2024.  március  28.  Csütörtök
Napnyugta: 18:09
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Bibliaismeret arrow Lelki egészség arrow Mondd el a világnak!
Mondd el a világnak! PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal

Szeretettel. Az adventistákat olykor annyira leköti hitelveik bebizonyítása, hogy a szeretet terén komoly hiányosságokra tettünk szert. Pál megerősíti a lelki ajándékok fontosságát. Felmagasztalja a prófétai ajándékokat. Nagylelkűségért könyörög. Megdicséri a tisztviselőt, a prédikátort és a mártírt. Szeretet nélkül azonban semmi hasznuk. Ha a hitet és a szeretetet mérlegre tesszük, akkor is a szeretet győz, mint a legfőbb erény. A szeretetünkről fogják tudni, hogy keresztények vagyunk.

 

Szabadítással. Az a szeretet, amely Jézus Krisztusban testesült meg, felszabadít a félelem, a bűntudat, a közömbösség és a bűn alól. Gal 5:1 szerint Krisztus szabaddá tett minket. Emlékszem, amikor még kisiskolás koromban egyedüli adventistaként meg kellett védenem a hitem világi osztálytársaim előtt. Hamar rájöttem: vagy szabadon megválasztom, hogy miként élek és viselkedek, vagy fogoly leszek. A felszabadítás azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk döntéseink következményeiért, amelyek vagy az örök életre vagy a pusztulásba vezetnek. Ha beszélünk, akkor felajánljuk a szabadulás lehetőségét másoknak.

 

Útmutatással. Amikor az egyház Jézusról beszél, akkor tanításában kitér a hitelvekre és az életmódra is. Akadtak olyan időszakok, amikor az egyház úgy vélte, hogy az ilyen jellegű tanítás - mint egyedüli üdvös stratégia - emberi életeket változtathat meg. A kutatások viszont azt mutatják, hogy bár a tanítás szükséges és hasznos része a fejlődésnek, azonban a „kizárólag üzenetközpontú" megközelítés az eredményesség terén nagyfokú visszaeséshez vezet. A tanítás szempontjából pedig nem mellékes annak minősége, valamint az oktatóval és a csoporttagokkal való kapcsolat sem. A kapcsolatok pozitív hatást fejtenek ki abban a környezetben, ahol a tanítás zajlik. Egy előadásnak sincs olyan ereje, mint a személyes példamutatásnak.

 

Gondozással. A gondozás komoly, folyamatos és megbízható támogatást, odaadást és elkötelezettséget jelent. Mindenekelőtt tervezettnek és tudatosnak kell lennie. Ha bámit is el akarunk mondani a világnak, akkor figyelnünk kell arra, hogy minden szinten „gondozzunk", különösképpen gyülekezeti szinten.

Egy lelkészfeleségnek tudomására jutott, hogy a férjének viszonya volt egy nővel a gyülekezetükből. A feleség nagyon szégyellte magát, elkeseredett, de mivel még mindig szerette hűtlen férjét, nem akarta őt megszégyeníteni. Nem ment többé a gyülekezetbe, mert nem bírta elviselni, amikor a férje a szószékre lépett. Hat hónap múlva a dolog kitudódott, és a lelkész fegyelmit kapott. Egy évvel később, miután a házaspár hivatalosan elvált, a volt lelkész feleségül vette azt a nőt, akivel annak idején megcsalta a feleségét. Az egész esetben az a kitaszítottság volt a legfájdalmasabb, amit a lelkészfeleség érzett - nemcsak a férje, hanem a gyülekezete részéről is. A 18 hónapon át tartó huzavona alatt egyetlen tag vagy lelkész sem látogatta meg ezt a magányos asszonyt.

Semmi értelme a mondanivalónknak, ha nem vagyunk hajlandóak gondozni a világot. 

 

Közösséggel. Ha mindezekre odafigyelünk, akkor valódi közösségre léphetünk egymással, ahol minden nemzet, faj és kultúra tagja az Úr gyermekévé válhat. Mondjuk el együtt a világnak az evangéliumot!

 

Allan R. Handyside.

 



 
< Előző   Következő >

 
 
 
Bibliaismeret
Bibliatanulmányok
Lelki egészség
Bibliai Levelező Iskola
On-line Biblia
Ellen G. White Írásai
Joomla Toplista