2024. április 20. Szombat
Napnyugta: 19:41
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Bibliaismeret arrow Lelki egészség arrow Mondd el a világnak!
Mondd el a világnak! PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal

Gondolatok az egyház új ötéves célkitűzésének jelentéséről

Az egyháznak az a feladata, hogy a Krisztus általi üdvösség örömüzenetét hirdesse az egész világnak. Ennek az örömteli üzenetnek a hirdetése vált valóra egyházunk következő ötéves tervében, amely a Mondd el a világnak! címet kapta.

A régészek sorra tárják fel a különféle ókori civilizációk maradványait. Érdekes, hogy ilyenkor mindig azt hangoztatják, hogy az adott hely miről „mesél". Miközben a régészek fárasztó munkával eltávolítják a port és a kőzettörmeléket, egy letűnt kor embereinek a mindennapjait rekonstruálják. Kerámia és agyagdarabok, ruhafoszlányok - mind a régmúlt időkről regélnek. Ugyanez a helyzet az evangéliummal is: sok részből áll össze, és sok mindenről mesél.

Milyen csodálatos történet a miénk! Egy olyan történet, amely átnyúlik az örökkévalóságon, és a félelemtől, a bűntudattól, a kétségbeeséstől való szabadulásról mesél. Ez a történet egy alázatos Istenről szól, aki hozzánk hasonlóvá lett, és hajlandó volt meghalni azért, hogy mi élhessünk.

De hogyan mondjuk el ezt a történetet?

 

A szív cselekedetei

Valamit elmondani nemcsak szavakkal lehet. Assisi Szent Ferenc azt mondta, hogy „Hirdesd az evangéliumot mindenkor, és amikor szükséges, használj szavakat!" Arckifejezésünk, testtartásunk, járásunk, sőt még az ábrázatunkat tarkító ráncok is mind-mind mesélnek valamiről a világnak. A beszédünk gyermekkori neveltetésünkről, míg a kezünk foglalkozásunkról árulkodik. A szívünkről azonban leginkább a tetteink beszélnek.

Ha Jézusról szeretnénk beszélni, akkor az Ő jellemét kell visszatükröznünk a saját életünkben. Hogyan?

 

Érintéssel. Thaiföldi utam során ellátogattam egy elfekvőbe. Rengeteg beteg volt ott, akik tiszta ágyakban feküdtek, és bár egészséges táplálékot kaptak, már nem volt kedvük enni. Együtt voltak - mégis magányosan haldokoltak.

Akkor láttam meg őt: egy tetovált testű férfit, aki rövidnadrágot, szandált és valami olcsó pólót viselt. Nem ázsiai, hanem holland származású volt. Mindenét eladta, hogy Lop Buriba jöhessen, és itt megérinthesse az embereket. Mindennap eljött, hogy megérintse a betegeket. Sokszor nem mondott semmit, de érintésének ereje felért a szeretet szavaival. És bár nem volt keresztény ember, de kifejezte odaadását. A betegek semmit nem adhattak neki, hiszen mind haláltusáikat vívták. Ő mégis megérintette őket. Kezének melegsége és jelenlétének ereje csendes áldásként szállt a haldoklókra.

A kölcsönös érintés fejezi ki legjobban a törődést, az odafigyelést. Vállt vállnak vetve egymás mellett dolgozni, egy közös ügyért küzdeni; megérinteni valakit - így lehet az evangéliumról beszélni.

 

Evangelizálással. Az érintés fontos szerepet játszik, de az érintésnél többet is tehetünk ezért a haldokló világért. Reményt is adhatunk neki, amely megszabadít a bűntudat fogságából, amely erőt és célt ad a jelenben és bizonyosságot a jövőben. Reménységet, amely révén megnyugodhatunk Jézus lábainál.

Az evangelizálás szíve maga az evangélium, amely nemcsak a keresztelendők kereséséből és a hitelvekből áll. Az evangelizálás célja Jézus szeretetének hirdetése. Ez az a szeretet, amely a Szentlélek hatalma által átalakulást indít el.



 
< Előző   Következő >

 
 
 
Bibliaismeret
Bibliatanulmányok
Lelki egészség
Bibliai Levelező Iskola
On-line Biblia
Ellen G. White Írásai
Joomla Toplista