2024. április 20. Szombat
Napnyugta: 19:41
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Szolgálat és küldetés arrow Egészségügyi szolgálat arrow Életmód cikkek arrow Abaliget és Orfű
Abaliget és Orfű PDF Nyomtatás E-mail
A Mecsek hegységben barangolva, mindenképpen látogassuk meg az északnyugati lejtők előterében található, mára üdülőkörzetté fejlesztett, méltánytalanul keveset reklámozott Abaliget és Orfű települések környékét. A táj nemcsak természeti szépségei, hanem sporttelepei, szórakoztató egységei és üdülői révén lett a turisták célpontja.

A térség talán legnevezetesebb látványossága az Abaligeti Cseppkőbarlang. A helybeliek először 1768-ban hatoltak be a barlangba, amelynek száját a múlt század közepén kiszélesítették a látogatók kedvéért. A megnyitásra mégis csak 1957-ben került sor. Az újabb oldalágak felfedezésével a barlang hossza közel 2000 méter, amelyből a főág 466 méter. Bár a barlang méreteiben elmarad az Aggteleki Cseppkőbarlangtól, a különböző cseppkőképződmények megtekintése élményszámba megy. A látogatók és a kutatók többet el is neveztek közülük: ilyenek a Pisai Ferdetorony, az Elefánt, a Karthago romjai, a Niagara, a Pokol torka stb. A barlang leglátványosabb része a nagyterem, ahol különböző méretű és színű cseppköveket találunk. A cseppkövek lassú növekedését bizonyítékként hozzák fel a Föld nagyon idős korára. De cáfolatként meg kell említenünk, hogy a cseppkövek növekedése számottevően felgyorsulhat más éghajlati körülmények és vízhőmérséklet mellett. Mint a legtöbb barlangnak, az abaligetinek is gyógyhatású levegője van. Nagyon érdekes az itt látható állatvilág: férgek, puhatestűek, rákok, százlábúak, pókok, halak. De mégis a legérdekesebb egy vak rákfaj. Ezek a parányi élőlények alkalmazkodtak a sötétséghez, és vakon születtek.

Abaligettől néhány kilométerre található a tavairól nevezetes Orfű és környéke. A tavak ( 113 hektár vízfelület) látogatóit célozta meg az az üdülőkörzet, amely az utóbbi években létesült. Strandok, vendéglátó-hálózat, lovardák, zenés rendezvények csalogatják a turistákat. Orfűn minden adottság megvan a zavartalan kikapcsolódáshoz, pihenéshez.

A tavakat előszeretettettel használják szenvedélyük kielégítésére a horgászok. Az ő érdeklődésük felcsigázása végett megemlítenék egy már-már legendává lett történetet. Évekkel ezelőtt felröppent egy hír egy hatalmas harcsáról, amely az orfűi tóban tanyázott. A helyiek tudni vélték, hogy már vagy fél tucat kutya tűnt el a hal jóvoltából. Egyesek szerint látni lehetett, ahogy lehúzta őket a mélybe. Végül nehezen, de sikerült horogra keríteni, ám a bennfentesek váltig állítják, hogy az nem a legendás harcsa volt. Talán még ma is ott van a tóban és méltó ellenfélre vár.

Aki jobban szereti a melegvizet, az is talál magának való termálfürdőt a közelben lévő Magyarhertelenden vagy Sikondán.

A térségben az üdülés, pihenés, vízi sportok űzése mellett a horgászat, a vadászat és a természeti értékek gyalogos felkutatása jelenthet kellemes kikapcsolódást.

 

Az Abaligeti Cseppkőbarlang nyitva tartása: áprilistól szeptemberig, 9-18 óráig, októbertől márciusig, 10-15 óráig.

 

Horváth Miklós
földrajztanár

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Egészségügyi szolgálat
Egészségügyi Szolgálatok Osztálya
Életmód cikkek
Túratábor
Letölthető anyagok
Joomla Toplista