2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Kik az Adventisták arrow Etikai állásfoglalások arrow Táplálkozás arrow Tolerancia
Tolerancia PDF Nyomtatás E-mail

Hetednapi Adventista Egyház hivatalos állásfoglalása

A hetednapi adventisták támogatták az Egyesült Nemzetek Szövetségének kezdeményezését, amely 1995-öt a tolerancia évének nyilvánította. Ez a nyilatkozat olyan időben születik meg, amikor a tolerancia hiánya, bigott vallási fanatizmus, rasszizmus, törzsi és etnikai tisztogatás, nyelvi gyűlölködés, valamint az erőszak és a terrorizmus minden formája jellemzi mind az öt kontinenst. A keresztények is osztoznak az előítéletek és embertelenség vádjában.

A tolerancia, mint a kellemetlen körülmények elviselésének képessége, csak a kezdet. A keresztényeknek és minden jóakaratú embernek túl kell lépnie ezen a negatív megközelítésen, és rokonszenvet kell kifejlesztenie azokkal a hiedelmekkel és gyakorlatokkal szemben, amelyek különböznek, sőt ellenkeznek az övéivel. A dialógus nyilvánvalóan sokkal jobb a gyalázkodásnál. Az emberi lényeknek meg kell tanulniuk erőszak nélkül egyetérteni vagy ellenkezni; képeseknek kell lenniük gyűlölet és neheztelés nélkül megbeszélni eltérő szempontokat. Mindez nem jelent meghunyászkodást vagy szolgalelkű behódolást, hanem partneri kapcsolatot, a másokkal egyenlő jogok tiszteletben tartását. Minden embernek joga és felelőssége, hogy lelkesedéssel és nyomatékkal kifejezze gondolatait és eszményeit, anélkül, hogy elérné az erőszakos szavak vagy tettek forráspontját.

Végül, a tolerancia a leggazdagabb értelmében nemcsak mások véleményének elfogadását jelenti, hanem jóakarattal, fogékonysággal, rokonszenvvel és megértéssel közeledni mások felé, minden más emberi lény felé.

Ezt a nyilatkozatot a Generál Konferencia adminisztratív bizottsága elfogadta, és a hivatal elnöke, Robert S. Folkenberg a Generál Konferencia 1995. június 29. és július 8. között megtartott ülésén tette közzé Utrechtben (Hollandiában).

 
< Előző   Következő >

 
 
 
Etikai állásfoglalások
Táplálkozás
Család, kapcsolatok, környezet
Drogok, génterápia
Tanulmányok
Joomla Toplista