt a nyilatkozatot a Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferenciájának adminisztratív bizottsága (ADCOM) hagyta jóvá, és szavazta meg; és Robert S. Folkenberg, a hivatal elnöke tette közzé a Generál Konferencia 1995. június 29-től július 8-ig tartó ülésszakán Utrechtben, Hollandiában.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista