2024. május 14. Kedd
Napnyugta: 20:14
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow AdventInfo arrow Hírek arrow Életünk el van rejtve Krisztussal együtt
Életünk el van rejtve Krisztussal együtt PDF Nyomtatás E-mail

Szilvási JózsefVálság Kelet-Afrikában

Több mint kétmillió adventista hazája, Kelet-Afrika súlyos válságban van. Válságok eddig is voltak: Eritreában egyházunk be van tiltva, Szomáliában a ruandaihoz hasonló népirtás folyik, Szudán, Kongó, Burundi is polgárháborúk színtere. A kenyai elnökválasztás óta azonban azok az országok is válságba kerültek, melyek addig biztonságosnak tűntek.

Sok afrikai ember törzsi, etnikai, politikai kötődése fontosabb, mint egyházi elkötelezettsége, ezért válságos helyzetekben éppen azok árulják el egyházukat, akiktől azt várnánk, hogy állhatatosan ragaszkodnak majd hitükhöz. Az egyház, egyebek mellett azért alkalmaz misszionáriusokat, hogy semlegesítse azoknak a helyieknek a tevékenységét, akik -ha csupán rajtuk múlna - lépten, nyomon eladnák az egyházat.

Az afrikai adventisták büszkesége volt a Kelet-afrikai Adventista Egyetem. Az a kenyai választásokat követő zavargások után ideiglenesen megnyitották intézményt, de úgy tűnik, belerokkan a személyzet politikai csatározásaiba.

A Közép-afrikai Adventista Egyetemen is akkor robbant ki az ellenségeskedés, amikor éppen örülnünk kellett volna annak, hogy az Úr segítségével sikerült újjáépíteni az intézményt. Azok az adventista üzletemberek támadtak az egyetemre, akik a Közép-afrikai Adventista Egyetem 1994-ben bekövetkezett pusztulását kihasználva és az egyház nevével visszaélve, magánegyetemet alapítottak, valamint egy-két olyan kolléga, akik a közelgő országgyűlési választásokra való tekintettel politikai kampányt folytatnak a hallgatók között.

A misszionáriusokat népirtó ideológiával vádolták meg, és halálosan megfenyegették őket. Szerencsére a divízió vezetői a helyzet komolyságának megfelelően jártak el, és bevonták a Generál Konferencia Jogi Osztályának vezetőjét, aki Ruandába jön, hogy tisztázza a felvetődött problémákat, és meggyőződjön arról, hogy a misszionáriusok biztonságban vannak-e. A dolgozók nyolcvan százaléka az összes érintett egyházi fórumra elküldött egy levelet, amiben elítélték a fenyegetést, egyházi és rendőrségi vizsgálatot kérve a fenyegetők ellen. Ma az unióelnök kérésére összejönnek a helyi munkások, hogy elítéljék azokat, akik politikai ambícióik miatt veszélybe sodorják az egyetemet.

Szilvási József Hálásak vagyunk az Úrnak, mert a körülöttünk folyó csatározások ellenére, el tudjuk végezni a munkát. Az Úr nyugalmat adott a misszionáriusoknak, és megerősített bennünket abban a hitben, hogy az ő angyalai (és csak az ő angyalai) vigyáznak ránk. Tudjuk, hogy az utolsó napokban élünk, amikor az események megrostálják az egyházat, és felszínre hozzák, hogy mi lakik az emberek szívében.

Szeretettel kérünk benneteket, imádkozzatok a kelet-afrikai testvérekért, és érettünk is.

 

(Szif)

 
< Előző   Következő >

 
 
 
AdventInfo
Hírek
Generál Konferencia hírei
Programok
Rövidhírek
Egészségügyi hírek
Joomla Toplista