2024. április 28. Vasárnap
Napnyugta: 19:52
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Helyi szükségletnek megfelelő, rugalmas egyházszerkezet
Helyi szükségletnek megfelelő, rugalmas egyházszerkezet PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

Az egyházszerkezet nem tölti be szerepét, ha nem a „misszió eszközeként" működik - mondták a Hetednapi Adventista Egyház Szerkezet és Szolgálat Bizottságának tagjai a Generál Konferencia október 15-i bizottsági ülésén.

Lowell C. Cooper - GC alelnök
A két részből álló beszámolóban a Szerkezet és Szolgálat Bizottság tagjai felszólították az egyház tisztviselőit, hogy értékeljék újra az Adventista Egyház szervezetét és működését. A bizottság azt javasolta, hogy az egyház szerkezete alkalmazkodjon a kulturális, politikai, jogi és földrajzi hatásokhoz és korlátokhoz.

A hagyományos egyházszerkezet négy szinten működik: helyi gyülekezetek, egyházterületek, uniók és a világegyház székhelye, vagyis a Generál Konferencia.

A rugalmasságról szóló beszámoló utalt arra, hogy a jelenlegi szerkezet bizonyos aspektusai szükségtelenül terhelik az egyházat. A Szerkezet és Szolgálat Bizottság úgy véli, hogy a világ különböző területein a hagyományos egyházszerkezeti modell „kivitelezhetetlen és pénzügyileg fenntarthatatlan". Más esetekben a bizottság tagjai több lehetőséget biztosítanának a helyi vezetőknek, hogy eldöntsék, melyik szerkezeti modell felel meg legjobban igényeiknek.

Miután a küldöttek megszavazták a Szerkezet és Szolgálat Bizottság beszámolóját, a többféle egyházszerkezeti modell engedélyezése mellett is döntöttek, beleértve a személyzeti és adminisztratív szolgálatok változásait is. A legmesszebb ható intézkedés a gyülekezetek uniójának elfogadása - a 2000-nél kevesebb tagot számláló csoportoktól a 10 000 tagot meghaladókig - ami teljes körű adminisztratív kapcsolatot jelent a helyi gyülekezetek és a Generál Konferencia között.

Ezt a háromlépcsős szerkezetet „elfogadhatónak" tartották az egyház anyagi forrásainak hatékonyabb felhasználásában és missziós küldetésének előmozdításában, amire a hagyományos egyházterület és unió képtelen. Európában már több gyülekezeti unió is működik.

Korábban az ilyen uniók csak „kivételes" esetekben működhettek, és ez a modell nem élvezett előnyt az egyház szerkezetében.

Lowell C. Cooper, a Generál Konferencia egyik alelnöke és a Szerkezet és Szolgálat Bizottság alelnöke azt mondta, hogy miközben az egyház szerkezete hierarchikusnak tűnhet, az ilyen értékelés „igazságtalan karikatúra", mivel az egyházi adminisztrációs szintek azért vannak, hogy egymással együttműködjenek és nem azért, hogy uralmat és ellenőrzést gyakoroljanak.

Miközben a gyülekezetek uniójának teljes elfogadását ajánlották, a Szerkezet és Szolgálat Bizottság tagjai rögtön kihangsúlyozták, hogy a gyülekezetek unóját nem lehet megalapítani mindaddig, míg előbb nem bizonyították pénzügyi alkalmasságukat, és azt, hogy képesek a gyülekezeti tagokat szolgálni és a gyülekezet misszióját előmozdítani. 

Cooper - miközben a beszámolóból olvasott - elmagyarázta, hogy az egyház jelenlegi szerkezetét kötik azok a döntések, amelyeket akkor hoztak meg, amikor az Adventista Egyház kicsi volt és nagyrészt Észak-Amerikához kötődött. Szerinte azóta sok minden megváltozott, és az egyház szerkezetét úgy kell átalakítani, hogy jelenlegi nemzetközi arculatához illeszkedjen.

„Régóta várunk egy ilyen dokumentumra" - mondta Atte Helminen, a Finn Unió elnöke, ahol az országban több kisebb egyházterület csoportosul.



 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista