2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Táplálkozás arrow A házasság megerősítése
A házasság megerősítése PDF Nyomtatás E-mail

A Hetednapi Adventista Egyház hivatalos állásfoglalása

A házassággal kapcsolatos kérdéseket csak úgy láthatjuk helyesen, ha az isteni eszménykép szemszögéből nézzük.

A házasságot Isten alapította az Édenben, és Jézus Krisztus erősítette meg, mint a férfi és nő közötti, élethosszig tartó monogám és heteroszexuális kapcsolatot. A teremtés csúcspontján Isten az emberiséget saját képmására férfivá és nővé formálta. Megalapította a házasságot, egy szövetség alapú egységet két nem között, fizikai, érzelmi és lelki vonatkozásban, a Szentírás szavai szerint „egy testté”.

A két emberi nem közötti különbözőségből adódóan, a házasság egysége egyedülálló módon ábrázolja az Istenség egységét a különbözőségben. Az egész Biblián át a házasságban megvalósuló heteroszexuális egység az Isten és az emberiség közötti kötelék jelképeként jelenik meg. Ez egy emberi bizonysága Isten önmagát adó szeretetének és szövetségének a népe iránt. Egy férfi és egy nő harmonikus kapcsolata a házasságban a társadalmi egység mikrokozmoszát biztosítja, ami a stabil társadalom valódi összetevőjét alkotja. Istennek az volt a szándéka, hogy a házasságon belüli szexualitás ne csak egyesítő célt szolgáljon, hanem gondoskodjon az emberi család szaporodásáról és fennmaradásáról is. Az isteni szándékban a nemzés egybefonódik azzal a folyamattal, amiben a férj és feleség örömöt, elégedettséget és fizikai teljességet kaphat. A férj és a feleség egymás iránti szeretete képessé teszi őket arra, hogy mély szexuális kötelékben megismerjék egymást, és gyermeket lehessen rájuk bízni. A gyermek élő megtestesülése az egységüknek. A növekedő gyermek megerősödik a házassági szeretet és egység légkörében, amiben fogant, és megtapasztalja a szüleivel való igazi kapcsolat áldásait.

Egy férfi és egy nő monogám egysége a házasságban Isten által elrendelt alapja a családnak és a társadalmi életnek, valamint az egyetlen, erkölcsileg megfelelő helye a nemi kapcsolat megélésének. Ennek ellenére, Isten tervében, az emberi kapcsolatok vagy a családi kötelékek megtapasztalásának nem a házasság az egyetlen útja.

Az egyedüllét és az egyedülállók barátsága ugyanúgy része Isten tervének. Mind az Ó-, mind az Újszövetségben fontos szerepet kap a barátok közti kapcsolat és az általuk nyújtott támogatás. Isten családja, az egyház közössége mindenki számára hozzáférhető, attól függetlenül, hogy valaki házas vagy sem. Ennek ellenére, a Szentírás erős határvonalat húz szociális és szexuális értelemben a baráti kapcsolatok és a házasság közé.

A Hetednapi Adventista Egyház minden fenntartás nélkül ragaszkodik a házasság bibliai alapelveihez, és az a meggyőződése, hogy a magas erkölcsi elvek leértékelése a mennyei eszmék leértékelését is jelenti. A házasságot megrontotta a bűn, ezért Isten elhatározta, hogy a házasság tisztaságát és szépségét helyre fogja állítani.

Krisztusnak és a Szentléleknek az emberi szívekben véghezvitt megváltói munkája értékelésén keresztül a házasság eredeti célja helyreállhat, aminek során a házasság szövetségében egymással egyesülő férfi és nő megélheti e kapcsolat örömét és teljességét.

Ezt a nyilatkozatot a Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferenciájának adminisztratív bizottsága (ADCOM) hagyta jóvá, és szavazta meg 1996. április 23-án.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista