2024. április 18. Csütörtök
Napnyugta: 19:38
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Szolgálat és küldetés arrow Egészségügyi szolgálat arrow Életmód cikkek arrow Házi kedvenceink és a tüdőbetegség
Házi kedvenceink és a tüdőbetegség PDF Nyomtatás E-mail

A háziállatok lakásban tartása egyre nagyobb méreteket ölt, elsősorban a városi életmód elterjedésével. Különösen nő a népszerűsége e tekintetben a rágcsálóknak (hörcsög, egér, tengerimalac). Emellett persze nem csökken a kutyák és macskák iránt érzett vonzalom sem.

Egy japán vizsgálat - amelyet egy 7 millió lakost számláló megyében végeztek - azonban kimutatta, hogy amíg a kutya- és macskabarátok légzőrendszerére nem károsak kedvenceik, addig elsősorban a hörcsögtartók gyakrabban szenvednek tüdőgyulladásban, illetve más légúti betegségekben (pl. hörghurut, allergiás légúti panaszok). Ezek alapján további megerősítést nyer az az általános nézet, hogy a lakásban tartott állatok kisebb-nagyobb veszélyt jelenthetnek gazdájukra és családjukra. Fontos azt is megjegyezni, hogy egyre több egzotikus kisállat kerül az otthonokba, amelyekkel nincsenek igazán hazai tapasztalatok, ezért ha lehetséges, inkább kerüljük tartásukat. Ha pedig mindenképpen ragaszkodunk hozzájuk, akkor az esetleg váratlanul vagy rendszeresen fellépő betegségek kapcsán gondoljunk arra, hogy akár házi kedvencünk is okozhatja.

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Egészségügyi szolgálat
Egészségügyi Szolgálatok Osztálya
Életmód cikkek
Túratábor
Letölthető anyagok
Joomla Toplista