2024. május 19. Vasárnap
Napnyugta: 20:20
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow 60 éves jubileumi istentisztelet Nyírpazonyban
60 éves jubileumi istentisztelet Nyírpazonyban PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

A Besztereci Gyülekezet krónikája

A gyülekezetet 1947-ben alapította Kovács Károly lelkész testvérünk. A gyülekezet megszervezéséhez nagyban hozzájárultak a nyírpazonyi testvérek, így Szabó Péter, id. Magyar András és Magyar János testvérek áldozatos szolgálata.

A gyülekezet alapító tagjai voltak: Kovács Viktória, Nagy Józsefné, Mogyorósi Etelka, Szántai Andrásné, Szántai András, Tóth Sándorné, Nagy Mihály, id. Nagy Józsefné, K. Nagy Istvánné, Sepa Jánosné, Szántai István, Szántai Istvánné és Szántai Józsefné.

A gyülekezet első tagja a tiszakanyári Kovács Viktória lehetett, akit 1930. március 30-án keresztelt meg Michnay László lelkész testvérünk.

Összesen 63 tagja volt a gyülekezetnek 60 éves történelme folyamán. Sokan (17-en) tizenéves korukban döntöttek a hitvalló keresztség mellett! 1945 és 1957 között keresztelkedtek meg a legtöbben: 38 lélek. Volt olyan év (1947) amikor egy év alatt tízen keresztelkedtek meg! A gyülekezethez csatlakozottak többnyire református, római katolikus valamint görög katolikus vallásúak voltak korábban. A gyülekezet tagjai elsősorban besztereci lakosok voltak. De voltak tagok Tiszakanyárról, Vasmegyerről és Dombrádról is. Földműves emberekből állt a gyülekezet. A nőtestvérek háztartásbeliek voltak.

A gyülekezetnek egykor saját énekkara volt, és közös zenekara a Nyírpazonyi Gyülekezettel!

A gyülekezet első összejöveteli helye Szántai István alapító tag lakásában volt, a Petőfi u. 38 sz. alatt. Később a testvérek önerőből megvásárolták a szomszédos házat (Petőfi u. 36), amit imaházzá alakítottak át. Ezt az épületet 2000-ben a testvéri közösség felújította, s a mai napig is a gyülekezet otthonául szolgál.

Az évek során a Besztereci Gyülekezetbe tizenegy tag érkezett másik adventista gyülekezetből (Nyíregyháza, Nyírpazony, Nyírbogdány, Budapest). Tizenketten pedig egy másik adventista gyülekezetbe kérték át tagságukat (Nyíregyháza, Kisvárda, Budapest, Pécs) a Besztereci Gyülekezetből.

A gyülekezet 1976-tól 1996-ig a Keresztény Advent Közösség tagja volt. 1997-ben a gyülekezet taglétszáma 12 fő volt, jelenleg 9 fő.

Hálás szívvel emlékezünk meg a Besztereci Gyülekezet lelkészeiről: Kovács Károly, Tóth István, Fegyverneky József, Cservenák Károly, Fekete Vencel, Négyesi János, Oswald László, Papp Sándor, Hajnalvári Alajos, Fehér János, Pintér Vencel, Árvai János, Cserbik Attila, id. Csókási Pál, Murányi József, id. Szőllősi Árpád, Kormos Erik.

Isten iránti hálával emlékezünk meg az elmúlt évtizedek isteni gondviseléséért, oltalmáért és vezetéséért is!



 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista