2024.  március  29.  Péntek
Napnyugta: 18:10
NyitólapOldaltérképLinkekElérhetőségLogin
 
 
 
 
 
      Címlap arrow Bibliaismeret arrow Lelki egészség arrow Istentisztelet a XXI. században
Istentisztelet a XXI. században PDF Nyomtatás E-mail
Tartalom
1. oldal
2. oldal
3. oldal

Merre tovább? 

 

Hogyan tudunk a legtöbbet meríteni a múlt paradigmáiból, miközben a jövő istentiszteletén gondolkozunk? Hogyan tudjuk átélni a XX. sz. végének azt a felismerését, hogy Isten személyes, közvetlen barát, és ugyanakkor újra felfedezni az ősi héber istentiszteletből Isten szentségének és transzcendens valóságának tudatát, ami lenyűgöz, tisztelettel és csodálattal tölt el? Hogyan tudjuk visszaszerezni az apostoli egyház Szentlélektől felforrósított, teljes részvételre épülő dinamikus légkörét, ugyanakkor a reformáció egyházának igeszeretetét, igazság centrikus vonásait is megtartani? Hogyan tudjuk elkerülni a középkor rideg, formai, professzionális hangvételét, úgy hogy ne veszítsük el a gyökereinket, a hagyományok egészséges őrzését és az adventista identitásunkat?

Nehéz kérdések, amelyekre a XXI. század egyházának választ kell találnia.

Addig is, egy dologban biztosak lehetünk - az istentisztelet nem program, liturgia, hanem válasz. Ha nem hallottam, hogy megszólított valaki, nem fogok válaszolni, vagy csak megjátszom, hogy válaszolok. Ezért nem a formákról, a zenei stílusról, a székek egymáshoz viszonyított földrajzi helyzetéről kellene vitáznunk. Az istentisztelet ott kezdődik, ahol megszólalhat és megszólíthat Isten. Ahol a Szentlélek megmozdítja a szíveket, ott nem lehet előírni, hogy miként nem szabad kifejezni az imádatot. Ahol a Szentlélek megjelenhet, a rácsok elszakadnak, víz fakad a sziklából, a templom megtelik fénnyel.

Emeljük fel ismét az Igét, Jézus Krisztus személyét és igazságát - a többi miatt már nem kellene aggódnunk.

Ha megszólított, imádjuk Őt: imával, zenében, áldozatokkal, dicsőítéssel, hálaadással, bizonyságtevéssel, bűnbánatban és megtérésben, érzelmekkel és értelemmel. Nincs attól fárasztóbb és kínosabb, mint gyakorolni az imádat elemeit, anélkül, hogy átéltük volna Isten jelenlétét. Az istentisztelet nem rólunk és nekünk szól, hanem Istennek.

„Nem azáltal kerül az ember közösségbe Istennel, hogy egy szent hegyet vagy egy szent templomot keres. A vallást nem szabad külső formákra vagy ceremóniákra korlátozni... Ha valahol egy lélek vágyakozik Isten után, ott megnyilvánul a Lélek munkája, és Isten megnyilatkozik annak az embernek. Ő az ilyen imádókat keresi. Arra vár, hogy elfogadhassa, fiaivá és leányaivá tehesse őket." (E. G. White, , 148. old.)

 

ŐFE



 
< Előző   Következő >

 
 
 
Bibliaismeret
Bibliatanulmányok
Lelki egészség
Bibliai Levelező Iskola
On-line Biblia
Ellen G. White Írásai
Joomla Toplista