2024. május 12. Szombat
Napnyugta: 20:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Helyi szükségletnek megfelelő, rugalmas egyházszerkezet
Helyi szükségletnek megfelelő, rugalmas egyházszerkezet PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

 

 

 

Az egyház szervezeti változásának kérdéséről nyilatkozott lapunknak
dr. Szilvási András unióelnök, a Generál Konferencia Bizottságának tagja.

 

- Hogyan értékeled a Generál Konferencia Végrehajtó Bizottságának döntését?

- Nehéz most megjósolni, hogy valóban történelmi mérföldkőhöz érkezett-e a Hetednapi Adventista Egyház, de ilyen jelentőségű szervezeti változtatás 1903 óta nem volt a közösségben. Mivel egészen más világban élünk, ez nem egy gyorsan végrehajtandó direktívaként jelenik meg, hanem sokkal inkább utat nyitva az érintettek felelős gondolkodására és döntésére.

Azt gondolom, hogy néhány éven belül az egyházszervezet - e döntések következtében - jelentősen át fog alakulni. Tovább fog erősödni a helyi gyülekezetek szerepe, és ebből adódóan az egyház valós szolgálata és missziója. Ugyanakkor továbbra is sikerül megőriznünk a világközösség egységét, a rohamosan növekvő taglétszámunk, és az ebből adódó növekvő kulturális különbségek ellenére is.

 

- Milyen jelentősége van ennek a döntésnek a Magyar Unióra nézve?

- A Magyar Unió szerencsés helyzetben van, mivel egy kis országban élünk, és egy nyelvet beszélünk. A jelenlegi kommunikációs és utazási lehetőségek mellett - nem is beszélve arról, hogy a világon egyre több helyi gyülekezet taglétszáma közelíti meg a teljes Magyar Unió taglétszámát - egy sokkal egyszerűbben és dinamikusabban működő szervezetben is élhetjük az életünket. Erre kaptunk szabadságot ezzel a döntéssel.

Az unió és az egyházterületek funkcióját nem két - más-más választótestület által megbízott - vezetés láthatja el, hanem ez összevonható. Ennek több előnye is lehet: 1. egyszerűsíti és gyorsítja a döntéshozást; 2. világosabb felelősségi köröket határozhatunk meg, felesleges átfedések nélkül; 3. az összevont adminisztrációban jobban megfelelhetünk a szakmai követelményeknek; 4. ami a legfontosabb, több szellemi és anyagi eszközt állíthatunk az evangelizálás szolgálatába.

 

- Milyen módon és milyen időbeli kifutással alkalmazhatja a Magyar Unió ezeket a változtatásokat?

- A Generál Konferencia döntése közvetlenül nem kötelezi a Magyar Uniót semmilyen lépésre. Ezt a döntést a jelenleg érvényben lévő Alkotmány- és Alapszabály alapján lehet elindítani. A Transzeurópai Divízió vezetői jelezték, hogy az érintett uniókban a következő évben egy ún. „szemle" bizottságot fognak felállítani, amely alaposan áttanulmányozza az adott unió helyzetét és megoldási javaslatokat ad a döntéshozó testületek számára. Jó esélyünk van arra, hogy a konferenciai ciklus végére, előkészíthetjük a szükséges döntéseket.

Szeretném hangsúlyozni, hogy mivel a szervezet nem cél, hanem egy szükséges eszköz a küldetésünk hatékonyabb betöltésére, a szervezet módosítása sem lehet cél, és önmagában nem old meg semmit. Arra van szükségünk, hogy mindannyian felfrissítsük a látásunkat Isten céljáról életünkben, és közösen fogalmazzuk meg a legeredményesebb utat ennek elérésére. A szervezet, bár fontos, de csak egy eleme mindannak, ami a munka eredményes befejezésére vezet. A csodák Isten Lelkének a hatalma által történnek, amihez a szervezeti változások is szélesebb utat nyithatnak, mivel erősítik az emberek odaszentelődését, és nagyobb szabadságot adnak Istennek az egyének által végzett munkájához.

 

AI



 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista