A
„barack" szó legelőször a 16. századból való Besztercei szószedetben fordul
elő, de nemsokára már minden kertészeti könyv megemlíti a kiváló magyar
kajszit. Két gyümölcsöt is barack szóval jelölünk; helyes, ha elkülönítjük a
kettőt: kajszibarack és őszibarack. E cikk a kajszibarackról szól.
A kajszibarack Kínából származik. A hosszú
Selyemúton vándorolva jutott egyre nyugatabbra. Örményországban alakult ki
egyik jellegzetes termőtája, majd innen terjedt el a középkorban a
Földközi-tenger körüli országokban, s ezeken keresztül jutott hazánkba is. Dr.
Entz Ferenc - kiváló pomológus - a 48-as szabadságharc honvéd főorvosa azt
írta, hogy: „Európában Magyarország a kajszibarack igazi hazája". A
kajszibarackot hamarosan kiterjedten termesztették hazánkban, de nagy
fellendülése csak a 19. század derekán kezdődött meg. A kedvező termelési
tapasztalatok a múlt század közepétől arra ösztönözték a gazdaságokat, hogy
hatalmas kajsziültetvényeket hozzanak létre. A kiskertekben továbbra is
eredményesen termelték ezt az illatos gyümölcsöt.
Trágyázni kell, de nem akármivel
A kajszibarackfákat rendszeresen kell trágyázni.
Legjobb erre a célra a komposzt. Ez biztosítja, hogy megfelelő tápanyagok
halmozódjanak fel a kialakuló gyümölcsben. Az általánosan elterjedt műtrágyázás
nem kedvez az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsnek. A széles körben elterjedt,
teljesen általánossá vált műtrágyázás megváltoztatta a talajok szerkezetét, s a
növények nem képesek felvenni azokat az anyagokat, amelyekre az embernek
feltétlenül szüksége van. A modern, intenzív mezőgazdasági művelési módszerek következtében
gyümölcseink már egyáltalán nem olyan jók, mint akár 50 évvel ezelőtt. Az
emberi szervezetnek szükséges mikroelemek már nincsenek kellő mennyiségben a
fogyasztásra szánt gyümölcsökben. Az ásványianyag-tartalom e
drámai csökkenése a műtrágya-használat egyenes következménye. A műtrágyák ugyan
elősegítik a növények növekedését - s ez látványos -, azonban a kulcsfontosságú
ásványi anyagok rovására megy.
A barackfa is megbetegedhet
Sokan örülnek a kert szépségének - hányan viszont
nem is ismerik annak örömét, egészséget adó környezetét! A legszebb környezetet
olykor növényi betegség is megzavarja. A kajszibarackfa sem kivétel. Sokféle
betegség és kártevő fenyegeti, mégis a legveszedelmesebb valamennyi között a
gutaütés. Sokáig úgy véltük, hogy ennek a betegségnek - ami a korona egy
részének vagy az egész koronának hirtelen elszáradásában mutatkozik meg -
élettani okai vannak. Az újabb tudományos vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy
az élettani rendellenességek mellett a gutaütésért egy baktérium- és egy
gombafaj fertőzése felelős. A védekezés egyszerű, emberre ártalmatlan
módszerekkel lehetséges - s ez is feladatunk, hogy így őrizzük meg a kertet.
Hungaricum
Bálint
gazda gondosan őrködik gyümölcseink jó hírnevének megőrzésén: „a magyar
kajszibarack minősége - elfogultság nélkül - kimagasló. Egy alkalommal módomban
állott a londoni Covent Garden piacon végigkóstolni a napsütötte görög,
francia, spanyol és olasz tájakról származó kajszikat, de ízben és zamatban
egyik sem közelítette meg a nálunk termeltet. Indokolt, hogy Európa nagy
gyümölcspiacain <<hungaricum>>-ként tartják nyilván a magyar
kajszibarackot".
Fekete
István
agrármérnök
A
sárgabarack a csontok és szövetek újjáépítésében játszik nagy szerepet.
Növeli a sejtek energiáit, életképességét, élettartamát, fokozza azok
tevékenységét. Főleg a gyerekek és az öregek számára ajánlott a fogyasztása.
Sokan panaszkodnak azonban arra, hogy meghajtja őket: éppen emiatt hasznos!
Hagyni kell, hogy a szervezetben lerakódott, nemkívánatos anyagokat a
belekből eltávolítsa, mintegy természetes hashajtóként működjék. Kúraként is
ajánlott, főleg vérszegényeknek. 9 g fehérjét, 100 g szénhidrátot, 7 g
szerves sót és 8 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. (Forrás: Ferencsik
István - A természetes életmód ételei)
|
|